Leve Tintin: Til minde om Hergé

2 minutters læsetid

Leve TintinDen 3. marts 1983 var en sorgens dag for tegneseriefans verden over. Skaberen af Tintin, Georges Prosper Remi – kendt som Hergé – døde af knoglekræft i en alder af 75 år, og det var enden på de mange eventyr om Tintin og hans venner.

Senere samme år udgav man den særlige mindeudgivelse (A suivre) hors-série. Spécial Hergé. Vive Tintin! (ja, det hedder den – parentes, punktum og det hele), hvor mange af de store tegneserienavne fra Europa hyldede deres populære kollega.

Fire år senere udgav Carlsen Comics en dansk oversættelse af albummet med titlen Leve Tintin: Til minde om Hergé.

Tintin-inspirerede vignetter

Stjerneholdet på Leve Tintin: Til minde om Hergé består af legendariske tegnere som Enki Bilal, Bob de Moor, Francois Boucq, Tardi, Jean-Claude Méziéres, Francois Schuiten, Joost Swarte, Daniel Ceppi osv.

De har hver deres status på den europæiske tegneseriescene, hvad enten de er indenfor den alvorlige eller den sjove del af tegneseriebranchen. Albummet har en komplet liste om dem og deres baggrund, som man kan finde på de sidste sider.

Alle disse dygtige tegnere leverer deres personlige fortolkning af Tintin. Deres vignetter er korte, cirka. to sider, og udtrykker Hergés figur på personlig vis. En ting er sikkert ved deres bidrag: De tør virkeligt lege med stoffet.

Mange af bidragyderne portrætter det kære persongalleri på komisk eller poetisk vis – eller på fuldkommen bizar vis som for eksempel René Pétillons bidrag Tintin drømmer, hvor Tintin har et sindsygt mareridt, med masser af referencer til hans mangfoldige verden.

I Francois Boucqs streg ser Tintin ligefrem realistisk ud, mens de andre tegnere har valgt at bevare det genkendelige, simple udtryk. Hvad mon Hergé selv ville have syntes om det her album?

Gamle Tintin-fans vil nok finde konceptet med albummet blandet i helheden, hvilket det også er, men det er ret sjovt at se de forskellige talenters arbejde. De giver om ikke andet friske vinkler på de elskede figurer.

Det er ligesom, når man hører cover-udgaver af klassiske sange. Enten formår kunstneren at tilføje nye perspektiver til det kendte stof eller også laver de noget, der ligger så tæt op ad det oprindelige, at det keder.

En original, visuel hyldest til en mester

Leve Tintin: Til minde om Hergé er i sandhed en original hyldest, og albummet er lavet med åbenlys respekt for Hergé. Forvent ikke store, handlingsbaserede læseoplevelser, for det er der ikke fokus på her.

Det er mere en mulighed for at se de mange visuelle hilsner til et tegneserieunivers, man aldrig glemmer.

Albummet kan være en sand udfordring at finde antikvarisk, men er man til alternativ europæisk tegneseriekunst eller Tintin-samler, så er det værd at bruge energien på at støve op.

4 stjerner

Titel: Leve Tintin: Til minde om Hergé
Originaltitel: (A suivre) hors-série. Spécial Hergé. Vive Tintin!
Tegnere: Enki Bilal, Bob de Moor, Francois Boucq, Fred (Aristides Othen), Frank Margerin, Alex og Daniel Varenne, Derib (Claude de Ribaupierre), Dieter Hermann (Didier) Comés, René Pétillion, Jacques Tardi, F´Murr (Richard Peyzaret), Francois Bourgeon, Benoit Sokal, Jean-Claude Dénis, Jean-Claude Méziéres, Francois Schuiten, Jacques Martin, Ted (Thierry) Benoit, Joost Swarte, Daniel Ceppi
Forlag, år: Carlsen Comics, 1987
Dansk oversættelse: Jørgen Sonnergaard
Albumlængde: 52 sider
hvid
Udkom oprindelig på forlaget Casterman i Belgien i 1983.

Anmeldt i nr. 155 | 13/09/2018

Stikord: Tintin

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.