The Secret History of Twin Peaks

6 minutters læsetid

The Secret History of Twin PeaksThe Secret History of Twin Peaks er uden tvivl den mest farverige og sprælske af de bøger, der er udkommet indenfor Twin Peaks-“universet”. Det er samtidig også den bog, der gør mig mest nervøs for den kommende tredje sæson af serien. Af årsager, jeg skal komme tilbage til.

The Secret History of Twin Peaks (herefter bare benævnt TSHOTP) er skrevet af seriens medskaber Mark Frost, som vi her på Planet Pulp tidligere er stødt på som forfatter til de to knaldromaner The List of Seven (1993) og The Six Messiahs (1995).

Bogen bærer på forsiden betegnelsen “A novel”, men man må ikke forledes til at tro, at der er tale om en roman i gængs forstand, for det er der bestemt ikke. Meget langt fra faktisk.

Dossier

TSHOTP tager i stedet form af et dossier, bestående af en lang række facsimile-dokumenter og maskinskrevne notater, alle forsynet med kommentarer fra den FBI-agent, der har fået til opgave at gennemgå dossieret og identificere, hvem der oprindelig har kompileret det.

Præmissen for bogen gives i det første dokument, der er udformet som et internt FBI-memorandum. Her får den endnu unavngivne FBI-agent til opgave at gennemgå dossieret, som siges at være tilvejebragt på et gerningssted i juli 2016.

Dossieret synes at være forbundet med en gammel FBI-sag, nemlig efterforskningen af mordet på en ung kvinde ved navn Laura Palmer i den lille by Twin Peaks i staten Washington.

Den unavngivne FBI-agent, som notatet er stilet til, gives til opgave at identificere, hvem der har kompileret dossieret og melde tilbage til vicedirektør Gordon Cole (Cole blev i serien spillet af David Lynch).

Efter yderligere et par indledende “dokumenter” begynder gennemgangen af selve dossieret, der tager form af en række forskelligartede dokumenter tilligemed maskinskrevne kommentarer, udfærdiget af den ukendte person, der har kompileret dossieret. Denne omtaler sig selv løbende som “The Archivist”, Arkivaren.

Alt er kommenteret af FBI-agenten, som vi indtil videre kun kender med initialerne T.P., men som senere i bogen identificeres som en Tamara Preston; ikke en person, der kendes fra den oprindelige tv-serie, men meget muligt en væsentlig rolle i den kommende tredje sæson.

En meget varieret affære – og med UFO’er

Selve dossieret er en varieret affære, der spænder over “håndskrevne” dagbogsnotater og breve af selveste William Clark (som i Lewis og Clark-ekspeditionen) og præsident Thomas Jefferson; avisudklip, bøger, hemmelige U.S. Air Force-rapporter og meget, meget mere.

Alt i bogen forstås på den ene eller den anden måde at have en forbindelse til Twin Peaks, hvilket bestemt ikke altid er lige tydeligt, selv om man dog de fleste steder forstår idéen, bl.a. figurerer fingerringen med den grønne sten, der spillede en vigtig rolle i Twin Peaks: Fire Walk With Me, prominent i bogen.

Dele af bogen er selvfølgelig meget tydeligt relateret til Twin Peaks og giver information om personer og steder, man kender fra tv-serien. Bl.a. får vi baggrundsinformation om Big Ed Hurley og hans kone Nadine, Josie Packard, forholdet mellem Packard- og Martell-familierne og mere til.

En meget stor del af bogen er imidlertid helliget en person, der var en ubetydelig biperson i den oprindelige tv-serie, men som i bogen pludselig antager en helt anden skikkelse og betydning, nemlig ejeren af byens avis, Douglas Milford.

I TSHOTP finder vi ud af, at Douglas Milford, inden han vendte tilbage til Twin Peaks og overtog avisen, gennem mange år arbejdede for USA’s luftvåben.

Mere specifikt var han involveret i undersøgelsen af UFO-fænomenet, og helt generelt fylder UFO’er ubehageligt meget i TSHOTP. Så meget, at man generelt frygter, hvad Frost og Lynch egentlig har planlagt til os i tredje sæson af serien.

Meget store dele af TSHOTP synes således at have meget lidt at gøre med byen Twin Peaks bortset fra, at det er Doug Milford, der driver “handlingen”. Her hører vi om Milfords mange undersøgelser og de forskellige personer, han kommer i berøring med. At det hele på én eller anden måde er relateret til det centrale mysterium i Twin Peaks er der dog ingen tvivl om.

Frost må have ros for den måde, han blander fakta og fiktion, for selvom dokumenterne naturligvis er fiktive, er mange af de personer, vi støder på i løbet af bogen, faktuelle nok. Bl.a. førnævnte William Clark og senere bl.a. raketvidenskabsmanden Jack Parsons, hvis (faktuelle) historie overgår fantasien. Dertil kommer bl.a. L. Ron Hubbard, Richard Nixon og flere andre.

Spækket med “fejl”

En del ting i løbet af bogen giver dog også anledning til undren. For eksempel det faktum, at bogen synes at være spækket med fejl. I den forstand, at man kan finde mange steder, hvor Frost fortæller noget, der modsiger det, vi fik at vide i tv-serien.

Det gælder f.eks. måden Big Ed Hurley og hans kone mødte hinanden på. Eller det faktum, at Norma Jennings’ mor i bogen omtales som død, mens hun optrådte spillevende i flere episoder af tv-serien. Og der er mange flere eksempler.

Hardcorefans har samlet en hel liste over fejl, faktisk så mange, at det virker usandsynligt, at det rent faktisk blot er fejl.

Og tilsyneladende er der – undskyld ordspillet – ugler i mosen, for da en fan konfronterede Mark Frost med én af fejlene på Twitter, responderede Frost med det kryptiske “All will be revealed in time”, hvilket antyder, at “fejlen” er tilsigtet.

Det har fået fans til at spekulere vildt i, hvad meningen med de mange forskelle mellem bogen og tv-serien kan skyldes, og nogle er efterhånden overbevist om, at der er tale om form for alternativ tidslinje eller et spejl-univers.

Under alle omstændigheder synes TSHOTP at være mere og andet end “bare” en bog, der udfolder noget af byens hemmelige historie; den synes at være meget tæt bundet op på den kommende tredje sæson af serien og er på den måde formentlig fyldt med spor, som end ikke er opdaget endnu.

Fans har dog fundet mange spor allerede, bl.a. i billedmaterialet, hvor nogle billeder viser et “hemmeligt” motiv, hvis man kigger på dem med gammeldags 3D-briller (med en rød og en blå linse).

Teknisk flot med enkelte irriterende fejl

Rent teknisk er TSHOTP flot udført, om end der stedvist er nogle ret irriterende fejl, der medvirker til at dræbe illusionen om, at man læser i et rigtigt dossier. Tamara Prestons kommentarer ligger således altid i en spalte i venstre og/eller højre side af et opslag.

Her er der et par eksempler på, at “dokumenterne” på mystisk vis synes at respektere kommentar-spalten. Altså således at dokumenternes indhold tilpasser sig kommentar-spaltens tilstedeværelse.

Det er ærgerligt, at de grafiske tilrettelæggere ikke kunne undgå den slags fejl, når bogen ellers i øvrigt er grafisk utrolig smuk. Selvfølgelig er illusionen papirtynd – håndskrevne breve er således meget tydeligt sat op med en font, der blot illuderer håndskrift – og bogens gengivelser af avisartikler (særligt fra “Twin Peaks Post”) er ikke lige overbevisende.

Svær at anbefale uden voldsomme forbehold

The Secret History of Twin Peaks må siges kun at være for ultrahårde fans af serien. Jeg betragter mig selv som god, solid fan af Twin Peaks, men TSHOTP er tydeligvis skrevet til et segment, der lever og ånder for serien på en helt anden måde, end jeg gør.

Hvis man havde håbet, at TSHOTP ville give indsigt i serien og seriens personer, bliver man i høj grad skuffet, for det får man kun i ringe grad.

I stedet synes Mark Frost med TSHOTP at gøde jorden for den nye sæson, hvor de metafysiske aspekter af den oprindelige serie måske får helt andre forklaringer end dem, vi fik tilbage i 1990-91. Det er så netop dette aspekt ved bogen, der gør mig nervøs for de kommende afsnit.

TSHOTP er en mærkværdig læseoplevelse; på den ene side dybt frustrerende og underligt perifer i forhold til Twin Peaks, på den anden side kulørt og underholdende – og formentlig meget mere direkte relateret til de kommende afsnit, end vi på nuværende tidspunkt har mulighed for at bedømme.

Personligt er jeg meget glad for, at jeg har fået læst TSHOTP, inden de nye afsnit løber over skærmen. Men den er svær at anbefale uden meget voldsomme forbehold.

3 stjerner

Titel: The Secret History of Twin Peaks
Forfatter: Mark Frost
Forlag: Macmillan
Format: Hardcover
Sideantal: 359
Udgivelsesår: 2016
hvid
The Secret History of Twin Peaks udkommer på dansk den 18. maj 2017 på Politikens Forlag under titlen Twin Peaks – Den hemmelige historie.

Anmeldt i nr. 139 | 13/05/2017

Stikord: Twin Peaks

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.