Demon Wind har levet et liv i hjemmebiografen, efter den blev udsendt direkte på VHS og Laserdisc i 1990.
Desværre har den ikke været udgivet siden, men i efteråret 2017 valgte den amerikanske distributør Vinegar Syndrome at opsnuse de oprindelige 35 mm kameranegativer og udgive en Blu-ray.
Vinegar Syndrome er blot en blandt (heldigvis) flere og flere selskaber, som har gjort det til en dyd at genudgive gamle og knap så kendte horrorfilm – af andre selskaber kan nævnes Arrow Films, 88Films, Scream!Factory, BlueUnderground, Shameless osv.
Så i dag kan du sidde i stuen og nyde denne knap 40-årige monster flick i fantastisk flot billedkvalitet (lyden halter dog lidt). Og det bør du gøre. For det er glimrende underholdning for dem, som nyder monstre og dæmoner, og som ikke er så kritiske med historien eller detaljerne. For der er lidt, der går skævt hist og her.
Den ensomme hytte
Som enhver film, der indeholder dæmonbesættelser, så skal filmen da begynde i en lille ensom hytte ude i ingenting.
Her fortæller skærmen, at vi befinder os i 1931 (men i resten af filmen er årstallet ændret til 1929). Et ældre ægtepar har forskanset sig indenfor. Og det er ikke rådyr og egern, de forsøger at holde ude.
Nej, det er dæmoner. Døde mennesker der er besat af djævlen. Med bylder, slim og andet godt kæmper de for at komme ind. Men heldigvis har konen, Regina (spillet af den ikke-krediterede Elizabeth Ince) et par tricks oppe i ærmet.
For hun kan nemlig noget med at tegne sjove cirkler og stjerner på gulvet og tænde stearinlys. Desværre for hende og hendes mand kan det ikke holde dæmonerne ude, og det ender med en stor eksplosion. Derefter springer vi til nutiden.
Et ungt par, Cory (Eric Larson) og Elaine (Francine Lapensée), er på tur. De er på vej til Corys bedsteforældres hus.
Det viser sig, at disse bedsteforældre var de samme, som forsvandt i 1931 (øhh 1929). Cory har haft mareridt om dem, og nu er han besat af at finde ud af, hvad der skete med dem.
Men ikke alle synes, det er en god idé. Corys far, som Cory først to dage før har mødt, begik selvmord umiddelbart efter deres første møde. Og på en øde benzinstation får de meget kraftige advarsler mod at køre videre. Heldigvis har Cory mange venner, og de dukker op lige i tide til at hjælpe dem videre.
Desværre viser det sig, at de nok burde have lyttet. For fremme ved bedsteforældrenes hus finder de kun ruinerne og et kors med et skelet (hvordan det har kunnet hænge der i 50 år…? Tja…).
Mere mystisk bliver det, da de åbner døren i den væg, der står tilbage. Inde bag døren burde der være ingenting, for resten af huset er væk, men når de kigger ind, er huset intakt.
De går ind (hvor dumt er det?), og naturligvis sker der noget. Og de vil gerne hjem. Men deres biler er døde. Så de beslutter sig for at gå, men en mystisk tåge får dem hele tiden tilbage.
Nu er de nødt til at overnatte i ”huset”. Og hvad er det, man finder i et øde hus? Jo da: En dagbog med sære tegn i. Og hvad gør man med den? Man læser da i den. Og så bliver balladen ganget med 100.
Dæmoner alle vegne
En efter en får dæmonerne dræbt Corys venner, og til sidst er der kun Cory og hans kæreste tilbage. Dæmonerne angriber huset fra alle sider, og så hjælper det ikke meget, at Cory har fundet to djævledræbende daggerter.
Heldigvis giver Corys afdøde bedstemor en hjælpende hånd, og det er tiltrængt. For til sidst er Cory oppe mod – ja, ikke djævlen, men ham som skal hjælpe ham til verden. Og der er brug for al den hjælp, Cory kan få.
Underholdende, men ikke uhyggelig
Som nævnt er Demon Wind en ganske underholdende low budget-film med masser af fine praktiske effekter. Uhyggen er dog langt væk, og selvom filmen læner sig kraftigt op ad Sam Raimis Evil Dead (1981), så er Cory ingen Ash, og bedstemor Reginas dagbog er ingen Necronomicon Ex-Mortis.
Skulle du få lyst til at se filmen, så læg også mærke til scenen i laden med ko-kraniet og Freddy Krueger-tungen. Der er også en lille pige, som jeg stadig ikke ved, hvorfor er med, eller hvorfor hun peger på bilen med en pind.
Og når du så sidder med Vinegars lækre Blu-ray med hologramcoveret (hvis du kan opstøve limited edition-udgaven), så tjek bagsiden – her skriver de, at filmen er fra 1984!? Det med årstal er de ikke så skarpe til!
Instruktør: Charles Philip Moore
Manuskript: Charles Philip Moore
Cast: Eric Larson (Cory), Francine Lapansée (Elaine), Rufus Norris (Harcourt), Jack Vogel (Stacy), Stephen Quadros (Chuck), Mark David Fritsche (Jack)
Foto: Thomas L. Callaway
Klip: Christopher Roth
Musik: Bruce Wallenstein
Spilletid: 96 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Sprog: Engelsk
Produktionsland, år: USA, 1990
Produktionsselskaber: United Filmmakers, Demon Wind Productions Ltd.
Anmeldt i nr. 154 | 13/08/2018