Zombi 2

6 minutters læsetid
Zombi 2

Med Zombi 2 – der i de gode gamle VHS-dage fik den ganske sjove danske titel Rædslernes grønne ø, som Another World Entertainment har valgt at genbruge i deres nye DVD-udgivelse – har vi at gøre med en fuldblods splatterzombiefilm fra Lucio Fulcis blodige hånd.

Den er ikke en del af Fulcis Dead-trilogi, men har sin egen slagkraftige og blodige appel til alle sleaze-elskere. Vi nåede ikke at få den med i vores zombieopdatering i november, så vi er her på Planet Pulp meget glade for nu at kunne anmelde AWE’s danske udgave af filmen, der oprindeligt så dagens lys tilbage i 1979.

Grunden til, at filmen fik originaltitlen Zombi 2, var, at Romeros Dawn of the Dead (1978) året før fik titlen Zombi i de italienske biografer, og da Romero havde gjort zombierne rigtigt hotte i 1978, var det bare at smede mens jernet var varmt. Zombi 2 er også samtidig en film med utal af alternative titler, så det gælder om at holde tungen lige i munden, når man skal opdrive filmen, hvis man ikke vil ende med at købe noget, man allerede har stående på hylden.

Zombiebåd

Filmens første zombie.
Filmens første zombie.

Filmen begynder, da vi ser et nærbillede af en pistol. Der klippes til et indhyllet lig, som begynder at rejse sig op fra en seng. Pistolen affyres, og der zoomes ind på det blodige hoved. Manden med pistolen – man kan i baggrunden ane noget, der ligner en jungle – siger, at båden godt kan sejle nu, og så klippes der til startteksten.

Efterfølgende klippes der til en båd, som sejler ind mod New York. Båden er forladt, og der står ingen styrmand ved roret. Noget er ikke, som det skal være, og havnepolitiet border skibet. Her finder de – ja, hvad ellers – en sulten zombie, der dræber en betjent, hvorefter den skydes i kroppen – ikke hovedet – og falder i vandet.

Haj vs. Zombie - et unikt møde.
Haj vs. Zombie – et unikt møde.

Snart har pressen fået nys om hændelserne, og reporteren Peter West sættes på sagen. Det viser sig, at båden tilhører en hr. Bowles, som for nogle måneder siden tog på en sejltur mod Antillerne, og siden da har ingen hørt fra ham. Hans datter Anne lister sig i ly af mørket ned i båden for at finde nogle spor efter sin forsvundne far. Her får hun følgeskab af Peter West, der også har sneget sig ind på båden.

Peter har allerede fundet et afgørende spor og de to slår pjalterne sammen – Anne for at finde sin far og Peter for at få en god historie. Peter har på båden fundet et brev skrevet af Annas far. I dette står der, at han har fået en sygdom og holdes fanget på øen Matool i Caribien, og at han ikke kan slippe væk.

Fanget på zombieøen

Dr. Menard (Richard Johnson).
Dr. Menard (Richard Johnson).

Peter får sin chef til at betale for turen, og så går rejsen ellers til Caribien. Til tonerne af Caribisk musik får Peter og Anne følgeskab af Susan og Brian, som de betaler for at sejle dem til Matool. Brian kan fortælle dem, at der går rygter om at øen er forbandet, men alligevel vil han gerne sejle dem dertil – folk er dumme i den slags film!

Der klippes til øen Matool, hvor vi ser Dr. Menard og hans kone. Der sker mystiske ting på den ø, og Menard har en finger med i spillet med sine underlige eksperimenter, der har noget med voodooritualer og zombier at gøre.

Anne Bowles (Tisa Farrow).
Anne Bowles (Tisa Farrow).

Snart ankommer de fire til øen, hvor de konfronteres med Menards eksperimenter og zombierne. Menard samler de fire op ved båden og fortæller, hvad der skete med Annes far – i en flashbacksekvens ser vi hele den scene, som vi så et svagt glimt af i filmens begyndelse, og det var så Annas far, som blev skudt i hovedet og Dr. Menard, der affyrede pistolen. Menard fortæller, at han vil finde en naturlig forklaring på zombierne, da han ikke tror på voodoo og heksekraft. Det vil han gøre for at stoppe den zombiepidemi som har spredt sig på Matool.

De fire bliver nu fanget i den konflikt og må prøve at slippe levende væk fra øen. Herfra er det så ellers, at historien træder i baggrunden til fordel for den udpenslede vold, de rådne zombier og den generelle gru. Herligt, og så får vi oven i købet også en dejlig dyster slutning.

Blodig, udpenslet og underlødig

Peter (Ian McCulloch).
Peter (Ian McCulloch).

Der er flere forrygende scener, som er værd at fremhæve. Eksempelvis kampen mellem en haj og undervandszombie, fru Menards dødsscene, og der hvor Susan bliver bidt i halsen af en zombie. Alt sammen rent guf for splatterfans.

Med Zombi 2 griber Fulci tilbage i filmhistorien ved at fokusere på Caribien og voodoo, som man så det i de første zombiefilm. Et emne man kan læse mere om i artiklen Zombierne: Hvorfra, hvordan og hvorhen her på Planet Pulp.

Hele holdet samlet.
Hele holdet samlet.

Derved kopierer Fulci ikke bare Romeros succes fra året før, men kommer faktisk med en forklaring på, hvad der startede zombieplagen, og uden at jeg vil røbe slutningen, kunne man godt se Zombi 2 som enten en forhistorie eller en efterfølger til Romeros to første film.

Zombi 2 langt mere blodig, udpenslet og underlødig, end man så det hos den mere elegante Romero, hvor satiren og samfundskritikken var i fokus. Der er med Fulcis lille perle tale om en film med den helt rigtige sleazefaktor, og nogen vil nok mene, at zombiefilm skal være som Zombi 2 – ren exploitation uden så mange kloge bagtanker. Men det er jo en smagssag, hvad man bedst kan lide. Personligt elsker jeg begge former.

Lige ud ad landevejen

De kommer! De kommer!
De kommer! De kommer!

Zombi 2 adskiller sig også markant fra Fulcis senere zombiefilm, som eksempelvis den mere drømmende og metafysiske E tu vivrai nel terror – L’aldilà (1981). Zombi 2 er mere lige ud ad landevejen, og man er ikke i tvivl om, hvad der sker.

Den spinkle historie er udelukkende til for at give plads til den ene blodige sekvens efter den anden, og det må man sige, at filmen gør helt uovertruffet. Den er meget underholdende, visuelt flot, liderlig, blodig og visse steder ganske uhyggelig – specielt i den meget lange sekvens, hvor fru Menard på næsten slasheragtig facon jages og dræbes af en zombie. Scenen er opbygget lige efter spændingsbogens ABC, men overrasker da hun endelig myrdes.

En god gammel zombie med kæften fuld af blodigt kød.
En god gammel zombie med kæften fuld af blodigt kød.

Her ser man i en pinefuld scene zombien tage fat i hendes hår og spidde hendes øje på en træsplint. I scenen klippes der mellem et nærbillede af splinten – der kommer tættere og tættere på – og et billede af kvinden i profil, så man ser hendes skræk. Scenen er trukket i langdrag – nærmest helt sadistisk – og virkelig modbydelig. Vi har at gøre med en klassisk scene i splatterhistoriens blodige bog, da splinten penetrerer hendes øje.

Italiensk perle

Av for fanden!
Av for fanden!

Dialogen i filmen er meget corny og ganske horribel – lige nøjagtig som den slags skal være i den her type film. Det samme gælder for skuespillerne, der er tilpas talentløse til at udfylde de skabeloner, der giver filmen det helt rigtige touch.

AWE’s udgave af Zombi 2 står knivskarpt på skærmen, og det er noget andet at se voldsekvenserne på den måde end at se dem i en slidt VHS-kopi. Desuden er der på DVD’en over en times ekstramateriale, og vanen tro er der en medfølgende pamflet om filmen, der er skrevet kort og præcist af Jesper Moerch. Så alt i alt er det ikke meget at skulle smide 100 kr. for denne italienske perle af en zombiefilm, der nu er blevet gjort let tilgængelig på det danske marked.

Zombi 2 er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

5 stjerner
Titel: Zombi 2
Dansk titel: Rædslernes grønne ø
Andre titler: Island of the Flesh-Eaters, Woodoo: Die Schreckensinsel der Zombies, Sanguelia Island of the Living Dead, Gli Ultimi Zombi, Zombie, Zombie…The Dead Are Among Us!, Zombie Flesh Eaters
Instruktør: Lucio Fulci
Manuskript: Dario Sacchetti
Cast: Ian McCulloch (Peter), Tisa Farrow (Anne Bowles), Al Cliver (Brian), Auretta Gay (Susan Barrett), Richard Johnson (Dr. Menard)
Producere: Fabio de Angelis
Foto: Sergi Salvati
Klip: Vincenzo Tomassi
Musik: Fabio Frizzi & Giorgio Cascio
Spilletid: 89 minutter
Aspect ratio: Anamorphic widescreen
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, finsk, svensk og norsk
Produktionsland, år: Italien 1979
Produktionsselskaber: Variety Film Production
Distributør (DVD): Another World Entertainment (AWE)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 15 | 13/01/2007

Stikord: Italian Cinema, Splat, Video Nasty, Zombier

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

1 Comment

  1. Hej Jacob,

    Super review af en af mine top5 yndlingsfilm. TWD er også lige i øjet, men Z F E kan bare noget andet. Tak.

Skriv et svar

Your email address will not be published.