Mogens Høegsberg
Ingen kommentarer

Honey, I Shrunk the Kids

Honey, I Shrunk the Kids
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Joe Johnstons debutfilm er absolut ikke stor kunst, men det er bundcharmerende underholdning for børn i alle aldre.

Honey, I Shrunk the KidsDet er alment kendt, at man skal være forsigtig med at gense film, man ikke har set siden barndommen, og som man erindrer som gode. Man risikerer nemlig bare at få ødelagt de gode minder, når det går op for én, at den film, man holdt så meget af, i virkeligheden er temmelig ringe.

For nyligt løb jeg ikke desto mindre risikoen og genså Joe Johnstons Honey, I Shrunk the Kids (dansk: Skat, børnene er skrumpet), der heldigvis viste sig stadig at holde. Filmen kom i 1989, og jeg tror ikke, jeg har set den siden 1990 eller 1991.

Formindskelsesmaskine

Rick Moranis spiller den hårdt prøvede opfinder Wayne Szalinski, der bor i et stille villakvarter med sin kone og to børn, teenagepigen Amy og den cirka 10-årige Nick. Wayne har indrettet loftet til laboratorium, og der arbejder Wayne på at få en formindskelsesmaskine til at fungere.

Wayne har et anstrengt forhold til nabofamilien, mest familiefaderen Russell Thompson (Matt Frewer), men de to familier skal snart komme tættere på hinanden.

Ved et uheld bliver begge familiers børn nemlig formindsket og havner i den fjerne ende af haven. Herfra må de nu forsøge at kæmpe sig tilbage til huset, hvor de håber, at Wayne kan forstørre dem igen.

Haven som jungle

For børnene er haven, det vil sige græsplænen, blevet til en kolossal jungle, hvor hvert enkelt græsstrå er stort som et træ.

Man får aldrig sat tal på, præcist hvor små, børnene er blevet, men de er meget små; så små, at alle fire kan ride på ryggen af den myre, de har held med at tæmme, og så små, at alle fire kan ligge i en af de små cylindre på undersiden af en Legoklods.

Mens ungerne forsøger at komme tilbage til huset, opdager Wayne, hvad der er sket, og begynder at lede efter dem. Det fører til nogle sjove scener, hvor Wayne – senere assisteret af sin kone Diane – rigger et apparat til, så han kan “svæve” over græsplænen og lede efter børnene med lup og pandelampe. Det går jo ikke at trampe rundt på plænen!

Børnene kommer ud for en række farlige situationer på deres færd, bl.a. da de angribes af en skorpion eller da én af Nicks venner kommer forbi for at slå græsplænen med Waynes fjernstyrede plæneklipper!

Og så opstår der naturligvis lidt sød musik mellem Amy og den jævnaldrende nabodreng Russ Jr.

Gennemført charmerende

Honey, I Shrunk the Kids lever primært i kraft af at være gennemført charmerende og så de (for tiden) ret fine effekter. Store dele af ungernes eventyr i haven er realiseret ved hjælp af ting i overstørrelse, uanset om det er græsstrå eller en Legoklods. Det fungerer rigtig fint, og Johnstons baggrund som effektmand fornægter sig ikke. Filmen var i øvrigt Johnstons debutfilm som instruktør.

Historien er ekstremt forudsigelig, men det er vel nærmest i sagens natur, da Honey, I Shrunk the Kids er en Disney-produktion. Således bliver det heller aldrig for alvor farligt for ungerne, ligesom Rick Moranis og Matt Frewer med jævne mellemrum er garanter for et godt grin, der letter stemningen.

Med andre ord er Honey, I Shrunk the Kids en familiefilm af den type, Hollywood syntes at være i stand til at producere så ubesværet i 1980’erne – med god underholdning for både børn og voksne. Honey, I Shrunk the Kids er klart i den mere uskyldige ende af genrens spektrum og fik da også det mildeste censurstempel “Tilladt for alle”.

Til trods for det sidder man dog ikke som voksen og keder sig, for fortælleglæden lyser ud af filmen, godt hjulpet af Johnstons flair for at fortælle kulørte historier, de fine effekter og et underholdende score af James Horner.

Og så kan man jo som horrorfan bare more sig lidt over, at det er splatterkomediens ukronede konger, Stuart “Re-Animator” Gordon og Brian “Bride of Re-Animator” Yuzna, der har været med til at skrive historien.

For børn i alle aldre

Honey, I Shrunk the Kids fik to fortsættelser (i henholdsvis 1992 og 1996) og blev til en tv-serie, der løb fra 1997 til 2000. Men glem dem og se bare denne første film. Det er absolut ikke stor kunst, men det er bundcharmerende underholdning for børn i alle aldre.

4 stjerner

Titel: Honey, I Shrunk the Kids
Dansk titel: Skat, børnene er skrumpet
Instruktør: Joe Johnston
Manuskript: Ed Naha & Tom Schulman efter historie af Stuart Gordon, Brian Yuzna og Ed Naha
Cast: Rick Moranis (Wayne Szalinski), Matt Frewer (Big Russ Thompson), Marcia Strassman (Diane Szalinski), Kristine Sutherland (Mae Thompson), Thomas Wilson Brown (Little Russ Thompson), Jared Rushton (Ron Thompson), Amy O’Neill (Amy Szalinski), Robert Oliveri (Nick Szalinski)
Producere: Penney Finkelman Cox (producer), Thomas G. Smith (executive producer)
Foto: Hiro Narita
Klip: Michael A. Stevenson
Musik: James Horner
Spilletid: 90 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk, engelsk
Produktionsland, år: USA/Mexico, 1989
Produktionsselskaber: Buena Vista Pictures, Doric Productions, Silver Screen Partners III, Walt Disney Pictures
Distributør (DVD): Buena Vista
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 137 | 13/03/2017

Stikord: Formindskelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *