Dracula in Visual Media: Film, Television, Comic Book and Electronic Game Appearances, 1921-2010

2 minutters læsetid

Dracula in Visual MediaAlle på kloden er stødt ind i Dracula. Dog ikke på den uheldige måde, som hans ofre, men i form af Bram Stokers roman af samme navn eller de utallige film, tv-serier, tegneserier og computerspil, der findes.

Min introduktion til figuren var stillbilleder fra en bog om vampyrer, og naturligvis brugte man Bela Lugosis berømte version fra Tod Brownings Dracula (1931) som et stjerneeksempel, hvorimod min introduktion til greven i levende billeder var Francis Ford Coppolas flotte Bram Stoker’s Dracula (1992) med Gary Oldman som en tragisk romantisk Dracula.

Senere har jeg set andre Dracula-film, inklusiv den med Lugosi, og har læst selve romanen. Den er stadig et litterært mesterværk.

Opslagsværket Dracula in Visual Media med undertitlen Film, Television, Comic Book and Electronic Game Appearances, 1921-2010 giver Dracula-fans et tiltrængt overblik over vampyrens dominerende plads i vores kultur.

Over 700 Dracula-værker (!) har John Edgar Browning og Caroline Joan (Kay) Picart registreret, og det er en imponerende liste at gå igennem.

Introduktion fra Stokers barnebarn

Bram Stokers barnebarn Dacre Stoker kommer med en personlig introduktion. Han kommenterer på Dracula-romanens betydning for den irske familie og de blandede følelser over for de forskellige værker, der bruger Dracula mere som inspiration end noget andet.

Selv skrev Dacre Stoker en officiel fortsættelse til romanen sammen med Ian Holt, som også har bidraget til indeværende bog med et efterord. Titlen på fortsættelsen var i øvrigt Dracula the Un-dead, og den blev mødt med blandede anmeldelser.

Andre tekster i Dracula in Visual Media er essays om Draculas rolle i diverse, og de er skrevet af eksperter som David J. Skal, J. Gordon Melton, Robert Eighteen-Bisang og Dodd Alley.

Da selve Dracula-figuren blev public domain i 1960’erne, har rigtig mange kreative hoveder brugt den berømte blodsuger som det passede dem.

Ud over film og tv har man således kunnet opleve Dracula i tegneserier og computerspil. Alene indenfor de par sidste år så man greven i den flotte animationsserie Castlevania (2017-), der er baseret på spilserien af samme navn, og snart kan vores egen Claes Bang ses som Dracula i en kommende Netflix/BBC-serie, som efter sigende vil være en mere tro filmatisering af romanen end Coppolas film.

Brugervenlig oversigt

Kartoteket i Dracula in Visual Media er på ægte brugervenlig facon blevet opdelt i sektioner efter medie. Alene listen over de mange film er vanvittig, og der er en masse obskure titler iblandt. Selvom Dracula-navnet går igen i mange af dem, er der langtfra tale om tro filmatiseringer.

De mest kendte, udover dem af Browning og Coppola, er stumfilm-mesterværket Nosferatu (1922), Hammer Horror-klassikeren Dracula (1958) med Christopher Lee, Werner Herzogs Nosferatu-remake fra 1979 med Klaus Kinski, Dracula (1979) med Frank Langella, Blacula (1972) og Dracula 2000 (2000). Det er helt vildt at se så mange Dracula-film på den liste, og der er tilmed en del af dem, der er pornofilm!

Beskrivelserne af filmene er lidt i stil med filmeksperten Leonard Maltins film og video-guides. Kort og godt med detaljer om skuespillere og instruktører og meget mere. Der er billeder i bogen, men de er i sort/hvid og ikke i den bedste kvalitet.

Siderne med lister over spil, tegneserier og tv-serier er tilpas detaljeret, så læsere kan få et samlet overblik. Jeg havde noget viden om Dracula i forvejen, men er blevet endnu klogere efter læsningen af Dracula in Visual Media.

Fint opslagsværk

Dracula in Visual Media er en oplagt bog for dem, der virkelig dyrker Dracula. Havde Bram Stoker oplevet, hvordan hans vampyr-figur havde påvirket mange mennesker gennem forskellige medier, ville han nok blive målløs. Mon ikke Stoker selv havde fundet dette opslagsværk meget nyttigt, så han kunne se sin kreation i alle dens inkarnationer?

Bogen går til og med 2010, men vi vil blive ved med at opleve Dracula de næste mange årtier frem. Så mon ikke, at man på et tidspunkt bliver nødt til at lave en opdateret udgave af dette opslagsværk.

4 stjerner

Titel: Dracula in Visual Media: Film, Television, Comic Book and Electronic Game Appearances, 1921-2010
Forfatter: John Edgar Browning, Caroline Joan (Kay) Picart, Ian Holt, Dacre Stoker, David J. Skal, J. Gordon Melton, Robert Eighteen-Bisang, Dodd Alley
Forlag: McFarland & Company
Format: Paperback
Udgivelsesår: 2010
Sideantal: 312 sider

Anmeldt i nr. 169 | 13/11/2019

Stikord: Dracula, Vampyrer

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.