Kære Billy

2 minutters læsetid
Kære Billy

I sidste måned anmeldte vi War Stories Vol 1: En Anden Verdenskrig-antologi forfattet af Garth Ennis. Med Kære Billy, der opsamler Dynamite Entertainments miniserie Battlefields: Dear Billy (2009), er vi igen i følgeskab med Ennis og Anden Verdenskrig.

Battlefields er en serie på tre historier, alle skrevet af allestedsnærværende Ennis men med forskellige tegnere: De to andre historier, Night Witches (2008) og Tankies (2009), er tegnet af Russel Braun og Carlos Ezquerra og foreligger endnu ikke på dansk. Kære Billy er tegnet af vores helt egen Peter Snejbjerg. Forsideillustrationen til G. Floy Studios lækre danske hardcoveralbum er tegnet eksklusivt af Snejbjerg til den danske udgave – og Snejbjerg har også stået for den danske oversættelse!

Alle kvinderne døde på nær Carrie

På overfladen finder vi en klassisk fortælling om umulig kærlighed mellem en pilot og en sygeplejerske under Anden Verdenskrig. Det har vi set en million gange før – både på film, i bøger og i tegneserier. Den brutale krig i Stillehavet danner kulissen, og vores heltinde leverer blodet. For naturligvis, når man har Garth Ennis som forfatter, lurer der noget brutalt og perverst under overfladen.

Handlingen tager sin begyndelse på en strand i 1942. En gruppe kvinder står i vandkanten. De er blevet voldtaget af en gruppe japanske soldater og skal nu henrettes. Maskingeværerne synger deres dræbende sang, og vandet farves rødt. Japanerne forlader gerningsstedet. Alle kvinderne er døde. Og dog. En enkelt, Carrie Sutton, har overlevet og findes af allierede tropper. Hun begynder hurtigt at arbejde som sygeplejerske igen og forelsker sig hovedkulds i den flamboyante pilot Billy – strukturen i albummet er centreret om et brev, Carrie skriver til Billy, som det også fremgår af titlen.

Og mens man tror, at det ”bare” bliver til en tragisk kærlighedshistorie, så tilføjer Ennis genren noget nyt: Carrie begynder, som en anden seriemorder, at dræbe indlagte japanske soldater. Dog formår Ennis stadig at holde fokus på kærlighedsfortællingen, og det er ret godt gjort, da det sagtens kunne have tippet over mod en ultravoldelig fortælling om selvtægt. Og ellers ikke mere om handlingen her.

Sober Ennis

Én af albummets helt store styrker er nemlig, at Garth Ennis holder sine trademarks – ultravold, perversitet og satire – på et minimum, og derfor fremstår Kære Billy som en kærlighedsfortælling med kant. Og det støtter Snejbjergs levende tegninger godt op om. Der er vold og nøgenhed, som vi forventer fra de to herrer, men den overordnede tone er sober og rørende.

Det viser alsidigheden i Ennis forfatterskab: Han kan både tage pis på superhelte i The Boys, lave voldsom postapokalyptisk underholdning i Just a Pilgrim og postmoderne metaorgie i Preacher. Og så kan han også lave en lille sober og anderledes kærlighedsfortælling med udgangspunkt i Stillehavskrigen. Smukt!

Kære Billy er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.

5 stjerner
Titel: Kære Billy
Originaltitel: Battlefields: Dear Billy
Forfatter: Garth Ennis
Tegner: Peter Snejbjerg
Forlag, år: G. Floy Studio, 2010
Forlag, år (originaludgivelse): Dynamite Entertainment, 2009
Dansk oversættelse: Peter Snejbjerg

Anmeldt i nr. 64 | 13/02/2011

Stikord: Anden Verdenskrig

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.