Eddies eftermiddag – Reportage fra Iron Maiden-fanclub con den 21. april 2007

5 minutters læsetid
Eddies eftermiddag...

Det var en rar og solbeskinnet lørdag eftermiddag i april. I København dasede folk i baggårdene. Nogle sad dovent på deres trappesten og betragtede verden glide forbi. Hvis man ikke vidste bedre, skulle man nærmest tro, at byen var gået helt i stå og, at ingen gad at gøre noget ved det.

Men et sted i byen blev den stille luft flænget af skingre guitarhvin, langt hår blev slynget gennem luften, læderveste med rygmærker, nittebælter og forrevne jeans var blevet trukket ud af skabet og betydelige mængder af køligt fadøl blev skyllet ned i tørstende svælg. Det hele skyldtes, at den danske Iron Maiden-fanklub, Maiden Denmark, bød indenfor til den første danske Iron Maiden fan convention på spillestedet Stengade 30, Nørrebro, København.

Uofficielle

Maiden Denmark kalder sig selv den uofficielle danske Iron Maiden-fanclub. Klubben har eksisteret siden december 1999, og er så vidt vides den største sammenslutning af danske Iron Maiden-fans.

“Vi har ikke fået nogen speciel anerkendelse af pladeselskabet. Men det betyder heller ikke så meget for os, for så følger der sikkert en masse forpligtigelser med. Men de er da klar over, at vi eksisterer. Rasmus var inde og tale med dem efter koncerten i Valby (10/11/2006, red.), hvor han fik chancen for at fortælle om os.

De var meget interesserede, og undrede sig faktisk over, hvorfor vi kaldte os “den uofficielle danske fanklub”… men grunden er også, at vi ikke vil være plattenslagere og bilde folk ind, at de får noget specielt ved at være medlem. Og vi er jo ikke ude på at tage medlemmer fra den officielle fanklub,” fortæller Simon Kofoed fra Maiden Denmark.

Første convention af sin art i Danmark

Udover Iron Maiden er omdrejningspunktet for Maiden Denmarks aktiviteter hjemmesiden www.maidendenmark.dk, som for øjeblikket har 975 registrerede brugere. Siden bestyres af de tre ildsjæle Simon Kofoed, Ole Foget og Rasmus Stavnsborg. Det er også disse tre personer, som tog initiativet til at arrangere den første convention af sin art, der blev afholdt på dansk grund.

Simon fortæller videre:

“Vi har været med til at promovere afterparties og meetups til koncerterne, Maiden har spillet i Danmark. F.eks. havde vi fået lavet specielle Iron Maiden-øl, som vi serverede til folk, der kom for at stå i kø til den seneste koncert i Valby. Vi fik også trykt en røvfuld “Maiden Denmark tour T-shirts”, som folk kunne købe før den seneste tour.

De blev solgt til indkøbspris og de blev revet væk på 2-3 dage. Det var fedt at se folk, man aldrig havde mødt før i en Maiden Denmark-T-shirt og så vidste man, at man havde noget specielt sammen. Vi har aldrig holdt convention før, så dette var lidt af et eksperiment.”

Planet Pulp var naturligvis på pletten med et lille reportagehold for at opleve den store begivenhed på nærmeste hånd. Selve connen blev afholdt i Stalingrad, der er Stengade 30’s lille bar. Planet Pulps udsendte ankom som nogle af de første, men selv om der måske kun var omkring 15-20 mennesker tilstede, kunne man allerede med det samme fornemme den gode stemning.

Rammerne for en hyggelig eftermiddag

Lokalet var pyntet op med masser af Iron Maiden-plakater, bannere og lignende. Bag dj-pulten var der ophængt en gigantisk Eddie the Monster-vest, som viste sig at have været Iron Maiden-maskottens påklædning under No Prayer For The Dying-turnéen i 1990. En montre indeholdt det originale Eddiehovede fra den legendariske Fear Of The Dark-figur, og på sofaen ved siden af sad så selveste Eddie i egen, ondskabsfulde person.

Desuden havde klubben fået fremstillet en særlig convention-T-shirt, hvor Eddie var udformet som Moesgårdmasken. Uden mad og drikke kan man selvfølgelig ikke afholde fanconvention, så arrangørerne havde også sørget for en stor Eddiekage og for masser af billig øl i baren.

Med andre ord var rammerne sat for en rigtig hyggelig eftermiddag. Ud af højttalerne strømmede Iron Maiden-musik, øllet flød ud af hanerne og ind ad døren er der nok strømmet omkring 150 mennesker, som besøgte connen i løbet af eftermiddagen. I betragtning af, at det var første gang, der blev afholdt en Iron Maiden-fanconvention, må det siges, arrangementet var en stor succes.

Noget der kendetegnede eftermiddagen var den særdeles hyggelige og uhøjtidelige stemning det hele foregik i. Det tjener virkelig til arrangørernes ros, at selv om der tydeligvis var lagt kræfter i at få connen stablet på benene, var der intet som helst prætentiøst eller selvhøjtideligt over arrangementet. Folk kunne bare komme, hygge sig, drikke øl og høre Iron Maiden. Hvis man var heldig kunne man endda vinde en af de mange præmier, arrangørerne havde fremskaffet.

Stemningen steg

Efterhånden som eftermiddagen gik steg stemningen betragteligt, hvilket nok også havde noget at gøre med indtaget af fadøl at gøre. Om det var øllet eller dj’ens playliste, der var skruet godt sammen, er det heller ikke til at sige, men der blev også sunget mere og mere med på numrene fra bordene, og da nummeret “Fear Of The Dark” blev spillet, var der luftguitar og headbanging til den store guldmedalje ude på gulvet.

Hele arrangementet blev afsluttet med en finalequiz, hvor hovedpræmien var en T-shirt, som var signeret af selveste Bruce Dickinson. De tre deltagere, der blev trukket ud, blev sat på en hård prøve. Men til sidst blev præmierne fordelt, og vinderen lod gavmildt den famøse T-shirt gå videre til den Iron Maiden-fan, der var rejst længst, helt fra England, for at deltage. Det er sportsmanship.

Fra Planet Pulp skal der lyde et stort tillykke til Maiden Denmark for en særdeles vellykket convention. Heldigvis tyder alt på, at de, der ikke fik muligheden for at deltage i år, får chancen en anden gang. På spørgsmålet om, hvorvidt vi kan forvente lignende arrangementer fra Maiden Denmarks side, svarer Simon prompte:

“Bestemt. Det gik over al forventning. Næste gang skal det være større, selv om vi var meget imponerede over fremmødet, og de reaktioner der har været på vores debatforum her dagene efter. Nu er der så et stort arbejde i at finde ud af hvordan vi gør det endnu bedre.”

Vi på Planet Pulp melder os også ind i det glade kor, og glæder os til at se hvad de gæve folk i Maiden Denmark finder på næste gang.

Det sidste ord

Vi vil lade Simon få det sidste ord i denne omgang, med en forklaring af hvilke fordele, der er ved at melde sig ind i Maiden Denmark:

“Well, man bliver en del af klubben og det er gratis at være med. Vi har ikke specielle aftaler med EMI eller den officielle internationale fanklub, men en gang imellem får vi ting, vi holder konkurrencer om. Men hvis man er Iron Maiden-fan kan man vel dårligt leve uden at være medlem… vi er helt med på beatet og prøver gerne at have nyhederne et par dage før de bliver offentliggjort, og det er vi da lykkedes ret god med, syntes vi selv.”

Arrangement: Første Maiden Denmark fanclub-convention
Arrangør: Maiden Denmark
Sted: Stalingrad, Stengade 30, Nørrebro København
Dato: 21. april 2007

Udgivet i nr. 19 | 13/05/2007

Skriv et svar

Your email address will not be published.