Future Shock! The Story of 2000AD

2 minutters læsetid

Future Shock! The Story of 2000ADDokumentaren lægger hårdt ud med et flimrende øjebliksbillede af det Storbritannien, der fostrede 2000 AD. Fragmenter af demonstrationer, generalstrejker og Sex Pistols-koncerter blæser forbi, og glider direkte over i en endnu mere voldsom credits-intro, understøttet af solid heavy-spade draperet med de klassiske 2000 AD-karakterer.

Og hvilken perlerække af karakterer. Mest berømt er selvfølgelig Judge Dredd, men med en kavalkade, der blandt andet indeholder Johnny Alpha, Nemesis, Rogue Trooper, Halo Jones og ABC-krigeren Hammerstein, bliver det ret grundigt understreget, at den her doku handler om noget vigtigt.

Konflikter er kedelige

Langt størstedelen af filmen består af krydsklippede interviews med folkene bag serierne. Hovedmanden bag hæftet – Pat Mills – får mest taletid, men det er fair, da han har været med fra starten af.

De par gange hvor gamle uenigheder og skismaer bliver hevet frem fra mørket, virker det dog en kende uretfærdigt. Mills får som regel det sidste ord i omtalen af disse sager, der omhandler kreditering, rettigheder og penge.

Konfliktstoffet er det kedelige i Future Shock!, for som nørd er det meget sjovere at lade sig begejstre af kunstnernes entusiasme. Der er bred enighed blandt alle de kreative hoveder om, at 2000 AD ikke bare er vigtig for undergrunden, for tegneserien som medie, for kultur generelt, men faktisk har spillet en enorm rolle i deres personlige udvikling som tegneserieskabere. Man kan simpelthen kun blive begejstret af at se sådan nogle mennesker folde sig ud.

Interviewene er krydret med vidunderligt mange tegninger, der glider hen over skærmen og indfanger seeren. Grove skitser, spraglede forsider, legendariske øjeblikke fra de mest berygtede historier, klip fra de film, 2000 AD har inspireret. Og under det hele kører der som regel et simpelt guitar-riff. Det er stringent og gennemtænkt.

Dredd-disciplinen mangler

2000 AD smadrede ind på tegneseriescenen, ridende på punkbølgen i slut-70’erne og detonerede som en atombombe. Historierne var groteske, anti-autoritære opråb, skjult under en meget tynd fernis af klassisk sci-fi, hvis eneste formål var at få hæftet gennem censuren.

Ultravold og mord på kontemporære politikere – heriblandt Thatcher – hørte til dagsordenen. Også det virker de oprindelige skabere barnligt begejstrede for, selv nu hvor de for længst er blevet gråhårede, og det varmer sgu’ lidt om hjertet i en så kold tid som den, vi gennemlever nu.

Den eneste blatante mangel er fraværet af en samlende fortællerstemme. Dokumentaren springer ret hovedkuls ud i fortællingen, intet bliver nogensinde analyseret af en hævet dommer, og nogle gange skal man koncentrere sig ret meget for at følge med i den ret kringlede historie om 2000 AD‘s op- og nedture.

Filmen tager nogle vigtige emner op, som manglen på kvinder blandt både fans, forfattere og illustratorer, og de føromtalte skærmydsler om rettigheder i tegneseriebranchen som helhed, men det virker desværre lidt tilfældigt kastet ind i et værk, der bærer titlen på det den burde handle om: 2000 AD.

For fans af Sláine, ABC-Warriors, Indigo Prime og verdens mest nådesløse ordenshåndhæver, Judge Dredd, er Future Shock! et absolut must-see. Andre vil nok blive lidt overvældet af informationsmængden, der langt fra lever op til Dredds standarder for disciplin.

4 stjerner

Titel: Future Shock! The Story of 2000AD
Instruktør: Paul Goodwin
Medvirkende: Dan Abnett, Geoff Barrow, Brian Bolland, D’Israeli, Ian Edginton, Carlos Ezquerra, Neil Gaiman, Alex Garland, Dave Gibbons, Pat Mills, Grant Morrison m.fl.
Producere: Sean Hogan (producer), Helen Mullane (producer), Nick Harwood (executive producer), Jim Hinson (executive producer)
Klip: Paul Goodwin
Spilletid: 110 minutter
Aspect ratio: 1.78:1
Lyd: Dolby Digital 2.0
Sprog: Engelsk
Produktionsland, år: UK, 2014
Produktionsselskaber: Deviant Films
Distributør (DVD): Metrodome
Udgave/region: 2

Stikord: 2000 AD, Dokumentar

Anmeldt i nr. 136 | 13/02/2017

Martin Schjönning er litterat, forfatter, rollespiller og generelt en inkarneret nørd – og stolt af det! Han debuterede som novelleforfatter i 2011 med Anonymt Bidrag i antologien Velkommen til Dybet, og har siden deltaget i flere antologier, blandt andet Vampyr, Pix og Varulv. Hans første kortroman, Deroute, udkom i maj 2015, efterfulgt af den første fulde roman, Afsind, i januar [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.