The Little Book of The Amazing Spider-Man

2 minutters læsetid

The Little Book of the Amazing Spider-ManSpider-Man var den første Marvel-helt, jeg læste om, da jeg dyrkede Marvel-tegneserier i min glade barndom. Dengang var Spider-Man et månedligt hæfte med det danske navn Edderkoppen, og hver første torsdag i hver måned var Spider-Man-dag for mig. Det var tider.

Det bliver jeg mindet om, nu hvor jeg har læst kunstbogen The Little Book of The Amazing Spider-Man, der går igennem den nørdede teenager Peter Parkers forvandling til superhelten Spider-Man og hans actionfyldte eventyr i hjembyen New York.

Bogen indledes af den tidligere Marvel-redaktør og tegneserieforfatter Roy Thomas, og han kommer med gode betragtninger om den universelle appel ved Spider-Man.

Steve Ditko og Spider-Man

Oprindeligt var det meningen, at Jack Kirby skulle tegne Spider-Man, men Stan Lee mente ikke, at Kirbys streg ville passe godt til at portrættere den mere spinkle figur, som han havde i tankerne. Valget faldt derfor på Steve Ditko, som også senere tegnede Doctor Strange.

Det ikoniske Spider-Man-look kommer uden tvivl fra Ditkos særlige fantasi. Dragten er så elsket, at Sam Raimi uden tøven beholdt det look i sin underholdende Spider-Man-trilogi (2002-2007).

Ditko var totalt original, og looket af de mange klassiske skurke som Green Goblin, Sandman, Doctor Octopus, Rhino, Mysterio (som kunne ses i den fine Spider-Man: Far from Home sidste år) og mange flere er stadig unikke nu, mange år senere.

Det er også med rette, at det er meget af Ditkos arbejde, der er repræsenteret i The Little Book of The Amazing Spider-Man.

Det er i manges øjne måske en simpel streg uden mange detaljer, men Ditko formåede at få meget ud af sine tegninger. Han døde desværre i sommeren 2018, samme år som også Stan Lee døde.

Romita-familien og Todd McFarlane

The Little Book of The Amazing Spider-Man byder også på reproduktioner af tegnearbejdet fra de andre Spider-Man-tegnere, der videreudviklede superheltens look. Det er bl.a. folk som John Romita Sr., John Romita Jr. og Todd McFarlane.

Romita Sr. gjorde Spider-Man mere robust at se på og satte i mange år tonen for æstetikken i tegneserien. Det var lige indtil McFarlane kom og ruskede det hele godt og grundigt op. Hans udgave i 90’erne lagde meget vægt på edderkoppe-delen af figuren og gav ham store insekt-øjne på masken. McFarlane gjorde Spider-Man ekstra fleksibel i bevægelserne, og det gav endnu mere dynamik i actionscenerne.

Senere kom John Romita Jr. Han gjorde et fantastisk godt stykke arbejde på figuren. Han abede ikke efter sin fars arbejde, men skabte noget, der kunne stå på egne ben.

I bogen er der også billeder af promotion-materialer i forbindelse med den nævnte filmserie af Raimi og de senere Marvel Studios-film, hvor Spider-Man spilles fint af det unge talent Tom Holland.

En værdig lille bog om Spider-Man

The Little Book of The Amazing Spider-Man er en værdig lille bog til de mange Spider-Man fans. Jeg ville bare ønske, at bogen var længere end de omtrent 200 sider, da figuren trods alt er en af de mest populære Marvel-figurer overhovedet.

4 stjerner

Titel: The Little Book of The Amazing Spider-Man
Forfatter: Roy Thomas
Forlag: Taschen
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 192

Anmeldt i nr. 175 | 13/05/2020

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.