Spaceman – The Deluxe Edition

2 minutters læsetid
Spaceman

SpacemanDC Comics er andet end bare superhelte, og det er takket været søsterforlaget Vertigo, der udgiver de mere spøjse og syrede titler som Sandman og The Invisibles.

Men Vertigo har også haft succes med mere jordnære tegneserier som den meget populære og hårdkogte krimi 100 Bullets af forfatteren Brian Azzarello og tegneren Eduardo Risso.

100 Bullets skaffede dem en masse fans, så der var naturligvis spænding om deres seneste samarbejde, miniserien Spaceman, der er mere over i den syrede afdeling med et twist af science fiction.

Her ser vi på den flotte Deluxe Edition i hardcover, der fornemt samler alle ni numre plus lækkert bonusmateriale.

En usædvanlig eks-astronaut på afveje

Vi er langt ude i fremtiden. Verden er næsten oversvømmet i ægte Waterworld-stil, og engang så fine skyskrabere er nu sølle ruiner.

En af de desperate beboere er Orson, et usædvanligt menneske, der ved første øjekast minder om en stenaldermand.

Han var engang en fra en særlig gruppe af genetiske modificerede astronauter, der bedre kunne bruges til lange rumrejser og var på en mission til Mars, som man oplever flashbacks fra. Men hans dage som astronaut er forbi, og nu handler det om overlevelse.

Lige indtil han bliver blandet ind i en mærkelig kidnapningssag, der involverer et berømt barn. Orson føler sig kaldet til at hjælpe barnet, men kan han klare det…?

Frisk og anderledes sci-fi-tegneserie

Brian Azzarello fik ideén til Spaceman efter en samtale med en biologiprofessor fra Northwestern University, da de snakkede om muligheden for at rejse til Mars.

Professoren mente, at det ville være umuligt for mennesker at overleve ude i rummet i længere tid, fordi deres knogler ikke er stærke nok til det. Azzarello kom med dette vilde forslag: Hvad nu hvis man genetisk havde udviklet mennesker med tykke knogler! Efterfølgende lavede Azzarello omfattede research.

Hans manuskript er lettere excentrisk, særligt i dialogen. Man skal lige læse taleboblerne nogle ekstra gange, for hovedpersonen taler med sin eget form for engelsk, og der er forkortelser af kendte ord og egne slangudtryk. Lidt ligesom psykopaten Alex og hans bande fra A Clockwork Orange (1975). Nogle vil nok blive irriteret af dialogen, men det visuelle hjælper heldigvis meget på læseoplevelsen.

For ligesom det var tilfældet med 100 Bullets, så leverer Eduardo Risso varen med sine flotte og dynamiske tegninger, der drager én ind i Spacemans sære univers.

Er man fan af Risso og hans særlige streg vil man også nyde de mange skitser og konceptdesign i tegneseriens fede bonusmateriale. De viser stor kreativitet og et godt indblik i Azzarello og Rissos arbejdsproces.

Unik og ujævn

Spaceman er uden tvivl en interessant tegneserie med spændende elementer. Den er ind imellem noget rodet, men til gengæld er den fyldt med fortælleglæde og visuel opfindsomhed.

Selv ujævne Vertigo-tegneserier er langt mere spændende at udforske end de forudsigelige metervarer fra det amerikanske tegneseriemarked.

Så er man frisk på anderledes tegneserier og måske fan af den dygtige duo Azzarello og Risso, så giv Spaceman en chance.

4 stjerner

Titel: Spaceman – The Deluxe Edition
Forfatter: Brian Azzarello
Tegner: Eduardo Risso
Forlag, år: Vertigo, 2014
Format: Hardcover
Albumlængde: 224 sider
hvid
Udkom oprindelig i ni numre i 2011 på forlaget Vertigo.

Anmeldt i nr. 116 | 13/06/2015

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.