Michael Lillegaard Larsen
Ingen kommentarer

The Little Book of The Amazing Spider-Man

The Little Book of The Amazing Spider-Man
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Vores allesammens favorit-netsvinger får sin egen kunstbog, der fint reflekterer over hans historier gennem årene.

The Little Book of the Amazing Spider-ManSpider-Man var den første Marvel-helt, jeg læste om, da jeg dyrkede Marvel-tegneserier i min glade barndom. Dengang var Spider-Man et månedligt hæfte med det danske navn Edderkoppen, og hver første torsdag i hver måned var Spider-Man-dag for mig. Det var tider.

Det bliver jeg mindet om, nu hvor jeg har læst kunstbogen The Little Book of The Amazing Spider-Man, der går igennem den nørdede teenager Peter Parkers forvandling til superhelten Spider-Man og hans actionfyldte eventyr i hjembyen New York.

Bogen indledes af den tidligere Marvel-redaktør og tegneserieforfatter Roy Thomas, og han kommer med gode betragtninger om den universelle appel ved Spider-Man.

Steve Ditko og Spider-Man

Oprindeligt var det meningen, at Jack Kirby skulle tegne Spider-Man, men Stan Lee mente ikke, at Kirbys streg ville passe godt til at portrættere den mere spinkle figur, som han havde i tankerne. Valget faldt derfor på Steve Ditko, som også senere tegnede Doctor Strange.

Det ikoniske Spider-Man-look kommer uden tvivl fra Ditkos særlige fantasi. Dragten er så elsket, at Sam Raimi uden tøven beholdt det look i sin underholdende Spider-Man-trilogi (2002-2007).

Ditko var totalt original, og looket af de mange klassiske skurke som Green Goblin, Sandman, Doctor Octopus, Rhino, Mysterio (som kunne ses i den fine Spider-Man: Far from Home sidste år) og mange flere er stadig unikke nu, mange år senere.

Det er også med rette, at det er meget af Ditkos arbejde, der er repræsenteret i The Little Book of The Amazing Spider-Man.

Det er i manges øjne måske en simpel streg uden mange detaljer, men Ditko formåede at få meget ud af sine tegninger. Han døde desværre i sommeren 2018, samme år som også Stan Lee døde.

Romita-familien og Todd McFarlane

The Little Book of The Amazing Spider-Man byder også på reproduktioner af tegnearbejdet fra de andre Spider-Man-tegnere, der videreudviklede superheltens look. Det er bl.a. folk som John Romita Sr., John Romita Jr. og Todd McFarlane.

Romita Sr. gjorde Spider-Man mere robust at se på og satte i mange år tonen for æstetikken i tegneserien. Det var lige indtil McFarlane kom og ruskede det hele godt og grundigt op. Hans udgave i 90’erne lagde meget vægt på edderkoppe-delen af figuren og gav ham store insekt-øjne på masken. McFarlane gjorde Spider-Man ekstra fleksibel i bevægelserne, og det gav endnu mere dynamik i actionscenerne.

Senere kom John Romita Jr. Han gjorde et fantastisk godt stykke arbejde på figuren. Han abede ikke efter sin fars arbejde, men skabte noget, der kunne stå på egne ben.

I bogen er der også billeder af promotion-materialer i forbindelse med den nævnte filmserie af Raimi og de senere Marvel Studios-film, hvor Spider-Man spilles fint af det unge talent Tom Holland.

En værdig lille bog om Spider-Man

The Little Book of The Amazing Spider-Man er en værdig lille bog til de mange Spider-Man fans. Jeg ville bare ønske, at bogen var længere end de omtrent 200 sider, da figuren trods alt er en af de mest populære Marvel-figurer overhovedet.

4 stjerner

Titel: The Little Book of The Amazing Spider-Man
Forfatter: Roy Thomas
Forlag: Taschen
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 192

Anmeldt i nr. 175 | 13/05/2020

Stikord: Superhelte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *