Luca il contrabbandiere

4 minutters læsetid

Lucio Fulci havde instrueret mange film, før han fandt sin rette hylde som instruktør. Det var med Zombi 2 (1979), at han virkelig fandt ud af, hvad hans sande talent var.

Luca il contrabbandiere (dansk: Napoli Forbindelsen) kom efter Zombi 2, men er ikke en grum zombiesplatter, men en seriøs mafiafilm i stil med The Godfather (1972). Dog skal sammenligningen tages med et gran salt, da det er Fulci, der står bag roret, og han er ikke nærig med blod, vold og indvolde.

Da Italiens filmindustri var på sit højeste, var der ikke grænser for, hvad man kunne tillade sig at producere, efterligne eller remake. Derfor var det også oplagt for italienske instruktører at lave deres egen mafiafilm, da genren var oppe i tiden, som tilfældet havde været med giallos, spaghetti westerns osv.

Hævn

Luca di Angelo (Fabio Testi) - bestemt ikke nogen engel.
Luca di Angelo (Fabio Testi) – bestemt ikke nogen engel.

Luca il contrabbandiere handler om cigaretsmugleren Luca Di Angelo (Fabio Testi), som bliver overrasket af en politirazzia, da panserne har fået nys om en ladning cigaretter ude på havet. Luca og hans bror Micky (Enrico Maisto) er ikke sene til at mistænke forskellige mafiabosser for at have stået bag. De opsøger Luigi Perlante (Saverio Marconi) for at finde ud af, hvad han ved, og får hans opbakning.

Playboyen Luigi Perlante (Saverio Marconi).
Playboyen Luigi Perlante (Saverio Marconi).

Micky og Luca mistænker Scherino (Ferdinando Murolo), en anden mafiaboss, som ikke er helt glad for Micky. Da Luca og Micky kører, bliver Micky ringet op, og får at vide at hans præmiehest, er blevet brændt inde i sin stald.

På vej ud til væddeløbspladsen, bliver de stoppet af to mænd, forklædt som politi. De skyder Micky, og flygter i deres bil. Luca undgår mirakuløst at blive dræbt, og planlægger en hævn over manden, der dræbte Micky og sendte politiet efter dem ved den sidste ladning.

Historien i Luca il contrabbandiere er ganske enkel, og man kunne muligvis ønske sig lidt mere fordybelse i den. Filmen bliver dog ikke kedelig af den lidt “lette” historie, som giver plads til mere action og vold.

Umiskendeligt Fulci

Micky bliver nådesløst skudt.
Micky bliver nådesløst skudt.

Luca prøver at forklare sin kone Adel (Ivana Monti), hvorfor han må få sin hævn. Adel kan selvfølgelig ikke forstå ham, og truer med at tage hjem til sin far sammen med deres søn.

Imens er en stor narkobaron, Marsigliese (Marcel Bozzuffi), ved at købe flere kilo narkotika af en pusher. Han tager dog pusheren i at have fortyndet narkoen, for derefter at dræbe hende med en bunsenbrænder i en af filmens bedste scener. Ja, det er klart Fulci, vi her har med at gøre.

Marsiglieses plan er at få smuglerne ud og få narkoen ind i gadebilledet, koste hvad det vil. Han må enten slå mafiabosserne ihjel eller få dem til at gå med i sin plan.

Luca og Perlante samler alle mafiabosserne for at diskutere deres situation. Hvad skal de gøre ved denne Marsigliese? Skal de bekæmpe ham med alt, hvad de har, eller skal de indgå en aftale med ham? De bliver til sidst enige om at bekæmpe ham, så de ikke bliver tvunget ud i narkotika, men noget går galt.

De korrupte folk begynder at falde på stribe.
De korrupte folk begynder at falde på stribe.

Marsigliese har igen fået nys om situationen af en stikker. For at tage sin hævn, får han sine lokale gorillaer til at likvidere mafiabosserne én efter én. En god grund til at hive maskingeværerne og specialeffekterne frem. Her bliver der ikke sparet på blodet, da en mand får blæst hjernen ud i slow-motion og andre bliver skudt på klos hold.

Godt nok er Luca il contrabbandiere ikke en decideret splatterfilm, men den bruger godt af splattede effekter, og især scenen hvor hjernen bliver blæst ud, minder utrolig meget om noget fra en zombiefilm.

Mere skal der ellers ikke røbes af handlingen, men en enkelt scene skal lige fremhæves: Et møde mellem to mafiabosser er en scene, som hænger ved længe efter, de sidste rulletekster er rullet over skærmen. Scenen skal ikke udpensles her, så overraskelserne bliver spoleret, men der kan loves blod og indvolde samt en cameo af Fulci selv med maskingevær og jakkesæt.

Flot udgivelse

En stakkels kvinde, der prøvede at snyde Marsiglise.
En stakkels kvinde, der prøvede at snyde Marsiglise.

Igen har drengene fra AWE brilleret med en flot udgivelse. Billedet er i rigtig fin kvalitet med undtagelser af et par scener, som hopper. På skiven er der desværre kun det engelske lydspor, som er ganske udmærket, men man kunne godt ønske sig, at det italienske også var lagt på, da nogle af stemmerne virkelig skærer i ørerne.

Luca il contrabbandiere er ikke en typisk Fulci-splatter med levende døde, men de mange blodudgydelser har hængt ved. Dette gør, at filmen bliver endnu mere grum end mange af sine “brødre” – og da filmen foregår i et mere realistisk miljø, bliver volden og drabene mere ulækre og skræmmende.

Lucio Fulcis cameo i filmens slutning.
Lucio Fulcis cameo i filmens slutning.

Dem der ikke ser mafiafilm, fordi personerne snakker meget, kan roligt anskaffe sig Luca il contrabbandiere, da historien ikke bliver uddybet mere end højest nødvendigt, men går direkte til vaflerne, og viser masser af vold. Skuespillet er generelt godt og især Fabio Testis præstation er virkelig skræmmende.

Luca il contrabbandiere er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

5 stjerner
Titel: Luca il contrabbandiere
Dansk titel: Napoli Forbindelsen
Andre titler: The Smuggler, Contraband, Luca the Smuggler, The Naples Connection
Instruktør: Lucio Fulci
Manuskript: Gianni De Chiara & Lucio Fulci
Cast: Fabio Testi (Luca Di Angelo), Ivana Monti (Adel Di Angelo), Guido Alberti (Don Morrone), Enrico Maisto (Micky Di Angelo), Daniele Dublino (Assistant Prosecutor), Giordano Falzoni (Charlie), Giulio Farnese (Alfredo), Fabrizio Jovine (Chief of police), Ofelia Meyer (Ingrid), Ferdinando Murolo (Scherino), Tommaso Palladino (Capece), Venantino Venantini (Captain Tarantino), Ajita Wilson (Luisa), Marcel Bozzuffi (François Jacois), Saverio Marconi (Luigi Perlante)
Producere: Sandro Infascelli (producer)
Foto: Sergio Salvati
Klip: Vincenzo Tomassi
Musik: Fabio Frizzi
Spilletid: 93 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Mono (Dolby Digital 2.0)
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk
Produktionsland, år: Italien, 1980
Distributør (DVD): Another World Entertainment (DK)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 26 | 13/12/2007

Stikord: Gangstere, Hævn, Italian Cinema

Skriv et svar

Your email address will not be published.