Daniel Hvid
Ingen kommentarer

Horsemen

Horsemen
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

HorsemenMusikvideoinstruktør laver ligegyldig krimi, som ligner noget vi har set en million gange før og med en Dennis Quaid, som sjældent er set mere uoplagt. Bare lad den film ride væk i glemslen!

Kriminaldetektiven Aidan Breslin (Dennis Quaid) har haft et ustabilt forhold til sine sønner efter sin kones død. Hans arbejde har altid haft førsteprioritet, så da han bliver sat ind i en sag, hvor fire tilsyneladende tilfældige mennesker er blevet fundet tortureret og myrdet af de samme mordere, glemmer han igen alt om familiehygge og koncentrerer sig fuldt ud om at opklare sagen.

De fire ryttere og musikvideoinstruktøren

Aidan Breslin (Dennis Quaid)

Breslins nye sag er utrolig bizar. Hvert offer er blevet spændt op i et stativ med kroge og tortureret, imens det hele er blevet filmet af gerningsmændene. Og som om det ikke var nok, finder politiet på gerningsstederne uhyggelige referencer til Johannes’ Åbenbaring om Apokalypsens fire ryttere: Pest, Sult, Krig og Død.

Breslin forsøger at løse gåden, men sporet ender blindt hos den butik, der fremstillede stativerne, som ofrene blev hængt op i. Det viser sig, at indehaveren aldrig mødtes ansigt til ansigt med køberen, men kun skrev med ham på mail, hvor han modtog nogle arbejdstegninger. Først da Kristin Spitz (Ziyi Zhang), et adoptivbarn af et af ofrene, kontakter Breslin, begynder det hele at udfolde sig for Breslin – og han må indse, at sagen er meget større, end han først troede.

Breslin udspørger Kristin Spitz

Jonas Åkerlund har tidligere instrueret musikvideoer til bands som U2, Blink 182, Madonna og Metallica, og man kan godt mærke, at dette kun er hans anden spillefilm. For selvom Åkerlund har erfaring indenfor instruktion, er der stadig lang vej fra de hurtige og korte musikvideoer til spillefilm.

Og når det nu er en musikvideoinstruktør, vi her har med at gøre, kunne man tro, at der var fart over feltet, men det er der faktisk ikke. Allerede kort efter de første mord, begynder handlingen at halte, og man mister interessen forholdsvis hurtigt, da der er for meget ligegyldigt og kedeligt fyld – vi behøver ikke se, at Breslin svigter sine børn flere gange: Vi har forstået det! Man kunne have ønsket at Åkerlund havde skåret mere ind til benet.

Kedelig

Breslins søn Alex (Lou Taylor Pucci)

Den lidt for langsomme handling hjælpes ikke på vej af, at skuespillerne virker trætte og uoplagte Især Dennis Quaid virker meget forvirret i flere af scenerne – det lader ikke til, at han har helt styr på, hvad der foregår i de scener han er med i. Ziyi Zhang leverer en nogenlunde præstation i rollen som den sindssyge Kristin, men det er tydeligt, at hun ikke er helt vant til at snakke engelsk, så flere af hendes replikker falder lidt til gulvet og virker en smule grinagtige.

Uden at afsløre for meget, kan jeg godt fortælle, at Horsemen er en af disse slags film, der nyder at trække publikummet rundt ved næsen og twiste handlingen for til sidst at levere den helt store overraskelse. Har man set de sidste par film i Saw-serien, er man nok blevet vant til at plottet twistes og drejes på mere eller mindre kryptiske måder for at overraske publikummet. Men desværre taber Åkerlund konceptet på gulvet, da ”twistet” er alt for åbenlyst, og man har gættet det allerede halvvejs inde i filmen.

Åkerlund har også haft en trang til at putte lidt ubehageligt splat ind i blandingen – med tryk på lidt, for der serveres godt nok ikke meget. Idéen har vel været, at publikum skulle væmmes ved mordscenerne, men i Horsemen virker de påklistrede og gør ikke meget for at hæve filmen fra bundslammen af de andre billige “direkte til DVD”-udgivelser, vi får smidt i nakken for tiden. Jeg er næsten sikker på, at filmen vil have den samme slagkraft på publikummet, hvis Åkerlund havde undladt at vise os alle detaljerne og splattet og blot holdt sig til en gysende krimistemning.

Spild af tid

Den sindssyge Kristin (Ziyi Zhang)

Kort sagt fejler den svenskfødte instruktør med sin filmdebut, men ikke fordi den er noget sjusket lort – den har bare intet at fortælle og bliver derfor ikke andet end spild af tid. Der er intet, der springer i øjnene, når man ser Horsemen, da det hele er så skabelonpræget og gennemprøvet, at den glemmer at levere noget nyt. Billed- og lydsiden ligner noget, man har set hundrede gange før i lignende film, så heller ikke her er der meget nyt at komme efter.

Jeg kan på ingen måde anbefale Horsemen, da den blot er en kedelig metervare. DVD’en fra Nordisk Film indeholder udover filmen ikke andet end de sædvanlige trailers til andre film, og man ønsker egentlig heller ikke at vide mere om produktionen eller personerne bag filmen.

Horsemen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

2 stjerner

Titel: Horsemen
Instruktør: Jonas Åkerlund
Manuskript: Dave Callaham
Cast: Dennis Quaid (Det. Aidan J. Breslin), Ziyi Zhang (Kristin Spitz), Lou Taylor Pucci (Alex Breslin), Clifton Collins Jr. (Stingray), Barry Shabaka Henley (Tuck), Patrick Fugit (Corey Kurth), Eric Balfour (Taylor Kurth), Paul Dooley (Father Whiteleather), Thomas Mitchell (Thug), Liam James (Sean Breslin), Chelcie Ross (Police Chief Krupa), Manfred Maretzki (Bob), Arne MacPherson (Navratil), David Dastmalchian (Terrence), Peter Stormare (David Spitz)
Producere: Michael Bay (producer), Andrew Form (producer), Bradley Fuller (producer), Joseph Drake (executive producer), Ted Field (executive producer), Nathan Kahane (executive producer), Joe Rosenberg (executive producer)
Foto: Eric Broms
Klip: Jim May, Todd E. Miller
Musik: Jan A.P. Kaczmarek
Spilletid: 87 minutter
Aspect ratio: 1.77 : 1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk
Produktionsland, år: USA, 2009
Produktionsselskaber: Mandate Pictures, Platinum Dunes, Radar Pictures
Distributør (DVD): Nordisk Film
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 60 | 13/10/2010

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *