Civil War

2 minutters læsetid

Civil WarCivil War var et stort event i Marvel Comics’ tegneserier. Som regel ser man de kulørte helte med ligeså kulørte navne kæmpe utallige kampe mod superskurke og komme med sjove oneliners til hinanden. Men i Civil War er alt dette blevet udskiftet med interne stridigheder mod hinanden om deres berettigelse som superhelte, der tager loven i egen hånd.

Civil War blev skrevet af skotske Mark Millar, der er kendt for de ultravoldelige tegneserier Wanted og Kick-Ass, der begge er filmatiseret.

Historien skabte overskrifter i de amerikanske nyhedsmedier med nogle opsigtsvækkende detaljer, som jeg ikke vil afsløre her. Den fik en blandet modtagelse af fansene, men den blev en succes for Marvel, der er ved at udvikle en fortsættelse.

Om den kommende Marvel Studios-film Captain America: Civil War (2016) vil følge historien til punkt og prikke er nok utænkeligt, når nu filmselskabet Fox sidder tungt på rettighederne til De Fantastiske Fire og X-Men. Vi ser her på paperbackudgaven af Civil War, der samler de syv numre, som historien består af.

Konflikt mellem helte

En gruppe unge superhelte bekæmper en flok superskurke i nærheden af en skole fyldt med børn. En af superskurkene, der hedder Nitro, sprænger sig selv i luften, og alle på skolen dør.

På grund af tragedien indfører regeringen en lov om at registrere alle superhelte, så man kan holde bedre øje med dem. En af de superhelte, der er med på idéen, er Iron Man/Tony Stark og Mr. Fantastic/Reed Richards.

Men Captain America/Steve Rogers er stærkt imod loven og går i kamp mod sin ven. Snart er alle superhelte i voldsom kamp mod hinanden, og alt vil blive forandret for altid…

Som at læse en actionfilm

Tegneren Steve McNivens tegninger er sindssygt gode og føles som at læse en actionfilm. Alt er dynamisk og lækkert tegnet. McNiven har før tegnet Ultimate Secret og New Avengers for Marvel. Det er absolut McNivens fortjeneste, at man bliver grebet af den noget ujævne Civil War.

For Mark Millars historie har mange gode ideér, men den er i sidste ende noget rodet. Man kommer ikke særlig dybt omkring de problemstillinger, som den ellers ivrigt disker op med. Der er et hav af figurer, og det er ikke alle, der er fokus på.

Det der virker, er forholdet mellem Captain America og Iron Man, som er det mest dramatiske, men også Spider-Man får en særlig rolle, som jeg ikke vil ind på.

En ujævn krigshistorie

Historien i Civil War er en noget broget oplevelse og virker mærkeligt nok også som en tom provokation. Millar har for vane at lave provokerende historier, men ofte virker det som om, han gør det mere for at chokere end for at skabe noget mindeværdigt. Undtagelsen er dog hans opfindsomme Superman: Red Son.

Civil War er dog oplagt læsning, før man ser Captain America: Civil War. Man skal bare ikke forvente, at filmen er tro mod tegneserien.

3 stjerner

Titel: Civil War
Forfatter: Mark Millar
Tegner: Steve McNiven
Forlag, år: Marvel Comics, 2007
Format: Paperback
Albumlængde: 208 sider
hvid
Civil War udkom oprindelig i syv hæfter på Marvel Comics i 2007.

Anmeldt i nr. 124 | 13/02/2016

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.