Marvel Studios: The First Ten Years

2 minutters læsetid

Marvel Studios: The First Ten YearsDa Marvel Studios kom på banen for første gang med hele to film i 2008, Iron Man og The Incredible Hulk, var der skepsis fra både dem i filmbranchen og mange tegneseriefans.

På det tidspunkt var der ikke noget med fælles filmuniverser med figurer, der kunne optræde i hinandens film som bifigurer.

Det var utænkeligt dengang med Marvel-figurerne, men i dag er det normen i Hollywood, hvor alle andre filmstudier forsøger at skabe deres egne filmuniverser, såsom Warner Bros’ DC-filmunivers eller Universals ringe The Mummy (2017) i et pinagtigt forsøg på at skabe et monsterfilmunivers. Den trend synes desværre ikke at få en ende lige foreløbigt.

Det er fortsat Marvel Studios der har haft størst succes med at skabe et komplet filmunivers med omhyggelig opbygning. Siden den forrygende start med den første Iron Man-film, er serien om Marvel-heltene den største filmsucces indenfor de senere år.

Indtil videre har vi fået kulminationen på den episke Infinity Stones-saga med Avengers: Endgame (2019), og det var bestemt en værdig finale.

Sidste år udgav forlaget Titan bogen Marvel Studios: The First Ten Years, der ser tilbage på de første tyve film fra Marvel Cinematic Universe, altså fra Iron Man til Ant-Man and The Wasp (2018).

Vi har set på bogen, og fans af MCU-filmene skal virkelig være ualmindelig glad for dem, hvis de vil ofre penge på den her bog.

Tilbageblik

Marvel Studios: The First Ten Years går slavisk igennem de tyve film med tre sider dedikeret til hver film. Man får en synopsis af en films handling fra start til slut samt post credits-scene.

Der er også interviews med nogle af de mange skuespillere (bl.a. Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson osv.) og med de forskellige filmskabere (Jon Favreau, Kenneth Branagh, Joe & Anthony Russo, James Gunn osv.), der har instrueret dem. Afslutningsvis kommer bogen ind på fakta om filmenes tilblivelse.

Bogens indhold indledes med et ikke særligt dybdegående interview med mastermind/studiechef Kevin Feige, der har skabt filmhistorie og har slået adskillige rekorder med billetsalg.

Feige siger, at de har planer til de næste ti år frem(!), men mand – det kræver i høj grad noget gigantisk, hvis de vil toppe den episke finale i Endgame.

Marvel Studios: The First Ten Years er stramt struktureret, og efter at have læst om bare få film, begynder det at virke trættende og trivielt. For helt ærligt: Med alt det, Marvel har præsteret gennem årtiet, så havde fans af både film og tegneserier fortjent en langt bedre “bag om scenen”-bog.

Bevares, ikke alle filmene er fremragende, og af og til har den konstante world building været en hindring for nogle af de enkeltstående solofilm, i særdeleshed Iron Man 2 (2010), men det har bestemt været underholdende at se.

En sølle jubilæumsbog

Marvel Studios: The First Ten Years kunne seriøst have været på mange flere sider end de sølle 144, det er blevet til.

Den virker mere som et billigt katalog med stof, som man nemt kan finde på nettet. Der er bestemt meget mere at hente i de hamrende dyre “Art of”-bøger, som alle filmene har hver især.

Fans kan derfor nemt springe over denne bog og nøjes med at kulegrave nettet for de rigtig saftige “bag om”-historier, hvor der er meget mere guf at hente. Stort tillykke herfra med de ti år, Marvel Studios, men jeres jubilæumsbog er en ommer!

2 stjerner

Titel: Marvel Studios: The First Ten Years
Forlag: Titan Comics
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 2018
Sideantal: 144 sider

Anmeldt i nr. 164 | 13/06/2019

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.