Det gyldne kompas

4 minutters læsetid
Det gyldne kompas

Phillip Pullman er født i Norwich, England, i 1946 og har gået i skole i England, Zimbabwe samt Australien. Senere læste han engelsk på Oxford University, hvor han har hentet en del inspiration til den verden, Det gyldne kompas foregår i.

Pullmans første bog, Ancient Civilizations, udkom i 1978, og siden har han skrevet mere end tyve bøger. Det gyldne kompas udkom i 1995 og er den første i en trilogi, hvor anden bog er Skyggernes kniv og den tredje er Ravkikkerten.

Forældreløs i Oxford

Det gyldne kompas handler om den forældreløse og viljestærke pige Lyra, der er vokset op i den engelske universitetsby Oxford. Hun har ikke andre pårørende end professorerne på stedet, og de har taget hånd om hendes opdragelse.

En onkel med det dystre navn Lord Asriel dukker af og til op i Oxford, og når han er i byen, besøger han da også sin niece, som han dog ikke viser synderligt varme følelser for. Onklens liv er viet til videnskaben, og han rejser derfor meget.

Bogen tager sin begyndelse kort før et af disse besøg, hvor Lyra netop er i færd med begå narrestreger og vil skjule sig i det forbudte herreværelse, hvor Lord Asriel senere skal modtages af husets rektor. Lyra overværer fra sin skjulte plads i et skab, hvorledes man forsøger at forgive hendes onkel. Det lykkes imidlertid for hende at forpurre det, og hun bliver derfor i stand til at høre, hvad onklen har at berette fra sine rejser.

Panserbjørne, luftskippere og hekse

Sådan begynder Lyras lange rejse fra England til Svalbard og afslutningen på hendes sorgfrie liv som forældreløs spilopmager på Jordan-kollegiet i Oxford. Målet er at redde en masse børn, der er blevet bortført af den karismatiske Fru Coulter og bragt til en forskningsstation på Nordpolen, hvor man vil undersøge, hvad der sker, når man på kirurgisk vis bortskærer børnenes daimon (se nedenfor) og derved halvdelen af deres sjæl.

På sin færd får hun hjælp af panserbjørnen Iorek Byrnison, en kæmpe rustningsklædt isbjørn, luftskipperen Lee Scoresby, hekse og ikke mindst jypsierne, hvor hun lærer sandheden om sine forældre og sig selv. Meget forties dog om hendes store skæbne, og Pullman gemmer tydeligvis noget til de følgende bøger.

Midt i det hele dukker et gyldent kompas så op, som Lyra får af universitetets rektor. Kompasset kan, meget lig et sæt tarokkort, svare på et hvilket som helst spørgsmål, der stilles. Lyra bliver hurtigt meget dygtig til at bruge dette, men alligevel ser hun ikke sagens rette sammenhæng, før det er for sent. Til slut må hun erkende, at mange af hendes anstrengelser har været forgæves, og de voksnes planer alligevel sættes i værk.

Daimoner

Philip Pullman præsenterer en verden for læseren, der er beskrevet med navne og historiske begivenheder fra den virkelige verden, men der ophører al lighed også. Man føler sig mere hensat til en middelalderlig verden fyldt med mystik, magi, hekse og mærkelige væsener. Der nævnes dog også atomkraftværker, pistoler og andre moderne opfindelser, og det forplumrer i nogen grad indtrykket af bogen.

Pullman klarer dog nogenlunde at blande de meget forskellige idéer og får én til at acceptere, at der findes intelligente isbjørne langt mod nord, der bærer deres sjæl som rustninger af metal hentet fra meteorer. Man kan også acceptere, at der flyver hekse på kosteskafter og lever i hundreder af år.

Det særeste og mest underlige er nok de væsener, der er en del af fortællingens kerne. Nemlig daimonerne; ethvert menneskes følgesvend. De er repræsentationer af det enkelte menneskes inderste natur eller sjæl og har altid dyreskikkelser. Disse daimoner er glimrende integreret i verdenen og findes på alle planer. Således bruges de både til tolkning af fremmedes følelser og som symboler på viljekampe personer imellem. Om det er særligt originalt, at de bliver kaldt daimoner, eller dæmoner, kan så diskuteres.

Ikke tid til latter og fjollerier

Set i forhold til andre nyere børne- og ungdomsfantasybøger, der er kommet i kølvandet på Harry Potter, og som benytter sig meget af humor og de skæve elementer, er der i Det gyldne kompas ikke megen tid til latter og fjollerier. Det hele er mere alvorligt og tragisk, hvilket langt hen ad vejen skyldes den specielle blanding af mytologi og realitet.

I eksempelvis Harry Potter-bøgerne benytter J. K. Rowling sig af et troldmandsunivers, der i hvert fald geografisk er adskilt fra den almindelige verden, hvorimod Pullman ikke lader læseren flygte fra realiteterne for at puste ud mellem de skæve hændelser. Her er den mystiske og virkelige verden fuldt ud flettet ind i hinanden.

I Det gyldne kompas er det mystiske heller ikke som i mange andre fantasyromaner flamboyant og farverigt med ildsprudlende drager og magiske fontæner. Det er her meget mere videnskabeligt og mere underspillet, hvilket til en forandring er ganske godt.

Glimrende og letlæst

Det gyldne kompas er en glimrende og rimelig letlæst bog til yngre læsere med en del politiske og religiøse aspekter til de lidt ældre. Den bliver dog nok for de ældre læsere lidt søgt i sin åbenlyse sammenblanding af den virkelige verden og den fantastiske. Der er så mange forskellige genrer blandet sammen i mytologien, at man har lidt svært ved at fæstne sig ved et enkelt indtryk og en enkelt stemning. Dette er dog mest udtalt i begyndelsen, hvor universet præsenteres.

Bogen er spændende og godt fortalt med personer, man knytter sig til, og læseren nærer gennem hele fortællingen et ønske om at finde ud af, hvad der foregår. Det lykkes Pullman at holde spændingen til sidste øjeblik uden at afsløre alle detaljer. Læseren sidder derfor stadig tilbage med en følelse af, at have besøgt et univers, man kender, men på ingen måde har udtømt. Man kan derfor trygt glæde sig til næste del af trilogien, Skyggernes kniv, hvor Lyra følger Lord Asriel og forsøger at finde sandheden bag de ting, der foregår omkring hende.

Det gyldne kompas er venligst stillet til rådighed af Gyldendals Forlag.

4 stjerner
Titel: His Dark Materials: Northern Lights
Forfatter: Philip Pullman
Forlag, år: Scholastic Children’s Books, 1995
hvid
Anmeldte udgave:
Titel: Det gyldne kompas
Forlag, år: Gyldendal, 1996 (3. udg. 2006)
Format: Hardcover
Sideantal: 400

Anmeldt i nr. 7 | 13/05/2006

Stikord: Alternativt Univers, Fantasy, Filmatiseret, Trilogi

Skriv et svar

Your email address will not be published.