Lasse Grønborg
Ingen kommentarer

Suor Omicidi

Suor Omicidi
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Suor Omicidi er desværre langt fra den exploitationperle, materialet lægger op til. I stedet er den både tandløs og generelt kedsommelig.

Suor OmicidiFilmen starter med, at en nonne, hvis ansigt er skjult for seeren, betror til en præst, at hun synes samtlige mænd er nogle svin, og at hun brændende ønsker at slå dem ihjel. Dette er jo ikke just en holdning, der hører hjemme hos et kristent menneske, men det er derimod et fantastisk udgangspunkt for en exploitationfilm. Så jeg lænede mig tilbage i sofaen og tillod mig at have visse forventninger til den følgende knap halvanden time – nu skulle jeg sgu’ underholdes old school style.

Slem nonne
Gertrude.

Gertrude.

Efter den lovende start præsenteres nonnen Gertrude, der døjer med hovedpine, og det i en sådan grad at hun selv mener, at hun ikke har kontrol over sine handlinger. Det viser sig da også, at hun er ved at koste en af patienterne på det hospital, hvor hun arbejder, livet. Overlægen på hospitalet er bekymret over Gertrudes tilstand, for hun plejede at være den bedste til sit arbejde. Men det viser sig, at en hjerneoperation har gjort søster Gertrudes liv til et morfinafhængigt helvede, hvor hun det ene sekund lader sin afmagt gå ud over patienterne og i det næste skriger sin smerte over sine handlinger ud.

En af Gertrudes handlinger er, at hun knuser en gammel dames tandsæt, fordi hun var så fræk at tage tænderne ud og sætte dem i et glas vand. Den gamle dame bliver så ked af episoden, at hun senere samme aften dør i sin seng grundet dårligt hjerte. Søster Gertrude er så ked af sin del i den gamle dames død, at hun skynder sig at hugge en ring, der lå blandt den gamle dames ejendomme. Nu skal livet leves, og næste dag er hun ude og sælge ringen for derefter at dyrke tilfældig sex med en mand, hun lige havde mødt på en restaurant.

Lidt lir i gaden.

Lidt lir i gaden.

Der er nu gået en pæn del af filmens spilletid, og jeg overvejer så småt at se noget andet i stedet for. Der har ikke været skyggen af noget i filmen, der kunne holde én fanget. Men den skal nu have en chance til, så jeg hælder en ekstra kop kaffe op og bliver næsten belønnet med det samme. Gertrudes værelseskammerat søster Mathieu er nemlig typen, der konstant sover nøgen og også har det med at komme splitteravende nøgen over til Gertrudes seng for at erklære hende sin kærlighed. Gertrude har endda købt et par selvsiddende strømper til Mathieu, som hun skal have på, når de skal være sammen.

Mathieu tager strømperne på og bevæger sig over mod Gertrudes seng, og jeg sidder allerede og tænker “Her traf du den rigtige beslutning Hr. Grønborg, nu sker der noget!”. Men ak og ve! Der klippes væk fra hvad der kunne have været en verdensklasse-scene indenfor exploitationgenren.

Så lav dog et remake af Lassie!
Ikke en rar situation.

Ikke en rar situation.

I et interview på DVD’en med instruktøren fortælles det, hvorledes Anita Ekberg, der spiller Gertrude, var en skøn person, og at det var til hendes ære at instruktøren valgte kun at antyde, at de to nonner havde et lesbisk forhold. Det er da en sympatisk holdning, men det hjælper bare ikke, når man laver en exploitationfilm – her skal der være masse af anstødelige scener med sex, vold og andre spændende ting.

Hygge på hospitalet.

Hygge på hospitalet.

Hvis man som instruktør ikke har nosserne til dette, så kunne man i stedet lave søde TV-serier eller en remake af Lassie. Man skal ikke kaste sig over en genre, hvis eneste eksistensgrundlag er at fodre seerens indre svinehund, og så hjælper det ikke, at instruktøren vil spare hovedrolleindehaveren. Desuden er skuespilleren, der spiller søster Mathieu, helt nøgen flere gange i filmen, hvilket ud fra instruktørens logik jo kunne tolkes som om, at hun var en dum skid, der derfor godt kunne bedes om at smide tøjet.

Nå, men tilbage til filmen. Patienterne bliver myrdet én efter én. Den første er en mand, der gentagne gange bliver slået i hovedet, hvorefter han bliver kastet ud af et vindue og smadrer kraniet mod asfalten. Dette foregår, mens Gertrude døjer med hovedpine og har vrangforestillinger om at hun kærtegner et nøgent mandelig. Den næste patient, der dør, har været så usømmelig at dyrke sex med én af de andre patienter og må nu betale prisen – nemlig kvælning ved få stoppet vat langt ned i halsen.

Generel kedsomhed
Morfinens helende effekt.

Morfinens helende effekt.

Der sker altså pludselig noget i filmen, men mordene er efter min mening kedelige og formår ikke at rykke en tøddel ved den efterhånden spirende fornemmelse af generel kedsomhed. Selvom filmen byder på yderligere et par mord, hvoraf det ene er ganske godt eksekveret, så hjælper det bare ingen ting. Filmen er ganske enkelt for kedelig. Det er en skam, for Suor Omicidi er egentlig OK filmet, og skuespillet er også udmærket uden dog at være fantastisk.

Handlingen mangler i den grad bare noget, der kan holde tilskueren naglet fast til skærmen. Den eneste grund til at se filmen skulle da være for at se, om søster Gertrude med sit omfattende morfinbehov er den ansvarlige for mordene på patienterne. Jeg skal nok lade være at afsløre svaret, hvis der skulle være en enkelt, der ikke tager min advarsel mod denne film alvorligt.

Suor Omicidi er venligst stillet til rådighed af Xploited Cinema.

2 stjerner

Titel: Suor Omicidi
Andre titler: Killer Nun
Instruktør: Giulio Beutti
Manuskript: Giulio Berutti & Alberto Tarallo
Cast: Anita Ekberg (Søster Gertrude), Paola Morra (Søster Mathieu), Alida Valli (Mother Superior), Lou Castel (Peter), Joe Dellasandro (Dr. Patrick Roland), Massimo Serato (Dr. Poirret)
Producere: Enzo Gallo (producer)
Foto: Antonio Maccoppi
Klip: Mario Giacco
Musik: Alessandro Alessandroni
Spilletid: 87 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: Italien, 1978
Produktionsselskaber: Cinesud
Distributør (DVD): Blue Underground (USA)
Udgave/region: 0

Anmeldt i nr. 17 | 13/03/2007

Stikord: Italian Cinema, Lesbianisme, Nonner, Video Nasty

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *