The Art of Star Wars Episode I: The Phantom Menace

3 minutters læsetid

The Art of Star Wars Episode I: The Phantom MenaceFor tyve år siden blev verden ramt af Star Wars-feber. I maj 1999 udkom nemlig Star Wars Episode I: The Phantom Menace (dansk: Star Wars Episode I: Den usynlige fjende), den første film i forhistorie-trilogien, der fandt sted før sagaen om Luke Skywalker.

Fra dengang Lukes far var den uskyldige slavedreng Anakin, der blev jedi-ridder, men som endte i mørket som den frygtindgydende Darth Vader. Republikken faldt, og Imperiet overtog galaksen.

Episode I blev en kæmpesucces, der næsten slog Titanic (1997) væk fra førstepladsen over de mest indbringende film, men horder af hardcore fans var langtfra tilfredse med George Lucas’ film.

De brokkede sig som bare pokker, selv i en tid før sociale medier, over detaljer som Vader som barn, Kraften som bakterier, intergalaktiske politiske stridigheder og ja, ham den sære krydsning mellem næbdyr og frø med sjov accent: Jar Jar Binks!

Jeg var 14 år, da jeg så filmen, og havde en fed aften med mine søskende. Som voksen kan jeg godt se filmens problemer, men jeg hader den ikke. Jeg er stadig vild med podrace-scenen og jediernes lyssværd-kamp mod Darth Maul.

Styrken ved Episode I er den samme som ved enhver Star Wars-film. En overvældende visuel oplevelse med stor fantasi, der morer det indre barn hos en voksen fan.

I forbindelse med nye Star Wars-film udkommer der altid en “The art of”-bog, der er en samling af de mange tilknyttede kunstneres imponerende designarbejde.

I anledning af tyveårsjubilæet for den kontroversielle Star Wars-film ser vi her på bogen The Art of Star Wars Episode I: The Phantom Menace.

Lucas og hans kreative illustratorer

Designarbejdet på Episode I startede samtidig med Lucas’ udvikling af manuskriptet.

Det store hold af illustratorer, ledet af design director/illustrator Doug Chiang, fik ikke det færdige manuskript før noget tid senere, men Lucas gav dem nok stof til at udvikle visuelle koncepter for filmens hav af planeter, aliens, bygninger, kostumer, rumskibe og meget mere.

Tilgangen til design havde rødder i Ralph McQuarries klassiske arbejde på den første Star Wars-trilogi (1977-83), og nogle af McQuarries ubrugte idéer blev brugt i prequel-trilogien, da teknologien gav Lucas mulighed for at virkeliggøre dem på film som computergrafik.

Datidens udvikling af CGI var netop det, der gjorde at Lucas langt om længe kunne fortælle sin episke forhistorie uden at lade sin fantasi begrænse. Efter et to år langt post-produktionsforløb fik vi en film, der sprængte rammerne for visuelle effekter; noget filmbranchen endnu i dag nyder gavn af.

Fantastiske illustrationer

The Art of Star Wars Episode I: The Phantom Menace byder på mange af Doug Chiangs fantastiske tegninger og malerier, der minder om McQuarries stil, men uden at det føles som kopier. Chiangs billeder illustrerer nogle af højdepunkterne fra filmen.

Terryl Whitlatch stod for designet af filmens mange aliens – inklusiv den “elskede” Jar Jar Binks. Der skulle flere tegninger til, før man fandt frem til det helt rigtige Binks-design, og i nogle tegninger ligner han en stodder-agtig gnaver!

Man ser designs af alien-dyr, som endte med aldrig at blive brugt, sikkert på grund af budgettet, da man skal huske på at Lucas betalte det hele ud af egen lomme dengang.

Bogen er delt op i sektioner, der viser designs fra planeterne Naboo, Tatooine og min yndlingsplanet Coruscant. Forholdsvis meget er med i filmen, men som altid under processen er der bare ting, der bliver afvist.

Foruden de talrige smukke illustrationer, er der screenshots fra animatics – animerede storyboards, der var nødvendigt at lave, da filmens mange visuelle effekter krævede seriøs planlægning.

Et fint supplement for Star Wars: Episode I-fans

Bogen om designarbejdet til Episode I kunne nemt være på endnu flere sider, når man tager i den tre år lange proces betragtning. Men samlingen af illustrationer giver fans en del at kigge på.

Uanset hvad man måtte mene om selve filmen, kan man ikke lade være at beundre arbejdet, da kunstnerne skabte noget anderledes indenfor kendte rammer. Den generation, der blev Star Wars-fans med prequel-trilogien, bør helt sikkert få fat i The Art of Star Wars Episode I: The Phantom Menace, hvis de ikke allerede har den.

4 stjerner

Titel: The Art of Star Wars Episode I: The Phantom Menace
Forfatter: Jonathan Bresman & Doug Chiang
Forlag: Lucas Books, Del Rey
Format: Paperback
Udgivelsesår: 2000
Sideantal: 218 sider

Anmeldt i nr. 161 | 13/03/2019

Stikord: Star Wars

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.