David Cronenberg: Collected Screenplays 1: Stereo, Crimes of the Future, Shivers, Rabid

2 minutters læsetid

David Cronenberg: Collected Screenplays 1Canadas mest berømte filmskaber er uden tvivl David Cronenberg. Gennem sin lange karriere har han udforsket menneskets forhold til kroppen og sindet med alt, hvad det rummer.

I de senere år fik han opmærksomhed herhjemme i kraft af sit samarbejde med Viggo Mortensen med filmene A History of Violence (2005), Eastern Promises (2007) og A Dangerous Method (2011).

Mortensen fik en Oscar-nominering for Eastern Promises, der bød på en grum voldsscene i en sauna, hvor en nøgen Mortensen kæmper for sit liv mod to gangstere bevæbnet med knive!

Vold og sex

Netop vold og i særdeleshed sex går igen i mange af Cronenbergs film, og vandt ham tilnavnet The Baron of Blood!

Allerede med de første film, undergrundsfilmene Stereo (1969) og Crimes of the Future (1970) og de usædvanlige horrorfilm Shivers (1975) og Rabid (1977) skabte Cronenberg opmærksomhed og kontrovers i de canadiske medier. Han blev sågar smidt ud af sin udlejer, da hun læste om hans film!

Forlaget Faber & Faber har udgivet stribevis af filmbøger, biografier og filmmanuskripter. De udgav interview-bogen Cronenberg on Cronenberg og senere David Cronenberg: Collected Screenplays 1: Stereo, Crimes of the Future, Shivers, Rabid, som vi ser på i denne anmeldelse.

Tidlig body horror på skrift

Cronenberg har selv skrevet forordet til David Cronenberg: Collected Screenplays 1, og går her i dybden med forskellen på at skrive prosa og film.

I flere interviews har han talt om sine aspirationer om at blive romanforfatter, og hvordan han skrev noveller i sine teenage-år. I en alder af 72 år fik Cronenberg i 2014 omsider sin romandebut med Consumed, der bygger på et ufærdigt filmmanuskript.

De første manuskripter, Stereo og Crimes of the Future, er noget tør læsning, der bærer præg af Cronenbergs interesse for krop og videnskab.

Begge er skrevet som lange monologer, der bruges som voice over i de korte film, der udforsker nogle sære mennesker og deres forhold til telepati og sex; emner der dukker op i senere film som Scanners (1981) og Crash (1996).

Shivers og Rabid

Shivers var Cronenbergs første kommercielle film; en gyserfilm der skabte røre med sit “perverse” indhold.

En flok mennesker i et lejlighedskompleks bliver udsat for parasitter, der ligner dræbersnegle. Parasitterne får ofrenes sexdrift til at gå ud af kontrol, og en læge prøver at få styr på det, men han er ude på dybt vand.

Rabid er tematisk beslægtet med Shivers. Også her sker der groteske, kropslige uhyrligheder, da kvinden Rose bliver udstyret med et penis-agtigt organ i armhulen og suger blod fra folk, når hun krammer dem! Hendes ofre bliver til zombier, der går løs på folk i det ellers fredelige Toronto. Ja, ham Cronenberg har en noget af en sær fantasi!

De to film repræsenterer Cronenbergs tid som den nye horrormester fra dengang. Der er ikke ligefrem de store menneskelige dybder i karaktererne, hvilket nok er bevidst fra Cronenbergs side – han har aldrig gået op i varme portrætter og sentimentalitet.

Cronenberg skriver grusomhederne, som han filmer dem: køligt og klinisk. Netop de film følger ikke Hollywood-skabelonen med lykkelige slutninger og stor respekt for det.

Værd at læse

David Cronenberg: Collected Screenplays 1 giver en god ide om Cronenbergs proces som manuskriptforfatter. Man kan mærke de litterære ambitioner, der senere kom til udtryk i Consumed.

Hans seneste film er den giftige Hollywood-satire Maps to the Stars (2014), der bød på et kulsort portræt af den “pæne” drømmefabrik, og som det ser ud lige nu, er det måske den sidste Cronenberg-film overhovedet

Hvis det er tilfældet, efterlader han en stor filmisk arv, der måske nok deler vandene, men som til gengæld er unik.

Dem, der dyrker Cronenberg, vil være dem, der får mest ud af David Cronenberg: Collected Screenplays 1, men også nybegyndere kan være med her.

4 stjerner

Titel: David Cronenberg: Collected Screenplays 1: Stereo, Crimes of the Future, Shivers, Rabid
Forfatter: David Cronenberg
Forlag: Faber & Faber
Udgivelsesår: 2002
Format: Paperback
Sideantal: 288 sider

Anmeldt i nr. 151 | 13/05/2018

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.