The Movie Art of Syd Mead: Visual Futurist

2 minutters læsetid

The Movie Art of Syd MeadEn mand der virkelig mestrer det futuristiske udtryk er designeren Sydney Jay Mead, bedre kendt som Syd Mead.

Den 85-årige amerikaner har givet os spændende bud på fremtiden gennem mange år, og man havde altid følelsen af at se noget, der måske kunne blive virkelighed en dag. Som han sagde det engang i et interview: “I’ve called science fiction ‘reality ahead of schedule.”

Syd Meads arv tæller film som Tron (1982), Blade Runner (1982), Aliens (1986) og mange flere. Bogen The Movie Art of Syd Mead: Visual Futurist udkom sidste år.

Bogen er blevet til i et samarbejde mellem Mead og forfatteren Craig Hodgett, og den er absolut et kig værd.

Filmiske visioner af forskellige fremtider

En af tidens populære filmskabere, Denis Villeneuve, har skrevet bogens introduktion, og han har naturligvis kun varme ord om Mead efter sit samarbejde med Mead på sidste års Blade Runner 2049.

Til filmen designede Mead visionen om fremtidens Las Vegas, der er lagt øde på grund af radioaktivt udslip. Det er bare en af mange mindeværdige billeder fra Villeneuves film.

I afsnittet med den oplagte titel “The Future According To Mead”, skriver Hodgetts om Meads arbejde og om den høje standard for design, som Mead har lagt gennem årene. Mead har inspireret mange generationer af science fiction-illustratorer og industrielle designere, og vil helt sikkert blive ved med det.

Bogen byder også på afsnit om bestemte film, bl.a. Star Trek – The Motion Picture (1979), Strange Days (1995), 2010: The Year We Make Contact (1984), Elysium (2013), Mission: Impossible 3 (2006), Johnny Mnemonic (1995), Mission to Mars (2000) og Short Circuit (1986).

Blade Runner er en af mine personlige favoritter, så jeg var særligt glad for afsnittet om Ridley Scotts klassiker.

Det epokegørende design fra Blade Runner var med til at give Mead betegnelsen “visual futurist”, og det har været hans ”varemærke” lige siden.

Blade Runner foregår i år 2019, og selv om nutidens Los Angeles anno 2018 ikke ligner det i filmen, så kunne det måske se sådan ud om mange år.

Science fiction-design med fornemmelse af virkelighed

Når man ser de mange, smukke reproduktioner af Meads skitser, tegninger og malerier, er der en vis form for virkelighed over dem. De virker mulige, også selvom nutidens teknologi ikke kan virkeliggøre dem endnu. Man måber over de detaljer, som Mead lagde i arbejdet med sine idéer, som tæller ting som kilometerhøje skyskrabere, flyende biler, gadgets, rumskibe og rumstationer.

Realismen i hans designs kommer helt klart fra Meads baggrund som industriel designer. I begyndelsen af sin karriere nåede han at arbejde for Ford Motor Companys Advanced Styling i nogle år, inden han blev freelanceillustrator.

Mead lavede bestillingsarbejde til bøger og kataloger for store virksomheder som United States Steel, Celanese, Allis Chalmers og Atlas Cement.

Han etablerede sin egen virksomhed Syd Mead Inc. i Detroit, og havde mange klienter over hele verden. Så Mead har haft et succesfuldt dobbeltliv med både at skabe ting til den virkelige verden, såvel som de mange fiktive fremtidsverdener på film.

Den bedste bog om Syd Mead

Der findes nogle få bøger, der nævner Syd Meads arbejde indenfor filmdesign, men oftest har det bare været nogle få billeder i forskellige ”Art of the film”-bøger. Så The Movie Art of Syd Mead: Visual Futurist er bestemt den bedste bog, man kan få.

For dem, der går op i sci-fi-filmdesign og industriel design, er bogen en visuel guldmine. Læs den og få en serie af fremtidsvisioner, der er alle pengene værd.

6 stjerner

Titel: The Movie Art of Syd Mead: Visual Futurist
Forfatter: Syd Mead & Craig Hodgetts
Forlag: Titan Books
Udgivelsesår: 2017
Format: Hardcover
Sideantal: 256 sider

Anmeldt i nr. 155 | 13/09/2018

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.