Escape from New York

3 minutters læsetid

Escape from New York er en fantastisk film. Så er det sagt. Den gjorde et enormt indtryk, da jeg så den første gang på en slidt VHS-kopi, og det gør den stadig den dag i dag. Bevares, effekterne er blevet lidt overhalet af tiden, men det giver blot filmen en charme – eller effektfuld patina om man vil.

Præsidenten, fængslet, ubehaget og Snake Plissken

Handlingen er så simpel som Amen i kirken: Vi er i 1997. Manhattan blev i 1988 omdannet til et fængsel, hvor man afsoner livstidsdomme. I filmens nutid kapres Air Force One af terrorister, og præsidenten skydes ud i redningskapsel og lander på, ja, Manhattan. Han tages som gidsel og fangerne truer med at dræbe ham, hvis de ikke frigives. Gode råd er dyre, men så kommer Snake Plissken ind i billedet og en redningsmission påbegyndes. Og ellers ikke mere om handlingen her.

For mig er Escape from New York en spændende genrestørrelse, da den på fornemste vis kombinerer science fiction med action, spænding og horror. Og ved mit seneste gennemsyn var det faktisk specielt horror-delen, der gjorde det største indtryk.

Bag den simple handling er der en stemning af ubehag, både igennem handlingen, personerne og filmens look. Man får et godt indblik i den perversitet, som det abnorme fængsel har skabt og det er tydeligt, at døden og volden lurer bag hvert eneste gadehjørne. Så på den måde er filmen faktisk også en fremragende fængselsfilm, hvor hele ideen med at give fangerne deres eget samfund fungerer optimalt.

Da Carpenter var en lille fisk

Da produktionen gik i gang, var John Carpenter stadig et ”lille” navn. Han havde naturligvis haft succes med Halloween fra 1978, men produktionsselskaberne stod ikke af den grund i kø for at kaste penge efter hans næste film. Avco-Embassy Pictures skrev dog kontakt med Carpenter for to film, hvoraf den første var The Fog (1980), der kun havde et budget på 1 million dollars, og den anden var Escape from New York.

Da The Fog tjente rigtig godt, over 20 millioner dollars bare i USA, valgte man at kaste seks millioner dollars efter Escape from New York – hvilket i sig selv ikke var særlig meget. Oprindeligt havde producenterne Charles Bronson i kikkerten som Snake Plissken, men Carpenter ville det anderledes – han var naturligvis bange for at miste kontrollen over filmen, hvis en stor stjerne som Bronson kom med om bord.

Så valget faldt på Kurt Russell, der så det som en fin mulighed for at komme væk fra det lidt pæne image, han havde på det tidspunkt. Carpenter og Kurt havde også arbejdet sammen i 1979, hvor Kurt spiller selveste Elvis Presley i tv-filmen Elvis; en film der skiller sig godt og grundigt ud i forhold til resten af Carpenters film.

Firsergarn i sin reneste form

Så gode, gamle Kurt gik i træningscentret og i bedste method acting-stil, blev han også i rollen mellem optagelserne og har skabt en filmhistoriens sejeste karakterer, hvor Carpenter får det bedste ud af Kurts sejhed og ud af Kurts herlige firsergarn. Sådan.

Sidenhen har Kurt og John fortsat deres samarbejde i The Thing (1982), Big Trouble in Little China (1986) og i Escape from L.A. (1996) – den ekstremt kiksede, men underholdende, efterfølger til Escape from New York.

Ætsende stemning og fedt soundtrack

Det lykkedes også Carpenter at samle et stærkt hold omkring Kurt i Escape form New York, hvor rollelisten tæller store navne som Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Isaac Hayes, Harry Dean Stanton og Donald Pleasence.

For at finde det helt rigtige look til et New York i forfald, valgte man East St. Louis i Illinois, der blandt andet var blevet hærget af en brand tilbage i 1976. Her kunne filmproduktionen arbejde i mørke: De fik lov til at slukke lyset i ti gader fra august til november 1980. Det samme resultat havde man ikke fået i New York, og det er imponerende, hvor meget stemning af forfald man har skabt for så få penge.

Man tror simpelthen på, at det er New York, der som en betonjungle huser de værste sider af det menneskelige sind. Perversitet, dekadence, brutalitet og meget andet godt. Musikken, som er produceret af Carpenter selv, er også i al sin enkelhed mesterlig, og jeg tager mig ofte i at nynne temaet.

Escape from New York er en fremragende lille film, der viser Carpenters talent udi at skabe en ætsende og nihilistisk stemning. Det er antihelten, der reagerer, og skillelinjen mellem god og ond udfordres til fulde. Ikke at forstå som om at filmen er en eksistentiel art film, men at det er film, som har mere bag sit enkle ydre end som så. De varmeste anbefalinger herfra.

5 stjerner
Titel: Escape from New York
Dansk titel: Flugtaktion New York
Instruktør: John Carpenter
Manuskript: John Carpenter og Nick Castle
Cast: Kurt Russell (Snake Plissken), Lee Van Cleef (Hauk), Ernest Borgnine (Cabbie), Harry Dean Stanton (Brain), Donald Pleasence (Præsidenten)
Producere: Debra Hill (producer), Larry Franco (producer)
Foto: Dean Cundey
Klip: Todd C. Ramsay
Musik: John Carpenter & Alan Howarth
Spilletid: 95 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital
Sprog: Engelsk
Undertekster: Engelsk, spansk
Produktionsland, år: USA, 1981
Produktionsselskaber: AVCO Embassy Pictures
Distributør (DVD): MGM
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 100 | 13/02/2014

Stikord: Fremtiden, Fængselsfilm

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.