Sleepaway Camp

3 minutters læsetid
Sleepaway Camp

Efter succesen med Friday the 13th (1980) kom der utallige efterligninger og efterfølgere. Sleepaway Camp må siges at være en af dem, der kopierer mest fra førnævnte, men pynter lidt på de enkelte karakterer.

Handlingen er en typisk slasher, sat i en sommerlejr, som vi kender så godt fra film som Friday the 13th og Cheerleader Camp (1987). Vi har før set en slasher foregå på en sommerlejr, men hvor mange af disse film havde børn i sommerlejeren? Ikke mange. De fleste foregår nemlig før børnene kommer til lejeren.

Indtil videre er Sleepaway Camp blevet efterfulgt af to sequels: Sleepaway Camp II: Unhappy Campers (1988) og Sleepaway Camp III: Teenage Wasteland (1989). I skrivende stund er der snak om to nye indslag i serien, hvor mange af skuespillerne fra den originale film skal medvirke.

Hvem er morderen

Angela og Ricky (Felissa Rose og Jonathan Tiersten).
Angela og Ricky (Felissa Rose og Jonathan Tiersten).

Filmen åbner med den obligatoriske prolog, hvor der sker en ulykke i nærheden af lejren Arawak. Her bliver en far og søn dræbt, da en motorbåd styrter ind i dem. Den eneste overlevende er Angela (Felissa Rose), som senere bliver sendt ud til sin tante (Desiree Gould) og hendes søn Ricky (Jonathan Tiersten). De to børn bliver otte år senere sendt til den samme lejr, hvor Angelas far og bror omkom.

Angela har efter ulykken været meget indelukket og snakker ikke i store dele af filmen. Derfor bliver hun hurtigt “yndlingsofret” i lejren, da mange af de andre piger er ældre end hende og mere udviklede, rent fysisk altså.

Filmens obligatoriske snob Judy (Karen Fields).
Filmens obligatoriske snob Judy (Karen Fields).

Ricky er utrolig beskyttende overfor hende og lover tæsk og slag ud til alle dem, der mobber hans kusine. Derfor falder der også stor mistanke på ham, da alle der har været ondskabsfulde, eller bare snakket dårligt til Angela, begynder at dukke op døde – her snakker vi altså om drukning, tredjegradsforbrændinger i ansigt og på torso, bistik og knivstik.

Kan det være Ricky, som tager hævn over Angelas plageånder? Er det den stille og generte Angela, der har en skrue løs? Eller er det en helt tredje person, som vi ikke kender?

Chokerende slutning

Den klamme kok efter han er blevet overhældt med kogende vand.
Den klamme kok efter han er blevet overhældt med kogende vand.

Slutningen er meget chokerende eller prøver i hvert fald på at være det. Nu så jeg filmen, efter jeg havde fået at vide, hvordan den sluttede, så det kom ikke som et chok, men jeg vil råde til at lade være med at opsøge eller læse slutningen, før man ser filmen i sin fulde længde. Derfor kommer der heller ingen spoilers her, så du kan roligt læse videre.

Lad bierne være i fred - auv!
Lad bierne være i fred – auv!

Hvorfor filmen har fået den kultstatus, som den har, skal jeg ikke kunne sige. Idéen er set før, skuespillet er generelt dårligt, effekterne nogenlunde men for få. Dette lyder måske som en advarsel, men Sleepaway Camp byder på meget mere end bare gys.

De mange karakterer, som vi følger i filmen, ser vi ikke ofte i denne genre, selvom nogle af dem går igen: Den snobbede bitch, den søde fyr og de onde “bøller”.

Slutningen er måske en stor del af grunden til, at filmen har fået det følge, som den har. For nogle kommer den som et chok – ja, hvis jeg ikke selv havde læst om den, før jeg så den, ville jeg nok have siddet med en noget tør smag i munden og væmmelse i blikket.

Campy stemning

Snobber overlever aldrig en slasher.
Snobber overlever aldrig en slasher.

Man kunne ønske sig lidt bedre skuespil, og nogle ting i filmen er dumme og platte. Blandt andet virker det tåbeligt, at lejrens kok tydeligt er pædofil, men ingen af hans kollegaer gør noget ved det, selvom de er på en sommerlejr for børn.

Sleepaway Camp er fra 80’erne, og det mærkes tydeligt i skildringen af blandt andet moden, frisurerne og den måde de snakker sammen, men alt dette giver filmen en mere campy stemning (utilsigtet ordspil), så man lever sig ind i det og griner af tåbelighederne. Bevares, alle får vel ikke det samme ud af filmens gode sider, men en ægte pulpfan med trang til slasherfilm bør gøre sig selv ulejligheden at støve filmen op.

De foreløbigt tre indslag er alle udgivet i en lækker box fra Anchor Bay med en tilhørende folder med facts og resumé af filmene. Af ekstramateriale på skiven finder vi et kommentarspor med instruktøren Robert Hiltzik, samt en trailer til filmen. Ikke meget at råbe hurra for, men de to andre skiver har en del mere ekstra, heriblandt behind the scenes-dokumentar og stills.

4 stjerner
Titel: Sleepaway Camp
Instruktør: Robert Hiltzik
Manuskript: Robert Hiltzik
Cast: Felissa Rose (Angela), Jonathan Tiersten (Ricky), Karen Fields (Judy), Christopher Collet (Paul), Mike Kellin (Mel), Katherine Kamhi (Meg), Paul DeAngelo (Ronnie), Tom Van Dell (Mike), Loris E. Dunn (Kenny), Willy Kuskin (Mozart), Desiree Gould (Aunt Martha), Owen Hughes (Artie), Robert Earl Jones (Ben), Susan Glaze (Susie)
Producere: Robert Hiltzik, Jerry Silva & Michele Tatosian
Foto: Benjamin Davis
Klip: Ron Kalish & Sharyn L. Ross
Musik: Edward Bilous
Spilletid: 84 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital Mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Engelsk
Produktionsland, år: USA, 1983
Produktionsselskaber: American Eagle
Distributør (DVD): Anchor Bay
Udgave/region: 1

Anmeldt i nr. 26 | 13/12/2007

Stikord: Slasher, Summer Camp

Skriv et svar

Your email address will not be published.