Kushiel’s Dart

2 minutters læsetid

Kushiel's DartKushiel’s Dart er den første bog i Phedré-trilogien, der i sig selv er den første af tre trilogier, Kushiel’s Legacy.

Det lyder jo som noget af en mundfuld, især når man betænker, at hver bog er 700-900 sider lang, men hvis niveauet holder fra etteren, er det måske nok en af de bedste samlede fantasyværker, der findes!

I et alternativt Europa har en alternativ udgave af kristendommen slået rod i det alternative Frankrig. En religion, der på nærmest thelemittisk vis er en vidunderlig, positiv, humanistisk og passioneret vrangvending af vores egen vestlige dogmatik.

“Love as thou wilt” er den højeste lov i dette samfund, hvis indbyggere betragter sig selv som efterkommere af Elua og hans selskab af faldne engle. Elua blev skabt, da Jesu blod og Maria Magdalenas tårer ramte jorden under korset og er en slags kombineret guru, afgud og landsfader for det velsignede land Terre d’Ange.

Sex og kærlighed er drivkraften bag det meste, men alt er ikke fryd og gammen i Terre d’Ange. Indre intriger, ydre fjender, og gammelt nag blandt adelen truer landet.

Ganske mod sin vilje befinder Phedré, vores hovedperson, sig pludselig midt i et gigantisk plot, der kan bestemme landets, ja hele kontinentets fremtid.

Hungrer efter smerte

Phedré præsenterer sig selv – bogen er set med hendes øjne, skrevet med hendes hånd – som et barn af forarmede forældre. Hun blev solgt til et tempel som meget ung.

Da hun når de tidligere teenageår, opdager hendes formynder dog, at hun er mere og andet end blot en kommende opvarterske og sexpræstinde – hun er en ægte og utroligt sjælden anguisette, velsignet og på samme tid forbandet af den sadistiske Kushiel, den mest nådesløse af Eluas oprindelige disciple.

Phedré er mere end en normal masochist. Hun hungrer efter en smerte ud over det sædvanlige, og kan overleve og komme sig over de mest grusomme behandlinger.

Denne evne, samt alle de færdigheder, dyder og – især – synder, hun lærer af sin velgører, hofsnogen og poeten Delaunay, bliver uundværlige i hendes kamp for at redde Terre d’Ange.

Episk skala

Skalaen her er episk. Vi kommer langt omkring i den velfunderede verden, oddsene er enorme, følelserne ligeså. Man får nogle gange helt åndenød over ambitionsniveauet, men på en måde hvor man – ligesom Phedré – nyder overvældelsen.

Sproget er højstemt, uden at blive irriterende, sine steder endda rørende lyrisk. Persongalleriet er befolket af nedrige skurke, smukke helte, og trofaste hjælpere, men alle har de et tvist, og man ved faktisk aldrig helt, hvor man har dem.

Sex er som sagt et meget vigtigt element i bøgerne, og blodet flyder i mange af sexscenerne. Er dette så BDSM-fantasy? På sin vis ja, men så uendeligt meget mere gennemarbejdet og sprogligt overlegent, at resten af erotikgenren godt kan gå hjem og lægge sig.

Det her er ikke åndsforladt husmor-porno, det er erotikken og psykologien fra O’s Historie blandet med pondussen, højtideligheden og sværdslagene fra Lord of the Rings, skrevet bedre end begge disse og tilsat elementer fra The Mists of Avalon og Aleister Crowleys skønlitterære produktion.

Jeg har kun meget sjældent læst en bog, som jeg vil betragte som monumental, men Kushiel’s Dart er et prima eksempel på én af slagsen. Jeg anråber Elua om, at resten af bøgerne må være lige så gode!

6 stjerner

Titel: Kushiel’s Dart
Forfatter: Jacqueline Carey
Forlag: Tor Books
Udgivelsesår: 2001
hvid
Anmeldte udgave:
Forlag: Tor Books.
Udgivelsesår: 2001
Format: Paperback
Sideantal: 902

Anmeldt i nr. 139 | 13/05/2017

Stikord: Fantasy, Trilogi

Martin Schjönning er litterat, forfatter, rollespiller og generelt en inkarneret nørd – og stolt af det! Han debuterede som novelleforfatter i 2011 med Anonymt Bidrag i antologien Velkommen til Dybet, og har siden deltaget i flere antologier, blandt andet Vampyr, Pix og Varulv. Hans første kortroman, Deroute, udkom i maj 2015, efterfulgt af den første fulde roman, Afsind, i januar [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.