TNT Jackson

2 minutters læsetid

TNT JacksonI 70’erne strømmede der en bølge af action ind over den vestlige verden fra østen; ikke mindst tonsvis af martial arts-film.

Alt, hvad der indeholdt håndkantslag og spark, kunne bruges til at sælge film. Det kom der en masse sjove film ud af, og det lærte man naturligvis af.

Derfor kom der ligeledes tonsvis af vestligt producerede slå-på-næven-film ud i biograferne. En del af disse film blev dog stadig produceret i østen, og her var Filippinerne et foretrukket sted – billigt og eksotisk.

Den filippinsk-fødte instruktør Cirio H. Santiago er et godt eksempel. Han begyndte i 50’erne og 60’erne med lokalt producerede film, men i 1973 lavede han en film på engelsk, nemlig Savage! med James Iglehart i hovedrollen – en rigtig blaxploitation-film.

Det blev startskuddet til mange flere af den slags, og senere blev Cirio kendt for sine Vietnam-krigsfilm og sit samarbejde med Roger Corman.

Og hvad var mere nærliggende nu, hvor Cirio var begyndt på blaxploitation-genren end at lave en med en sort kvinde i hovedrollen. Pam Grier havde allerede sat scenen med sine WIP-film (Women in Prison), men der er var rigeligt med plads til flere.

Og sådan blev filmen TNT Jackson skabt i 1974.

Priser sælger

Filmen havde den skønne Jeannie Bell i hovedrollen som Diana “T.N.T.” Jackson. På plakaten står der, at hun er vinder af “Ebony Fist Award” – en blåstempling af hendes evner som karateekspert. Det sjove er så bare, at prisen ikke eksisterer, og Jeannie Bell kan mange ting, men at slå på tæven er ikke en af dem.

Derimod var Jeannie Bell den første sorte kvinde, som var på forsiden af Playboy – det skete i 1970 (dog ikke alene, men med fire andre – en sort kvinde alene på forsiden skete først i 1971, hvor det var Darine Stern, som fik den ære).

Kampscenerne er utroligt underholdende, men mest fordi de er lidt kiksede og er milevidt fra de vilde kampscener, der ellers blev produceret i de utallige martial arts-film i dette årti.

Og det er en fryd at se Stan Shaw i hans kun anden film – og så som skurken! Han er ung, og hans afro er stor. Og hans evner som slå-på-tæven-fyr er lidt mere troværdig.

Hævn sælger også

Filmens handling er enkel. Diana aka T.N.T. Jackson har en bror. Han bor i Hong Kong og er i dårligt selskab. Han bliver efter en narkohandel myrdet af Charlie (Stan Shaw). Charlie er højre hånd for gangsterbossen Sid – spillet af Ken Metcalfe (som også har skrevet manuskriptet). Og sammen styrer de to narkohandlen i Hong Kong.

T.N.T. Jackson tager til Hong Kong, da hun ikke hører fra sin bror, og da hun finder ud af, at han er død, pønser hun på hævn. Hun får hjælp af Joe, som også er velbevandret ud i håndkantslag og høje spark. Sammen finder de brormands morder, og nu er det tid til hævn.

Det hele kompliceres lidt af, at frøken Jackson indleder en romance med Charlie og at gangsterbossens stride kæreste ikke helt er den, hun giver sig ud for. Men T.N.T. Jackson er “A One Mama Massacre Squad”, som der står på plakaten, så det hele løser sig til sidst. Men ikke før, du får en slåskamp med en topløs T.N.T. Jackson og en “episk” slutkamp mellem hende og Charlie.

3 stjerner

Titel: TNT Jackson
Instruktør: Cirio H. Santiago
Manuskript: Dick Miller og Ken Metcalfe
Cast: Jeannie Bell (Diana “T.N.T.” Jackson), Stan Shaw (Charlie), Pat Anderson (Elaine), Ken Metcalfe (Sid)
Foto: Felipe Sacdalan
Klip: Barbara Pokras og Gervacio Santos
Musik: Tito Sotto
Spilletid: 72 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Sprog: Engelsk, filippinsk
Produktionsland, år: USA/Filippinerne, 1974

Anmeldt i nr. 160 | 13/02/2019

Stikord: Blaxploitation

Christian Bogh. Far. Ægtefælle. Økonom. Kommunikationsdirektør. Fynbo. Bosiddende i Aarhus. Alle titler og benævnelser som passer på mig. Men jeg har også en uofficiel titel i min omgangskreds – nemlig filmnørd eller bare filmelsker. [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.