The Art of Star Wars

2 minutters læsetid

The Art of Star WarsDa George Lucas skulle forklare sine idéer med sit legendariske sci fi-eventyr Star Wars (1977), krævede det billeder, der kunne visualisere historien for de skeptiske studiechefer hos 20th Century Fox. For de fattede efter sigende ikke en meter, da de læste manuskriptet.

Lucas hyrede derfor illustratoren Ralph McQuarrie, der lavede det ene mageløse billede efter det andet. Det hele derefter virkede soleklart. I billederne lå kimen til en spændende film, der endte med at blive et kulørt kulturfænomen i de ellers så kyniske 1970’ere.

I kølvandet på alt det merchandise-cirkus, der fulgte med filmen, blev Lucas’ manuskript udgivet af forlaget Ballantine Books i form af kunstbogen The Art of Star Wars.
Bogen indeholder den fjerde omskrivning af manuskriptet, der går tilbage til januar 1976, naturligvis suppleret masser af koncept-kunst.

Manuskript med tilhørende illustrationer

Når man læser filmens manuskript, måber man over Lucas’ evne til at beskrive, hvad der sker scene for scene i sit galaktiske eventyr. Men man forstår også skuespillernes udfordring med at få dialogen til at virke naturlig. For som Harrison Ford sagde til Lucas dengang: “George, you can type this shit, but you sure can’t say it!”

Men nok om selve manuskriptet. Hvis nogen er mere interesserede, så kig på vores anmeldelse af Star Wars – The Annotated Screenplays, der netop handler om manuskripterne til episode 4, 5 og 6.

Vi har her fokus på designet i The Art of Star Wars. Hver side i bogen har illustrationer fra McQuarrie, kostumedesigneren John Mollo, scenografen John Barry samt fra den første generation af effektmagere fra ILM (Industrial Light & Magic), som Lucas oprettede til at skabe filmens dengang skelsættende effekter.

Der er ind imellem fotografier fra den til tider udfordrende filmproduktion, især fra optagelserne i Tunesien hvor der var voldsomt varmt og mange sandstorme.

Man bliver mindet om Star Wars’ betydning for filmhistorien ved synet af de gamle illustrationer, der viser Luke Skywalker & co., de mange robotter og aliens og uddrag fra de mange storyboards, der viser den fantastiske finale, hvor rebellerne i deres X-Wing fighters forsøger at tilintetgøre Dødsstjernen – stadig en af de bedste tredje akter i filmhistorien.

Det er charmende at se, hvordan man designede de fantastiske ting på gammeldags maner med blyantstegninger og store malerier kontra i dag, hvor blockbusters bliver designet fra bunden i et digitalt miljø.

Det klassiske look bliver stadig brugt i de seneste Star Wars-film, over 40 år senere, hvilket bærer præg af respekt, men desværre også mangel på visuel nytænkning.

Afslutningsvis er der promotionkunst fra før den slags blev lavet med Photoshop på autopilot samt sjove vittighedstegninger fra Bill Plympton, Jim Berry, Dik Browne osv.

Marvel Comics stod for tegneserieudgaven af Star Wars, og i bogen er der et udvalg af covers. Den ene af dem viser tilmed Han Solo ude i rummet med iltmaske på, som han var Starlord fra Guardians of the Galaxy!

Da Star Wars var nyt

Forsiden af den nye udgave, der udkom i 1997.
Forsiden af den nye udgave, der udkom i 1997.

The Art of Star Wars fra 1979 er nok ikke nem at skaffe i dagm, selv på det antikvariske marked.

Tilbage i 1997 udgav forlaget Del Rey en ny udgave af bogen i forbindelse med de omdiskuterede Special Edition-udgaver af den første trilogi. De nye udgaver fik en blandet modtagelse, men fans var dog glade for, at der blev udgivet nye kunstbøger for hver af de klassiske Star Wars-film.

Har man som fan lyst til at dykke ned i den gamle Star Wars-æstetik fra dengang det hele var nyt og originalt, er det værd opstøve The Art of Star Wars og beundre det gamle håndværk.

5 stjerner

Titel: The Art of Star Wars
Forfatter: Carol Titelman & George Lucas
Forlag: Ballantine Books
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 1979

Anmeldt i nr. 162 | 13/04/2019

Stikord: Star Wars

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.