Sleepaway Camp II: Unhappy Campers

4 minutters læsetid
Sleepaway Camp II: Unhappy Campers

Sleepaway Camp II: Unhappy Campers begynder nogle år efter handlingen i Sleepaway Camp (1983). Angela, den lille generte pige fra den første film, som viste sig at være morderen, har været på den lukkede lige siden, men er blevet udskrevet. Filmen er igen placeret i og omkring en sommerlejr, hvor Angela er blevet lejrleder.

“Hjemsendelse”

Filmens første mord.
Filmens første mord.

Filmen starter med en typisk scene omkring et bål ude i skoven, hvor nogle børn fortæller gyserhistorier for at skræmme hinanden – mange af skuespillerne, der spiller børnene i lejren, er ikke en dag under 20, men dette er blot med til at højne den campede følelse, filmserien har.

Angela (Pamela Springsteen) - og jo, det er Bruces søster!
Angela (Pamela Springsteen) – og jo, det er Bruces søster!

Rundt om bålet er stemningen ved at flade lidt ud, så en af pigerne fortæller om pigen, som for nogle år siden slagtede en masse uskyldige mennesker i en anden lejr. Imens de sidder og snakker om disse tragiske mord dukker lejrlederen Angela op og henter pigen, der sidder og fortæller.

Pigen får at vide, at hun vil blive sendt hjem, fordi hun fortæller skræmmende historier til de yngre elever. Dette virker som et meget tamt argument for at blive sendt hjem, og pigen når heller ikke at blive sendt hjem, før Angela har væltet hende omkuld og skåret hendes tunge ud.

Slasher med succes

Filmens pæne dreng og pæne pige.
Filmens pæne dreng og pæne pige.

Nu kan filmen for alvor begynde, og vi bliver igen introduceret til stereotyper af lejrbesøgende og lejrledere, som vi er så vant til i denne genre. Vi får introduceret Angela, som en dejlig frisk lejrleder, der elsker lejren mere end noget andet. Men i virkeligheden er hun en sindssyg seriemorder, der slagter alle, som ikke opfører sig pænt.

Dette giver anledning til en masse vold og mord. Det går meget godt for Angela, og hun får slagtet sig igennem en masse unger, men de andre lejrledere samt lejrens ejer begynder at blive småirriteret på Angela, da hun bliver ved med at “sende børnene hjem” uden at spørge de andre til råds. Dette stopper hende dog ikke helt fra at “hjemsende” de fleste af eleverne – faktisk dræber hun næsten alle i lejren!

Blod, vold, mord og kulsort humor

Lidt hor bliver det også til.
Lidt hor bliver det også til.

Sleepaway Camp II: Unhappy Campers er en lidt anderledes slasherfilm, der ikke tager sig selv 100% alvorligt. Igennem filmen har man en fornemmelse af, at personerne bag filmen gerne vil bryde med mange af de gamle klichéer og samtidig tage tykt pis på mange af de situationer, de “uheldige” lejrbesøgende kommer ud for.

Den obligatoriske bitch.
Den obligatoriske bitch.

Filmen er lavet med fuld bevidsthed om disse ting, og bruger også Friday the 13th (1980), A Nightmare on Elm Street (1984) og The Texas Chainsaw Massacre (1974), som springbræt til nogle komiske scener, hvor børnene prøver at skræmme Angela. En af dem klæder sig ud som Freddy Krueger med handske og tilhørende make up, mens en anden ifører sig selv ishockeymaske og machete. Angela har dog luret dem, før de får skræmt hende og de andre piger i lejren, og klæder sig ud som Leatherface med tilhørende motorsav og dræber dem.

Det at vi, som publikum, allerede ved, hvem morderen er, og at vi ikke skal gætte os til, hvem morderen kunne være, puster lidt mere liv i filmen, som ellers nemt kunne være faldet til gulvet og endt som mange andre ligegyldige slasherfilm. Mange slasherfilm bruger tid på at introducere potentielle mordere, som vi skal fatte mistanke til, men her springer filmen alt dette over, og bruger mere tid på at vise os, hvad vi vil have – blod, vold, mord og kulsort humor.

Godt alternativ

Virker personen med motorsaven ikke lidt bekendt?
Virker personen med motorsaven ikke lidt bekendt?

Mange slashere har det med at genbruge både historier og mordmetoder, men her skiller Sleepaway Camp II: Unhappy Campers sig ud igen. Der bruges selvfølgelig dolke og økser i filmen, men Angela bruger også andre ting, der lige er i nærheden.

TV kan skade dig - yeah right!
TV kan skade dig – yeah right!

Scenen hvor to ofre bliver brændt på en grill er ikke synderligt godt lavet, men er sjov, og ikke noget, der er set så tit. Udover grillen bliver en kvinde også druknet i et toilet, en anden bliver kvalt med sin guitarstreng, og en tredje bliver vansiret af batterisyre. Effekterne er ganske udmærkede for en slasher af denne standard og er væsentligt bedre end dem i den første.

Mange sammenligner Sleepaway Camp-serien med Friday the 13th-serien, og med god grund – de ligner meget hinanden. Så hvorfor give sig i kast med Sleepaway Camp II: Unhappy Campers? Hvorfor se en filmserie, der låner meget fra den anden? Jo – mange af filmene i serien om Jason Voorhees er blevet trættende, og meget ens, og derfor er Sleepaway Camp II: Unhappy Campers et rigtig godt alternativ, som ikke ligner de mange andre slashere, der er i omløb.

4 stjerner
Titel: Sleepaway Camp II: Unhappy Campers
Instruktør: Michael A. Simpson
Manuskript: Fritz Gordon & Robert Hiltzik
Cast: Pamela Springsteen (Angela Baker), Renée Estevez (Molly Nagle), Tony Higgins (Sean Whitmore), Valerie Harman (Ally Burgess), Brian Patrick Clarke (T.C.), Walter Gotell (Uncle John), Susan Marie Snyder (Mare), Terry Hobbs (Rob Darrinco), Kendall Bean (Demi), Julie Murphy (Lea), Carol Chambers (Brooke), Amy Fields (Jodi), Benji Wilhoite (Anthony), Walter Franks III (Judd), Justin Nowell (Charlie)
Producere: Jerry Silva (producer), Michael A. Simpson (producer), Krishna Shah (producer, ukrediteret), Robert F. Philips (associate producer), Stan Wakefield (executive producer)
Foto: Bill Mills
Klip: John David Allen
Musik: James Oliverio
Spilletid: 80 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: USA, 1988
Produktionsselskaber: Double Helix Films
Distributør (DVD): Anchor Bay (USA)
Udgave/region: 1

Anmeldt i nr. 27 | 13/01/2008

Stikord: 2’er, Fortsættelse, Slasher, Summer Camp

Skriv et svar

Your email address will not be published.