La noche de las gaviotas

3 minutters læsetid
La noche de las gaviotas

La noche de las gaviotas – på engelsk Night of the Seagulls – er sidste indslag i Amando de Ossorios Blind Dead-serie. Det er tydeligt allerede fra starten af filmen at den mangler den energi, som de første film i serien havde, og med en titel som “Havmågernes nat” skulle man heller ikke tro, at man har med en zombiefilm at gøre.

Zombiemåger – eller noget i den stil

Et hjerte ofres af en tempelridder
Et hjerte ofres af en tempelridder.

Filmene om de blinde døde har ændret sig igennem serien, og det er som om instruktøren og manuskriptforfatteren Ossorio ikke rigtig har kunne bestemme sig for tempelriddernes historie, og hvor de stammer fra. Hver film har sin egen historie om, hvordan de er blevet dræbt og fået fjernet øjnene. Én ting har dog ikke ændret sig: I La noche de la gaviotas er de blinde døde stadig blinde, og de kræver stadig de levendes blod.

I filmen ankommer Dr. Henry Stein (Víctor Petit) og hans kone Joan (María Kosty) til en lille søvnig landsby. Manden skal afløse den gamle læge, som advarer dem om ikke at arbejde i landsbyen – allerede fra starten er deres ophold dødsdømt. Landsbyens beboere er ikke specielt venlige overfor de nyankomne, og snakker generelt ikke til dem. Alligevel bliver de i byen, hvor nogle unge piger begynder at forsvinde sporløst, uden at nogen synes at lægge mærke til det.

De resterende dele af liget tager krabberne sig af
De resterende dele af liget tager krabberne sig af.

Det der skræmmer parret mest er, at der om natten flyver måger rundt i området og skriger. Joan Stein falder i snak med en lokal pige, som er villig til at hjælpe dem i huset. Hun er meget hemmelighedsfuld, og hendes familie har nærmest udstødt hende, efter at hun er begyndt at hjælpe lægen og hans kone.

Det viser sig, at den lille søvnige by ofrer unge piger til en gruppe af døde tempelriddere, som suger deres blod nede ved stranden. Dette må de gøre hvert syvende år, syv dage i træk – og derefter bliver deres sjæle til måger – eller noget fjollet i den stil. Dette vil den gode doktor og hans kone selvfølgelig ikke være med til, så derfor er det nu op til dem at forpurre planerne og sørge for, at de levende (og blinde) døde endnu engang bliver stedt til hvile.

Hvorfor ikke stoppe mens legen er god?

Den nye læge og hans kone (Víctor Petit og María Kosty)
Den nye læge og hans kone (Víctor Petit og María Kosty).

Som man kan læse, er historien ikke videre opfindsom, og i stemning når den ikke de to første indslag til sokkeholderne. Det er selvfølgelig også svært at blive ved med at finde på idéer til at hive de gamle kostumer fra den originale film frem og lave en ny film, men hvorfor så ikke blot stoppe, mens legen er god?

Coveret til filmen beskriver filmen som “en værdig afslutning på serien” hvilket nogle måske vil mene, men ved gennemsynet af filmen sad jeg og kiggede på uret på DVD-afspilleren og fulgte med i, hvor lang tid der var tilbage – noget en film aldrig må få mig til at gøre.

Et korstog på stranden
Et korstog på stranden.

Blue Underground har udsendt filmen i deres Blind Dead Collection, som indeholder alle filmene samt en ekstra skive om instruktøren Amando de Ossorio og en booklet om Tempelridderne samt et resumé af hver film. Boksen er formet som en kiste, og er et festligt samlerobjekt. Men heller ikke på La noche de las gaviotas er der meget ekstramateriale – det bliver ikke til mere end en trailer og et galleri.

Find filmene enkeltvist

De blinde døde kommer for at hente deres offer
De blinde døde kommer for at hente deres offer.

Forsiderne på de tre første film har alle været rigtig flotte og atmosfærefyldte, men også hvad dette angår er La noche de la gaviotas den tammeste. Billedet ligner mere et rigtigt fotografi og skaber ikke rigtig den samme 70’er-stemning, som de andre covers.

Boksen fra Blue Underground er ikke helt billig, så jeg vil råde folk, der ikke er helt vilde med 70’er-gysere, zombiefilm eller gotiske spøgelsesfilm til at opsøge filmene enkeltvist, da de ikke falder i alles smag. Hvis man vil opsøge filmene er det desuden de to tidligste indslag, man skal anskaffe sig først.

2 stjerner
Titel: La noche de las gaviotas
Engelsk titel: Night of the Seagulls
Instruktør: Amando de Ossorio
Manuskript: Amando de Ossorio
Cast: Víctor Petit (Dr. Henry Stein), María Kosty (Joan Stein), Sandra Mozarowsky (Lucy), José Antonio Calvo (Teddy), Julia Saly (Tilda Flanagan), Javier de Rivera (Doctor), Pilar Vela, Fernando Villena, María Vidal (Mrs. Flanagan), Oscar Phenus, Susana Estrada (Girl)
Producere: Modesto Pérez Redondo (producer), José Ángel Santos (executive producer)
Foto: Francisco Sánchez
Klip: Pedro del Rey
Musik: Antón García Abril
Spilletid: 89 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital Mono
Sprog: Spansk/engelsk
Undertekster: Engelsk
Produktionsland, år: Spanien, 1975
Produktionsselskaber: Ancla Century Films, Profilmes S.A., Pérez Pareja, M. Flor
Distributør (DVD): Blue Underground
Udgave/region: 1

Anmeldt i nr. 28 | 13/02/2008

Stikord: 4’er, Fortsættelse, Menneskeofringer, Spanien, Zombier

Skriv et svar

Your email address will not be published.