La noche del terror ciego

6 minutters læsetid
La noche del terror ciego

Min største svaghed må siges at være boxsets, så det var en selvfølge at The Blind Dead Collection skulle med i min samling. De fire film som boksen indeholder var godt nok billige i løskøb, men da boksen var udformet som en kiste med påtrykt sølvtekst, var prisen ligegyldig for mig, da kister er noget af det fedeste i horrorverdenen!

Fire film

Boxen fra Blue Underground formet som en kiste.
Boxen fra Blue Underground formet som en kiste.

Boksen indeholder filmene La noche del terror ciego (Tombs of the Blind Dead, 1971), El ataque de los muertos sin ojos (Return of the Evil Dead, 1973), El buque maldito (Ghost Galleon, 1974) og La noche de las gaviotas (Night of the Seagulls, 1975).

Udover de fire film om de blinde tempelriddere (hvoraf de to første er med både den amerikanske og spanske cut), indeholder sættet også en bonusskive om instruktøren Amando De Ossorio og en folder, der giver en hurtigt overblik over tempelriddernes historie i den virkelige verden.

Folderen er en god indledning til, hvad man skal til at se og giver nogle gode anmeldelser samt historier bag filmene. Den suppleres med en masse flotte billeder fra filmene (både i farver og sort/hvid) og plakater fra forskellige lande.

Ret enkel handling

Virginia White (Mariá Elena Arpón) i starten af filmen.
Virginia White (Mariá Elena Arpón) i starten af filmen.

Men er La noche del terror ciego så alle pengene værd, eller er det bare boksen der er fed? Well – hvad med lige at få kridtet handlingen op i den første film, før vi går videre?

Handlingen er faktisk ikke så forfærdelig indviklet, men hvem havde også forventet dette af en spansk zombiefilm, inspireret af Romeros Night of the Living Dead (1968)?

Virginia White (María Elena Arpón) møder ved et tilfælde sin gamle ven og tidligere kæreste Betty (Lone Fleming). Roger (César Burner), en ven af Virginia, viser stor interesse for denne Betty, og inviterer hende hurtigt med, da Virginia og han skal ud på en tur dagen efter, og det til Virgnias store irritation.

Betty Turner (Lone Fleming).
Betty Turner (Lone Fleming).

Under togturen viser Roger dog lidt for meget interesse for veninden, så Virginia hopper af toget og stikker af til den nærliggende ruin Berzano. Hun overnatter i ruinen, da hun ikke kan finde nogen at spørge om hjælp.

Lyden fra hendes radio lokker imidlertid de blinde døde tempelriddere til, og da hun prøver at stikke af, rider de op på siden af hende og hugger hende ned. De blinde tempelriddere har i denne film i øvrigt fået deres øjne spist af krager. Instruktøren ændrede historien for, hvorfor ridderne er blinde i hver af de fire film!

Virginias venner bliver bekymret for hende, så de tager ud til Berzano dagen efter. Her finder de nogle af Virginias ting, men intet spor af hende selv. Politiet har dog fundet hendes lig og informerer Betty og Roger om den tragiske nyhed. Ingen ved, hvad der er sket med hende, ud over at hendes krop er fyldt med bidemærker, som politiet regner for at være en satanistisk gruppes værk.

Roger (César Burner).
Roger (César Burner).

Politiet mistænker en cigaretsmugler, Pedro (José Thelman), for at have stået bag, men da Betty og Roger opsøger ham, ved han intet om det, men indvilliger i at hjælpe til med at finde ud af hvad der er sket ude ved Berzano. I løbet af den følgende nat bliver vores venner angrebet af de blinde døde og slagtet, med undtagelse af Betty, som stikker af og når det lokale tog.

De sidste scener med toget, hvor de blinde døde går amok på passagererne, er berygtet for at være de mest blodige, men alt i alt er de rimelige blodfattige. Dette skal dog ikke være en advarsel, da der er masser af blod og dejlige “sjove” scener. After all – hvor ofte ser man et tog fyldt med levende døde?

Blodfattig

Virginia ser sig om i Berzanos ruiner.
Virginia ser sig om i Berzanos ruiner.

La noche del terror ciego omtales ofte som den spanske version af Night of the Living Dead, men rent plotmæssigt har de ikke meget tilfælles. La noche del terror ciego er nærmere bygget op som en gotisk spøgelseshistorie end som en direkte zombiefortælling. Men dette er en god ting, da man ikke kende meget til zombiegenren for at vide, at der findes mange bundskrabere i mængden.

Jeg havde selv forventet at se en lille smule mere blod i filmen, men selv den uklippede version er relativt blodfattig. Det kan måske overraske en smule, da filmen er en lowbudget exploitation-zombiegyser. Dette skal dog ikke skræmme seerne væk, men blot give dem en lille “advarsel” om, at man ikke skal forvente et blodorgie i stil med Fulcis Zombi 2 (1979).

En anden slags zombier

De blinde døde vågner.
De blinde døde vågner.

Idéen med at de blinde døde altid bevæger sig i slowmotion kan virke mærkeligt, men jeg synes, at det giver en god fornemmelse af, at de onde altid haler ind på de gode, uanset hvor langt eller hvor hurtigt de løber. Man kan ikke gemme sig nogen steder, da de altid vil finde dig. Og så har scenerne en spøgelsesagtig stemning, når de kommer ridende med deres kapper flagrende efter dem, og det giver filmen en meget trykket atmosfære.

De dødes kostumer og make up er utrolig flotte, med undtagelse af deres hænder, som jeg aldrig har brudt mig om. Ligene er indtørrede og deres lange hår og skæg, der blafrer i vinden, er et andet syn på de levende døde end det vi så i Romeros Night of the Living Dead. Kostumerne var også en af grundene til, at der blev lavet en fortsættelse. Hvorfor dog lade så flotte kostumer gå til spilde?

Lanceret som fortsættelse til Planet of the Apes

Virginia bliver nådesløst hakket ned af de blinde døde.
Virginia bliver nådesløst hakket ned af de blinde døde.

Skuespillet er ikke helt godt, men på den anden side er det udmærket i sammenligning med den dubbede version af filmen, som jeg vil fraråde at se først. Efter at have set begge versioner er jeg villig til at sige, at den spanske er meget bedre end den dubbede. Både fordi den engelske er klippet med hele 14 minutter og de engelske stemmer bare ikke passer ind.

Efter at filmen ikke solgte så godt i USA, prøvede man at sælge filmen under titlen Revenge from Planet Ape, hvor der blev indtalt en “forhistorie” i starten, så den kunne sælges som en fortsættelse til Planet of the Apes (1968)! Indtalingen er inkluderet på skiven, og det er da en meget sjov idé at man vil hægte en spansk zombiefilm på som en efterfølger til en film som Planet of the Apes.

En kvinde tortureres af tempelridderne i et af deres bizarre blodritualer.
En kvinde tortureres af tempelridderne i et af deres bizarre blodritualer.

La noche del terror ciego blev som sagt fulgt af hele tre film. De to første må siges at være de bedste i serien, hvor de to sidste er blevet en vandet udgave af den første, udelukkende for at malke penge på de blinde døde. Men er boxen så værd at få fingrene i?

Ja. Hvis man er fan af zombiefilm og/eller gotiske spøgelsesfilm er der ingen vej udenom. Filmene byder på nogle gode idéer, såsom zombieheste og et flot spøgelsesskib. Så selv om man ikke er en boxset-fanatiker, som undertegnede, kan man roligt anskaffe sig kassen eller, hvis man er nærig, anskaffe sig filmene i løs vægt. Udover at boxen er utrolig flot lavet, vil jeg henlede opmærksomheden på filmens cover, som er utrolig flot og nærmest grund nok i sig selv til at hive filmen med hjem.

4 stjerner
Titel: La noche del terror ciego
Andre titler: Tombs of the Blind Dead, Revenge from Planet Ape, The Blind Dead
Instruktør: Amando de Ossorio
Manuskript: Jesús Navarro Carrión & Amando de Ossorio
Cast: Lone Fleming (Betty Turner), César Burner (Roger Whelan), Mariá Elena Arpón (Virginia White), José Thelman (Pedro Candal), Rufino Inglés (Insp. Oliveira), Verónica Llimera (Nina), Simón Arriaga (Morgue keeper), Francisco Sanz (Prof. Candal), Juan Cortés (Coroner), Andrés Isbert, Antonio Orengo (Train Engineer), José Camoiras, María Silva (Maria)
Producere: José Antonio Pérez Giner & Salvador Romero
Foto: Pablo Ripoll
Klip: José Antonio Rojo
Musik: Antón García Abril
Spilletid: 83 minutter (engelsk) / 97 minutter (spansk)
Aspect ratio: 1.66 : 1
Lyd: Dolby Digital
Sprog: Spansk/engelsk
Undertekster: Engelsk
Produktionsland, år: Spanien/Portugal, 1973
Produktionsselskaber: Interfilme
Distributør (DVD): Blue Underground
Udgave/region: 1

Anmeldt i nr. 26 | 13/12/2007

Stikord: Gotika, Spanien, Zombier

Skriv et svar

Your email address will not be published.