Men uanset om det er lort eller lagkage, man kaster sig over, er det rart ikke at vide alt for meget om det, man kaster sig over. Her på Planet Pulp prøver vi ihærdigt på at undgå for mange spoilere i vores anmeldelser. Det er nok ikke altid, vi har lige stor succes med det, men i de grelleste tilfælde plejer vi at advare i toppen af anmeldelsen.
Spoilerproblematik
Derfor er det også ekstra irriterende, når vigtige plotpointer eller hele filmens historie afsløres på bagsiden af f.eks. et DVD-cover. I nogle af vores anmeldelser har vi tidligere harceleret over, at bagsideteksterne på nogle DVD’er lover mere, end filmen kan holde, men afsløringen af vigtige plotdetaljer i bagsideteksten er mindst lige så problematisk – hvis ikke mere.
Det er den ellers glimrende Prison, som Another World Entertainment har sendt på gaden, et godt eksempel på. Af åbenlyse årsager vil vi ikke gengive præcis, hvad der står på coveret, men kan blot konstatere, at den giver hele baggrundshistorien væk, hvilket alt andet lige fratager filmen noget af sin underholdningsværdi.
Det åbenlyse modargument ville være ”Jamen, I gør jo akkurat det samme i mange af jeres anmeldelser”, og det er for så vidt en helt korrekt kritik. Men her er netop forskellen på en bagsidetekst og en anmeldelse: bagsideteksten på DVD’en skal vække den potentielle købers eller lejers appetit uden at være misvisende, mens en anmeldelse skal være en kritisk bedømmelse af et produkt.
Sidstnævnte indebærer ofte, men ikke altid, en mere detaljeret redegørelse for handlingsgangen, og det er naturligvis af samme årsag, at man skal være forsigtig med at læse anmeldelser. Har man glædet sig storslået til en bestemt film, bog eller tegneserie er det ofte bedst at lade være med at læse en anmeldelse, mens det omvendt kan være en fordel, hvis man har hørt ét og andet om et produkt og gerne vil vide om det er noget for én.
Serviceorganer
Som sådan anser vi Planet Pulp – og flere af vores artsfæller på nettet og på tryk – som serviceorganer for danske nørder, uanset om det er film-, tegneserie-, bog- eller rollespilsnørder – eller noget helt femte. Nogle er bedre end andre, men som fan er man faktisk glimrende stillet i disse år.
Vores kolleger på Uncut har været på nettet i efterhånden ti år, hvilket de selv forbigik i tavshed, selv om de havde enhver ret til at fejre det på behørig vis. Søren Henrik Jacobsens blog Skræk og Rædsel har ikke så lang tid på bagen, men kan alligevel snart fejre tre års fødselsdag, og er altid en glimrende kilde til gyserrelaterede nyheder og (som regel) kortere anmeldelser. Og inden for de seneste år er der også skudt adskillige tegneserierelaterede blogs og websites op som supplement til Seriejournalen, der efterhånden også har været på nettet i mange år – bl.a. Tegneseriesiden og Comicwiki.dk. For rollespillere er rpgforum.dk det faste danske holdepunkt, mens det ser lidt sløjere ud med brætspil, selv om Spiltemplet efterhånden har en del anmeldelser liggende.
Der er næppe tvivl om, at flere og flere netbaserede initiativer dukker op om alverdens medier, genrer, subgenrer o.l. i de kommende år. Det gør det selvfølgelig også nødvendigt for den enkelte bruger at sortere i det stigende udbud: at finde lige præcis det eller de sites, der passer til den enkeltes interesser, smag i anmeldelser, nyheder osv.
Set i det perspektiv er den underskov af populærkulturelle websites, der skyder op i disse år, en styrke for det danske nørdmiljø (og let’s face it, vi er alle nørder), og her på Planeten glæder vi os til at se, hvordan tingene udvikler sig, og til at tage udfordringen op og konstant gøre siden mere og mere brugervenlig og indbydende.
Ellers vil vi lige her på faldrebet henlede opmærksomheden på denne måneds video, som er en kortfilm lavet af vores egen redaktør Jacob Krogsøe. Filmen, Alle Helgener, er en fortælling, som har et indhold der også normalt ville falde inden for Planetens radar. Tjek den ud!
Film:
Bad Biology (Frank Henenlotter, 2008)
Every Afternoon (De danske vildkatte / Swedish Wildcats) (Joseph W. Sarno, 1972)
Der Fluch der schwarzen Schwestern (Satan-kultens sexofre / Vampire Ecstasy)
(Joseph W. Sarno, 1973)
Hell Ride (Larry Bishop, 2008)
Lost – The Complete Second Season (Jack Bender m.fl., 2006)
Pathology (Marc Schölermann, 2008)
Prison (Renny Harlin, 1988)
[Rec] (Jaume Belagueró & Paco Plaza, 2007)
Filmmusik:
Lost – Season Two (Michael Giacchino, 2006)
Tegneserier:
The Walking Dead Volume 10: What We Become (Robert Kirkman & Charlie Adlard, 2009)