The Art of Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

3 minutters læsetid

The Art of Star Wars: Episode III - Revenge of the SithMan kan sige meget om prequel-trilogien fra Star Wars-sagaen, men de fleste kan da godt lide Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005), der handler om Anakin Skywalkers fald fra lyset.

Alle fans (også undertegnede) havde ventet på den del for at se, hvordan George Lucas byggede bro mellem Episode III og Episode IV. Revenge of the Sith blev en stor succes hos anmeldere og fans, der ellers ikke havde de pæneste ord at sige om de to andre prequels.

Mørket dominerer i den fjerne galakse, hvilket The Art of Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith illustrerer på fantastisk vis. Lucas slap for sidste gang sin hær af billedmagere løs, og vi siger mange tak for det!

Visioner af en galakse i problemer

I modsætning til de tidligere art of-bøger om prequel-trilogien, er Revenge of the Sith-bogen delt op i sektioner med fokus på at give fans en ide om designholdets arbejde med filmen fra start til slut.

Lucas bad sine designere hele tiden om at komme med idéer, selv op til post-produktionsperioden, hvor ILM (Industrial Light & Magic) skulle skabe over 2.151 vfx-shots! Dengang var det en verdensrekord, selvom den i dag for længst blevet slået af andre store blockbusters, bl.a. dem fra Marvel Studios.

Revenge of the Sith er til dato den mest ambitiøse Star Wars-film, hvilket man ikke kan sige om de senere Disney-producerede film, der kører meget på det klassiske look fra den originale trilogi.

Lucas’ sidste Star Wars-film bød på den store afslutning på den tre år lange klonkrig, der førte til formationen af Imperiet med Kejser Palpatine i spidsen – også kendt som sith-fyrsten Darth Sidious.

Fans fik en Star Wars prequel-film, der virkelig var et solidt stjerneskud trods de samme svagheder, der plagede de to første prequels: udtryksløst skuespil og dårlige replikker.

Spændende designs til en mørk Star Wars-film

Lucas og co. gav den hele armen på den visuelle front. I bogen får man en masse digitale malerier af de mange planeter, hvor klonkrigen udspillede sig. De minder i deres kompositioner om klassisk billedkunst med dramatiske krigssituationer.

En af filmens mindeværdige skurke var General Grievous, en alien cyborg, der er et omvandrende varsel om, hvad Anakin selv ender med at blive. Det krævede mange forslag, før illustratorerne fandt det helt rette look; en cool skelet-lignende kriger med uhyggelige øjne og ekstra arme, så han kunne håndtere hele fire lyssværd på en gang!

Filmens finale foregår på lavaplanteten Mustafar, der er Star Wars‘ svar helvede og arenaen for det store, personlige opgør mellem Anakin og hans læremester Obi-Wan Kenobi.

Det og meget mere gør Revenge of the Sith til den mørkeste Star Wars-film, med mindre Disney tør at give en ligeså mørk tone til den allersidste film i Skywalker-sagaen, der får premiere til december.

Det bedste manuskript i prequel-trilogien

Lucas fik meget kritik for sine prequel-manuskripter, primært på grund af dialogen, den svage kærlighedshistorie og en vis Jar Jar-Binks.

Men med Revenge of the Sith fik Lucas skrevet et bedre manuskript, hvor Anakins tragedie og den gamle republiks fald var i centrum.

Der er stadig noget tåkrummende dårlig dialog, igen mellem Anakin og Padme, men det spændende aspekt ved manuskriptet er det Faust-inspirerede spil mellem Anakin og Palpatine, der har drastiske betydninger for den fjerne galakse.

De mørkeste scener fra manuskriptet er absolut scenen, hvor Palpatine beordrer klontropperne til at dræbe de mange Jedi-riddere rundt omkring i galaksen og naturligvis scenen, hvor Anakin bliver til Darth Vader.

Filmen er et fornemt punktum for en ujævn prequel-trilogi, som bygger fint bro til fortællingerne om Luke, Leia, Han og alle de andre.

En fin tilføjelse til Star Wars-bogsamlingen

The Art of Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith er en fin tilføjelse til samlingen, især for de Star Wars-fans, der indenfor de senere år har set med lidt mere nådige øjne på Lucas’ prequel-trilogi.

Om ikke andet, vidner bogen om de Lucas’ spændende visioner for Star Wars-universet, mens han endnu havde sin franchise.

5 stjerner

Titel: The Art of Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith
Forfatter: J. W. Rinzler & George Lucas
Forlag: Lucas Books, Del Rey
Format: Paperback
Udgivelsesår: 2005
Sideantal: 272 sider

Anmeldt i nr. 168 | 13/10/2019

Stikord: Star Wars

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.