Science Fiction Art: The Fantasies of SF

2 minutters læsetid

Science Fiction Art: The Fantasies of SFEn særlig glæde ved science fiction-romaner er de forsideillustrationer, der er med til at sætte tonen for den særlige rejse, man tager på som læser.

Billedet er med til at skabe en forventning, som ordene skal være med til at indfri. Fantasier om rumvæsner fra fjerne planeter, robotter med kunstig intelligens eller visioner fra en mulig fremtid.

Netop disse visuelle aspekter er der fokus på i den gamle bog Science Fiction Art: The Fantasies of SF, der er redigeret af den legendariske science fiction-forfatter Brian Aldiss, der skrev romaner som Non-Stop (1958), Hothouse (1962) og Helliconia-trilogien (1982-85).

Aldiss står for bogens fine introduktion, hvor han kommer ind på genrens mangeårige historie og de værker af henholdsvis Jules Verne og H.G. Wells, der var med til at forme de mange utrolige fantasier, der stadig inspirerer nutidens science fiction-forfattere.

Science fiction-visioner fra gamle dage

Bogen er fra 1975 og i et stort format, der giver billederne meget rum til at udfolde sig i deres glorværdighed. Trods bogens alder holder de mange farveillustrationer sig forbavsende godt med ganske få udsving ind imellem.

Det er selvfølgelig en udfordring at bevare de gamle illustrationer fuldkommen, som de var, særligt dem helt fra år 1926, men forlaget bag bogen har gjort det godt.

Aldiss gør en dyd ud af at skrive små biografier om hver kunstner i bogen, så læsere får de vigtigste detaljer om deres liv og karrierer. Det er kunstnere som Frank R. Paul, Charles Schneemann, Malcolm Smith, Elliot Dold, Earle Bergey, Gene Fawcette og mange flere.

Bogen er delt op i temaer som dommedag, rumskibe, fjerne planeter, rumvæsner, futuristiske byer, sci-fi-kvinder, maskiner og robotter. Hvert tema bliver behandlet med visuel flair og med lidt tekst, der aldrig stjæler rampelyset fra de mageløse tegninger.

Guld for enhver science fiction-fan

Der er også nogle få tegneseriestriber fra datidens hits som blandt andet Buck Rogers, Jeff Hawke: First Citizen of the Space Age, Superman, Dan Dare: Pilot of the Future og Flash Gordon – også kendt herhjemme som Jens Lyn.

Der er ikke meget plads levnet til dem, men nok til at vække appetitten efter mere. Bogen som helhed kan siges at være en velkomponeret appetitvækker, og efter de 128 sider er man stadig sulten.

Der er vis charme at se de mange retro-raketter, robotter og skønne astronaut-babes fra dengang, hvor science fiction følte mere som fantasy end som egentlige videnskabelige spekulationer. Og har man netop som undertegnede en stor svaghed for den slags billeder, så er Science Fiction Art: The Fantasies of SF bestemt en bog-jagt værd.

4 stjerner

Titel: Science Fiction Art: The Fantasies of SF
Forfatter: Brian Aldiss (redaktør)
Tegnere: Earle Bergey, Jack Binder, Hannes Bok, Chesley Bonestell, Howard V. Brown, Edd Carter, Elliot Dold, Emsh, Gene Fawcette, Virgil Finlay, R. G. Jones, Stephen Lawrence, Brian Lewis, A. Leydenfrost, Leo Morey, Raymon Naylor, Paul Orban, Frank R. Paul, Gerald Quinn, Hubert Rogers, Rod Ruth, Charles Schneemann, Alex Schomburg, Henry Sharp, Malcolm Smith, James Stark, William Timmins, Herman Vestal, René Vidmer, Wesso
Forlag: Bounty Books, Crown Publishers
Format: Paperback
Udgivelsesår: 1975
Sideantal: 128 sider

Anmeldt i nr. 190 | 13/08/2021

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.