Le lac des morts vivants

5 minutters læsetid

Le lac des morts vivantsLe lac des morts vivants (bedre kendt som Zombie Lake) må siges at være noget af en film. Man kan se den fra forskellige vinkler: Enten er den et udbrud af dårlig smag og ufrivillige morsomheder, eller også er den bare afsindig dårlig; lavet af nogle mennesker, der ikke har haft den fjerneste anelse om, hvordan man laver en film.

Hvis kigger på folkene bag filmen, ser man, at mange af personerne går igen i mange funktioner. Normalt er dette ikke et godt tegn, og det er det skam heller ikke i dette tilfælde.

Elendig engelsk dubbing

Filmens første zombie.
Filmens første zombie.

Er man til billigt producerede zombiefilm med make up, der stopper ved hagen og bag ørene samt skuespil, hvor en børnehave kunne være med, kan man roligt opsøge filmen, da den heller ikke ligger i den dyre ende af prisskalaen. Jeg blev selv lokket af denne zombiestinker, fordi coveret var utrolig flot – endnu en svaghed jeg har, når jeg køber film.

Borgmesteren (Howard Vernon).
Borgmesteren (Howard Vernon).

Når jeg siger dårligt skuespil, skal man huske, at filmen er fransk, og den engelsk synkronisering er virkelig dårlig! Jeg er opfostret med tyske versioner af Star Wars (1977) og mange andre film, så jeg har fået min del af synkronisering. Men hvad oversætterne har tænkt på, imens de har optaget de engelske stemmer til Le lac des morts vivants, skal jeg ikke kunne sige.

Mange af samtalerne giver ikke mening, fordi de engelske stemmer skal passe med de franske mundbevægelser, så der sniger sig altså et par rigtig, rigtig skidte replikker ind imellem sætningerne, som f.eks. filmens start, hvor en mand bestiller en hel flaske øl i stedet for et glas, hvorefter han fortsætter (i samme sætning) med at tale om en pige, der er forsvundet. Ja, det lader ikke til, at de engelske studier har brugt meget tid på at få det hele til at passe.

Elendig make up

Det første zombieangreb. Bemærk hvordan den grønne maling er smittet af på kvindes hage.
Det første zombieangreb. Bemærk hvordan den grønne maling er smittet af på kvindes hage.

Filmen indledes med en kvinde, der vælger at nøgenbade i en sø, det tydeligvis er forbudt at bade i (vist med et flot illustreret skilt), hvorefter hun bliver trukket under vandet, af en af filmhistoriens grimmeste zombier! Scenen tillader en masse undervandsfotografering af den nøgne kvindes krop, der ærlig talt ikke er specielt spændende i dette tilfælde.

Her ser vi som sagt også det første resultat af den alt for grimme makeup. Effekterne er ikke tænkt igennem og virker som en sidste minuts lappeløsning, før optagelserne gik i gang. Den grønne zombiemaling er ikke vandfast, og glider simpelthen af, når de kommer ud af vandet. Dette gør også, at deres ansigtskulør skifter flere gange i løbet af filmen.

Beboerne i den lille søvnige by bliver dog nødt til at tage sig af sagen, da en kvinde bliver skambidt på det groveste i en af filmens mest groteske og latterlige scener. De kontakter borgmesteren (Howard Vernon), som ikke kan gøre meget andet end at ringe til politiet og klage sin nød.

Klodset eksposition

De lokale indbyggere på kroen.
De lokale indbyggere på kroen.

Nu sidder vi som publikum og forstår ikke rigtigt, hvorfor der bor zombier i byens sø, og hvorfor fanden, de er iklædt uniformer. Her er der skrevet en journalist ind i filmen, med en personlighed som en mælkekarton, der skal finde ud af, hvor zombierne kommer fra. Hun får interviewet borgmesteren, der fortæller hele historien for os.

I et flashback får vi at vide, at en gruppe tyske soldater var blevet skudt i byen, og derefter smidt ud i søen. Vi får desuden at vide, at én af soldaterne havde en affære med en pige fra byen, som han gjorde gravid. Hvor borgmesteren ved alt dette fra, er et godt spørgsmål, da moderen døde kort efter fødslen og faderen var tysk.

Flashbacket er uden dialog og fyldt med skinger muzak, som er til stor irritation. Flashbacket er rimelig langt, så det virker fjoget og tumpet, at der ikke bare er en lille smule dialog, og man kommer til at tænke på de gamle stumfilm, hvor kropssproget var vigtigt for filmen. Desværre bruger skuespillerne heller ikke deres kropssprog rigtigt, men ødelægger det meste af oplevelsen med deres stive bevægelser og stirrende øjne.

En lykkelig familie

Den tyske soldat og den franske bondepige kort før deres tur i høet.
Den tyske soldat og den franske bondepige kort før deres tur i høet.

Den tyske zombiesoldats datter er stadig i live, og de møder også hinanden – her tager filmen en drejning og vil have en “lykkelig familiegenforening”, der både er yderst bizar og spillet exceptionelt dårligt – igen uden dialog mellem far og datter by the way.

Efter utallige nedslagtninger, blandt andet af et kvindeligt basketballhold, får byens borgere den lille datter til at lokke zombierne med ind i en lade. Lokkemaden er frisk blod, som ikke giver meget mening, eftersom zombierne hele vejen igennem har spist menneskekød. Og hvad der videre sker, vil jeg ikke røbe her.

Seværdig med rigelige mængder alkohol

Zombierne angriber det stakkels kvindelige basketballhold.
Zombierne angriber det stakkels kvindelige basketballhold.

Med rigelige mængde alkohol er filmen muligvis seværdig. Men i ædru tilstand, skal man være ihærdig videonarkoman, eller stor zombiefan, for at kunne udholde en så grotesk og bizar handling. Jeg er en blanding af begge, så der var da et par scener, som var ganske sjove. Men det hele hæmmes meget af de forfærdelige effekter.

Da den første zombie får sig en luns varmt menneskekød, smitter den grønne ansigtsmaling af på ofret og blodet løber ud af munden, ned på ofrets hals, for at skabe en idé om at det skulle være et stort sår. Man bliver virkelig nødt til at ryste på hovedet flere gange.

Genforening af far og datter.
Genforening af far og datter.

Vi kan vist alle blive enige om, at kameravinkler og zooms er vigtige for en film, men hvad man har tænkt på med Le lac des morts vivants, skal jeg ikke kunne sige. Mange zooms bliver brugt efter hinanden, for at vise hvad og hvem der kigges på. Det virker i sig selv meget enkelt og det er det skam også, men det ser utrolig lamt ud. Uden lyd og stemmer i meget af filmen, virker de endnu mere mærkelige. Mange af de italienske zombiefilm fremstår som de rene mesterværker i sammenligning med Le lac des morts vivants.

I Le lac des morts vivants er der en del nøgenhed, hvad der jo plejer at være et stort plus inden for gyserfilm, men nøgenheden i denne film er så tilfældig, at man ikke ved, hvad man skal sige til det. Det kvindelige basketballhold smider eksempelvis spontant tøjet efter at de er hoppet ud af deres van. Hvorfor? Tjah, hvorfor ikke?

Hvis man er til håbløse splatterfilm uden meget indhold og med dårligt skuespil, kan man blive nødt til at anskaffe sig Le lac des morts vivants, som da også er billigt ude på DVD. Men er man mere til mainstreamgys, finder man absolut ingen underholdning her, men man kan vel altid snuse til det, så man udvider sit syn på de mere usete hjørner af filmverdenen.

1 stjerne

Titel: Le lac des morts vivants
Andre titler: Zombie Lake
Instruktør: Jean Rollin
Manuskript: Julián Esteban & Jesus Franco
Cast: Howard Vernon (The Mayor), Pierre-Marie Escourrou (German Soldier), Anouchka (Helena), Antonio Mayans (Morane), Nadine Pascal (Helena’s Mother), Youri Radionow (Chanac), Burt Altman, Gilda Arancio (Blonde Girl Swimmer), Marcia Sharif (Katya), Yvonne Dany, Jean Rene Bleu, Jean Rollin (Stiltz), Edmond Besnard (Promizoulin)
Producere: Daniel Lesoeur, Marius Lesoeur & Daniel White
Foto: Max Monteillet
Klip: Claude Gros & María Luisa Soriano
Musik: Daniel White
Spilletid: 90 minutter
Aspect ratio: 1.66 : 1
Lyd: Dolby Digital Mono
Sprog: Fransk/engelsk
Undertekster: Engelsk
Produktionsland, år: Frankrig, 1981
Produktionsselskaber: Eurociné / J.E. Films
Distributør (DVD): Image Entertaintment
Udgave/region: 1

Anmeldt i nr. 26 | 13/12/2007

Stikord: Nazizombier, Zombier

Skriv et svar

Your email address will not be published.