Jurassic Park

2 minutters læsetid
Jurassic Park

Engang var der et tegneserieforlag, der hed Topps Comics. Det var en del af firmaet Topps, der laver tyggegummi og samlekort, som f.eks. den berømte Mars Attacks!-serie, som Tim Burtons film fra 1996 var baseret på.

Fra årene 1993 til 1998 udgav Topps Comics tegneserier, der bl.a. var baseret på tv-serier og film. Det blev bl.a. til tegneserier som The X-Files, Bram Stokers Dracula (tegnet af Hellboy-skaberen Mike Mignola) og Jurassic Park, som vi ser på i denne her anmeldelse.

Udgivelsen her er den oprindelige samlede udgivelse fra Topps Comics. I dag kan man finde tegneserien i forlaget IDW Publishings bagkatalog sammen med en masse andre Jurassic Park-relaterede tegneserier.

Følger filmens handling med enkelte friheder

Jurassic Park udkom i kølvandet på Steven Spielbergs film. Tegneserieveteranen Walter Simonson skrev manuskriptet ud fra filmens manuskript, og de dygtige tegnere Gil Kane (tegner) og George Perez (rentegner) tog sig af tegnearbejdet.

En beskrivelse af plottet er totalt unødvendig, eftersom tegneserien følger filmens handling meget tæt med ganske få undtagelser. Naturligvis er det ikke den samme oplevelse som på film, men det hjælper faktisk at lytte til John Williams’ fantastiske musik, mens man læser tegneserien.

I sin introduktion nævner Walter Simonson at da han fik tilbuddet om at omskrive Jurassic Park til en tegneserie, sagde han ja med det samme, da han er dinosaurfan. Som læser mærker man også Simonsons entusiasme for projektet, og han har såmænd også tegnet tegneseriens flotte forsidetegning.

Tegneren Gil Kane er især kendt for sit arbejde på DC-tegneserierne Green Lantern og Atom. Hans tegninger i Jurassic Park er generelt flotte og er meget tæt på den farverige billedside fra filmen. Dog har Kane taget visse friheder med udseendet af de forskellige figurer, for de ligner ikke ret meget filmens skuespillere, men selve tegneserien skulle jo også gerne stå på egne ben. Det store øjeblik fra filmen – nemlig T-Rex-scenen – fungerer fint i tegneserieform, også selvom man mangler lydeffekterne!

Bonusmateriale

Der er bonusmateriale med i tegneserien i form af et par sider om tilblivelsen af filmen. Det er ultrakort i forhold til den fede bog The Making of Jurassic Park, der er spækket med baggrundsstof, men det fungerer fint alligevel.

Der er også sider om Topps’ samlekort-serie med flotte Jurassic Park-illustrationer af dygtige illustratorer som bl.a. Jeffrey Jones, Kent Williams og Al Williamson. Med i tegneserien finder man også to prequel-historier, der begge foregår før det, der sker i Jurassic Park.

Fint til Jurassic Park-nørder

Er man vild med Spielbergs dinoklassiker, så er tegneserieudgaven af Jurassic Park et fint samleobjekt. Noget mesterværk er tegneserien ikke, men den bærer i det mindste præg af, at den er lavet af folk, der elskede filmen. Den form for entusiasme er det, der gør, at den ikke føles som tom metervare, sådan som ”fra film til tegneserie”-udgivelser tit kan være.

4 stjerner
Titel: Jurassic Park
Forfatter: Walter Simonson
Tegnere: Gil Kane, George Perez
Forlag, år: Topps Comics, 1993
Albumlængde: 104 sider
hvid
Udkom oprindelig i fire hæfter fra juni til september 1993 på forlaget Topps Comics.

Anmeldt i nr. 91 | 13/05/2013

Stikord: Dinosaurer, Tegneserie efter film

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.