Daniel Hvid
Ingen kommentarer

Lisa, Lisa

Lisa, Lisa
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Lisa, LisaLisa, Lisa har hjertet på rette sted og oser langt væk af 80’er-nostalgi. Men var den ikke røget på listen over forbudte film, ville den formodentlig have lidt en stille død på videomarkedet.

Frederick R. Friedel har tydeligt været inspireret af Wes Cravens The Last House on the Left (1972), der i sig selv var en genfortolkning af Bergmans Jungfrukällan (1960). Så hvis man allerede har stiftet bekendtskab med en af disse to, bliver man ikke synderligt overrasket over indholdet i Lisa, Lisa.

Stramt budget

Filmens budget har ikke været særlig stort, og det kan man tydeligt mærke i alt lige fra skuespil, locations, lyd- og billedside samt kvaliteten af printet. Men det smalle budget har også betydet, at Friedel var tvunget til at tænke kreativt og finde på nogle alternative løsninger. Det er der i nogle tilfælde kommet noget godt ud af, men hovedsageligt er det resulteret i en lettere amatørpræget produktion.

Én af de ting, som Friedel virkelig er sluppet godt af med, er den rå og snuskede tone, der præger både billed- og lydsiden. Denne tone så man også i Tobe Hoopers mesterværk The Texas Chainsaw Massacre (1974) – her var resultatet dog mange gange bedre.

For selvom stilen er rå, lugter Lisa, Lisas billedside stadig langt væk af amatørarbejde. Et rygte siger, at Friedel ikke havde uanede mængder af film til rådighed, så derfor var der flere indstillinger, hvor man kun tog ét enkelt take. Det sætter selvfølgelig sit præg på den færdige film, men denne anmelder tvivler på, om resultatet havde været meget bedre, hvis Friedel havde haft uanede mængder af film stillet til sin rådighed.

Psykotiske Lisa

To af bøllerne

Vi følger tre kriminelle, der er på flugt fra lovens lange arm, efter de har myrdet et homoseksuelt par. De finder dog ly på en lille isoleret bondegård, hvis eneste beboer er den unge Lisa (Leslie Lee) og hendes paralyserede farfar (Douglas Powers). Udadtil ligner Lisa en ung, uskyldig pige, men i virkeligheden er hun en psykotisk tikkende bombe – hun fodrer f.eks. sin gamle farfar med rå æg og hugger hoveder af kyllinger for sjov!

Der bliver lavet ballade i et supermarked

Da de tre mænd tvinger sig adgang til hendes hjem, forholder Lisa sig dog passivt i begyndelsen, men da én af mændene forsøger at voldtage hende, går det helt galt – og øksen, hun før brugte på hønsene, bliver nu taget i brug mod større ofre.

Som overstående resumé nok indikerer, er det altså ikke det mest originale eller sindsoprivende manuskript, vi har med at gøre. Nu behøver en splatter jo heller ikke altid at være synderlig original for, at man kan nyde den, men i dette tilfælde begynder både historien og skuespillet at genere allerede kort inde i filmen. Heldigvis holder Friedel spilletiden på kun 68 minutter.

Jammerligt skuespil

Lisa (Leslie Lee) har lige hugget knoppen af en kylling

Det er især skuespillet, der gør, at man sidder og krummer tæer igennem stort set det meste af filmen. Læg dertil at lydsiden er så ringe, at det flere gange er svært at tyde, hvad folk siger, samt mangel på undertekster på ILC Primes udgivelse. Man går derfor glip af flere af filmens replikker, men i det store hele er det nok ikke meget af selve handlingen, man derved mister.

Normalt er jeg meget stor fan af low-budget trashfilm og videonostalgi, men hvad Lisa, Lisa angår, så er den simpelthen for kedelig og mangler den energi, som mange andre trashperler har. Ikke fordi at Lisa, Lisa mangler gåpåmod, men fordi det føles som om, at Friedel har valgt en lidt for nem løsning til at tjene hurtige penge.

Exploitationfilm lukrerer generelt på andre store succeser og leverer kun en tiendedel af, hvad de lover, men ofte er der alligevel noget charmerende og herligt ved disse, og det er meget svært at finde i Lisa, Lisa.

For voldsom til englænderne

Den blinde bedstefar

Nogle år efter premieren fik Lisa, Lisa en del mere opmærksomhed, da den blev vurderet for voldsom i England og røg på listen over forbudte film. Hvorfor den blev dømt for voldsom dengang er lidt svært at se med dagens øjne, men havde den ikke fået denne opmærksomhed, vil den formentlig have lidt en stille død på videomarkedet og været glemt den dag i dag.

Det har siden dengang været svært at støve en uklippet version op, men nu har vi altså muligheden både fra Something Weird Video samt i form af en lækker 2-disc-version fra ILC Prime, begge uklippede.

Lisa (Leslie Lee)

Den anmeldte version er ILC Primes udgave, der udover filmen også indeholder en hel skive med ekstramateriale. Dog har ekstramaterialet ikke så meget med selve filmen at gøre, men handler mere om produceren Harry Novak, hvor man bl.a. får et tidligere uset interview med manden samt en håndfuld postkort med filmplakater fra nogle af Novaks tidligere produktioner. Skiven er forholdsvis billig og er faktisk værd at opstøve alene på grund af de små postkort, der er ret fede.

Er man trashfilm-fan har du sikkert set Lisa, Lisa og hvis ikke, så kan jeg godt anbefale at få fingrene i den. Men hvis man ikke lige er til kornet billedside og amatørpræg, bør man hoppe over denne produktion og gemme pengene til noget mere fornuftigt.

2 stjerner

Titel: Lisa, Lisa
Dansk titel: Øksen
Instruktør: Frederick R. Friedel
Manuskript: Frederick R. Friedel
Cast: Leslie Lee (Lisa), Jack Canon (Steele), Ray Green (Lomax), Frederick R. Friedel (Billy), Douglas Powers (Grandfather), Frank Jones (Aubrey), Carol Miller (Storewoman), George J. Monaghan (Harold), Smith Hart (Detective), Scott Smith (Policeman),
Producere: J.G. Patterson Jr. (producer), Irwin Friedlander (executive producer)
Foto: Austin McKinney
Klip: Frederick R. Friedel & J.G. Patterson Jr.
Musik: George Newman Shaw & John Willhelm
Spilletid: 68 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Stereo
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: USA, 1977
Produktionsselskaber: Frederick Productions Empire Studios
Distributør (DVD): ILC Prime
Udgave/region: 0

Anmeldt i nr. 72 | 13/10/2011

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *