The Little Book of Fantastic Four

2 minutters læsetid

The Little Book of Fantastic FourStan Lees første kreation til det, der voksede sig til det omfattende Marvel-univers, var Fantastic Four.

Det umage firkløver består af den geniale og elastiske videnskabsmand Reed Richards/Mr. Fantastic, Reeds kone Susan/Invisble Woman, Susans bror Johnny/The Human Torch og den stenagtige Ben Grimm/The Thing.

Eventyrerne om dem hører til noget af det mest klassiske fra Marvel. Fra deres utallige sammenstød mod ærkefjenderne Dr. Doom, Namor the Submariner, The Inhumans, Skrull-racen og Mole Man til introduktionen af Black Panther, Silver Surfer og den gigantiske planetdræber Galactus.

I skrivende stund er filmrettighederne til Fantastic Four havnet hos Marvel Studios, efter at Disney købte Fox. Så burde fans kunne få en ordentlig film om holdet oven på hele tre ringe film, hvoraf den værste af dem, Fantastic Four (2015) var en gang møg uden lige!

De gamle fans kan indtil da læse forlaget Taschens flotte kunstbog The Little Book of Fantastic Four, der viser superheltenes grafiske storhedstid gennem mere end 50 år.

Jack Kirby og Fantastic Four

Stan Lee var forfatteren og skrev mange af de første hæfter, som mestertegneren Jack Kirby bragte til live med sine fantastiske tegninger.

Faktisk fylder Kirby rigtig meget i The Little Book of Fantastic Four, og han har om nogle været med til at sætte tonen for de fire helte og naturligvis rigtig meget af Marvel-universet.

Jeg har før læst nogle af de klassiske Fantastic Four-hæfter fra Lee og Kirby, der blev oversat til dansk, dengang vi fik Marvel-tegneserier i kioskerne for mange år siden. Ak den søde ungdom! De danske hæfter var trykt i sort/hvid, men i Taschen-bogen her, kan man opleve uddrag af dem i flotte farver.

Kirby var også god til at skabe collager og brugte dem ind imellem i sit tegneseriearbejde. Collagerne blev brugt som baggrund, især til nogle sider hvor heltene er på bizarre eventyr gennem tid og rum.

Man bliver fristet til at tro at The King of Comics himself tog LSD for at komme op med de vidunderlige og besynderlige billeder!

Med al den fokus på Kirbys Fantastic Four-arbejde ser man netop den kunstneriske udvikling, han gennemgik i de mange år, han tegnede serien.

En lidt fesen hyldest overall

The Little Book of Fantastic Four kommer desværre ikke ret meget ind på det arbejde, som andre kunstnere lavede på serien – f.eks. John Byrne, en anden dygtig tegner, som også var med til at puste nyt liv til serien.

Der er en smule omkring dengang She-Hulk tog over fra The Thing og de senere versioner, hvor Spider-Man medvirker som et nyt medlem, da Human Torch forsvandt ud af billedet. Alt sammen meget spændende, men aldrig noget, der når at fylde noget konkret i bogen.

Derfor ender The Little Book of Fantastic Four med at føles lidt fesen som en gennemgang af den ellers rige historie, fra mange års tegneserier. Fans ender med at savne mere; det gjorde jeg i hvert fald. Så flot bog ja, men den kunne have været fantastisk.

3 stjerner

Titel: The Little Book of Fantastic Four
Forfatter: Roy Thomas
Forlag: Taschen
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 192 sider

Anmeldt i nr. 164 | 13/06/2019

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.