Star Trek: First Contact

4 minutters læsetid

'Star Trek - Stardate Collection'-boksenFirst Contact fra 1996 var Star Trek-film nummer to med Next Generation-holdet, men det var den første film, hvor samme hold fik lov at stå helt på egne ben.

I Generations (1994) spøgte besætningen fra det gamle Enterprise nemlig fortsat, dog primært Kirk (William Shatner), der her blev taget af dage på den mest antiklimaktiske facon tænkelig.

Der er ingen Kirk i First Contact, men til gengæld er der en anden klassisk Star Trek-ingrediens, som også optrådte i Generations, nemlig tidsrejser.
hvid

Fantastiske skurke

Den originale filmplakat for 'Star Trek: First Contact'.
Den originale filmplakat for ‘Star Trek: First Contact’.

First Contact begynder, da Enterprise får oplyst, at de uhyggelige Borg’er er på vej til at angribe Jorden. Meget mod sin vilje må Jean-Luc Picard dog sætte Enterprises kurs mod den Neutrale Zone – Starfleet er tydeligvis bange for, at Picards tidligere oplevelser med Borg’erne skulle kunne påvirke hans dømmekraft.

Kender man intet til Star Trek: The Next Generation vil ovenstående være den rene omgang pladder, men i filmen forklares set-uppet faktisk ganske fint, så selv de, der ikke har set tv-serien, fint kan følge med.

For lige at ridse situationen op, så er Borg’erne en race af cyborgs, der opsluger – assimilerer – andre racer ved at inficere dem med nanoteknologi og ved hjælp af kirurgiske ændringer. Borg’erne er ikke individer, men en kollektiv bevidsthed, så når en person assimileres mister vedkommende al personlighed og bliver en del af Borg-kollektivet.

Borg’erne blev introduceret i tv-serien Star Trek: The Next Generation (1987-94), og i dobbeltafsnittet The Best of Both Worlds fra sæson 3 og 4 blev Picard faktisk assimileret, men han blev naturligvis reddet.

Borg’erne er nogle af Star Trek-universets bedste skurke, og på mange måder er der tale om en kvintessentiel amerikansk type skurk – den ultimativt monstrøse socialisme, der fuldstændigt opløser individet i kollektivets tjeneste.

På den måde trækker Borg’erne i deres grundessens tråde tilbage til 1950’ernes Red Scare og titler som Jack Finneys The Body Snatchers (1955) og Robert Heinleins The Puppet Masters (1951).

Borg’er på Enterprise

I begyndelsen af First Contact er Borg’erne altså på vej mod Jorden, og Picard kan naturligvis ikke holde sig væk. Og heldigvis for det.

Enterprise ankommer i tide til at redde dagen, og Borg’ernes enorme rumskib bliver ødelagt, men et mindre skib undslipper og rejser tilbage i tiden. Picard og de øvrige officerer indser, at Borg’erne i fortiden vil kunne assimilere Jorden uhindret for dermed at ændre fremtiden, og de sætter naturligvis efter.

Tidsvortexen, som Borg’erne er rejst igennem, fører Enterprise tilbage til den 4. april 2063 – dagen før menneskeheden opnår “first contact” med andre intelligente racer fra rummet. Dette sker, da den excentriske Dr. Zefram Cochrane gennemfører den første warp-flyvning og tilfældigvis bliver set af et forbipasserende rumskib.

Borg’ernes plan har tydeligvis været at forsøge at forhindre dette i at finde sted, så de kunne gennemføre deres assimilering i fred. Det lykkes Enterprise at forhindre Borg’erne i at ødelægge Cochranes rumskib, men det bliver dog beskadiget, og nu må Enterprises besætning hjælpe Cochrane med at blive parat til sin historiske flyvning.

Alt imens dette foregår på Jorden, begynder der at ske sære ting ombord på Enterprise i kredsløb om Jorden. Lige før Enterprise gjorde det af med det Borg-skib, der var rejst tilbage i tiden, beamede Borg’erne nemlig over på Enterprise, og nu er de langsomt men sikkert i gang med at assimilere Enterprise og dets besætning…

Suspense, humor og horror

First Contact er én af de mest solide Star Trek-film overhovedet, takket være et manuskript, der finder den perfekte balance mellem suspense, humor og horror. Ja, du læste rigtigt – horror. For Borg’erne er nemlig en flok ganske uhyggelige skurke, og i flere sekvenser ombord på Enterprise må stemningen karakteriseres som (mild) horror.

Filmen er konstant underholdende og spændingsniveauet højt. Brannon Braga og Ronald D. Moore, der har skrevet manuskriptet, veksler fermt og med god timing mellem handlingen på Jorden og handlingen ombord på Enterprise og opnår derved en effektivt stigende spændingskurve.

Samtidig er First Contact også flere steder en regulært morsom film, idet Braga og Moore bruger en dosis veltimet comic relief til at tage brodden af uhyggen, når den begynder at blive for tæt.

Her kan man måske mene, at nogle af scenerne på Jorden – bl.a. med en voldsomt beruset Deanna Troi (Marina Sirtis) – tangerer det pinlige, men heldigvis er humoren også i de fleste tilfælde veldoseret og –timet. Dette inkluderer også en række ret fornøjelse one-liners, bl.a. Worfs nu udødelige replik “Assimilate this!”, inden han ekspederer en Borg til det hinsides.

Overordentlig velfungerende

First Contact er iscenesat af Jonathan Frakes, der selv spiller Enterprises førsteofficer. Det er tydeligt, at Frakes kender både sit univers, sit crew og sit cast, og First Contact er på den måde en overordentlig velfungerende film.

Det samme gælder de tekniske aspekter, hvor både effekter, make-up og scenografi generelt er vellykkede – bedst er helt klart Borg’erne og de dele af Enterprise, der er blevet overtaget af Borg’erne.

Dertil kommer det forrygende score af Jerry Goldsmith, der denne gang fik assistance af sin søn Joel.

En af seriens bedste

Alt i alt er First Contact en særdeles vellykket Star Trek-film; en af seriens bedste og uden nogen form for tvivl den bedste af de i alt fire film, Next Generation-holdet nåede at lave, inden de blev sendt på pension efter Star Trek: Nemesis (2002).

5 stjerner

Titel: Star Trek: First Contact
Instruktør: Jonathan Frakes
Manuskript: Brannon Braga & Ronald D. Moore
Cast: Patrick Stewart (Jean-Luc Picard), Jonathan Frakes (Riker), Brent Spiner (Data), LeVar Burton (Geordi), Michael Dorn (Worf), Gates McFadden (Beverly), Marina Sirtis (Troi), Alfre Woodward (Lily), James Cromwell (Zefram Cochran), Alice Krige (Borg Queen)
Producere: Rick Berman (producer), Marty Hornstein (executive producer)
Foto: Matthew F. Leonetti
Klip: John W. Wheeler
Musik: Jerry Goldsmith & Joel Goldsmith
Spilletid: 106 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk, engelsk, fransk, hollandsk, tysk
Produktionsland, år: USA, 1996
Produktionsselskaber: Paramount Pictures
Distributør (DVD): Paramount Home Entertainment
Udgave/region: 2

Stikord: 8’er, Cyborgs, Fortsættelse, Rummet, Rumskibe, Star Trek, Tidsrejser

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.