Cabinet of Curiosities: My Notebooks, Collections, and Other Obsessions

3 minutters læsetid

Cabinet of CuriositiesI øjeblikket oplever Guillermo del Toro stor succes med sin seneste filmfabel, The Shape of Water (2017), hvor en stum rengøringskone bliver forelsket i et havuhyre!

Filmen har bl.a. vundet Guldløven ved filmfestivalen i Venedig, del Toro fik en Golden Globe for bedste instruktion, og nu er filmen nomineret til hele 13 Oscars, deriblandt bedste instruktør og bedste film.

Filmen har dansk premiere her i februar, og indtil da kan man have fornøjelsen at læse den overdådige Cabinet of Curiosities: My Notebooks, Collections, and Other Obsessions.

Kort om del Toro

Guillermo del Toro blev født den 9. oktober 1964 i Guadalajara, Mexico. Allerede som lille var han besat af monstre og lavede små monsterfilm med sit Super 8-kamera.

Som teenager kom han i lære hos makeup-mesteren Dick Smith. Del Toro lærte alt fra ham; nok til at skabe sit eget special effects-firma, Necropia, hvor han lavede make up-effekter til mange mexicanske filmproduktioner.

Senere grundlagde han produktionsselskabet The Tequila Gang og i 1992 kom del Toros debutfilm, den unikke vampyrfilm Cronos, hvor en ældre mand bliver til en vampyr på grund af en maskine!

Herefter lød kaldet fra Hollywood, og ud af det kom i første omgang insektgyseren Mimic (1997), der desværre floppede. Del Toro vendte så tilbage til hjemlandet og skabte den fantastiske El espinazo del diablo (The Devil’s Backbone) (2001).

Han gav dog Hollywood en chance til, og nu kom succesen også her. Først med Blade 2 (2002) og siden Hellboy (2004). Derefter lavede han endnu en spansk-sproget film, hovedværket El laberinto del fauno (Pan’s Labyrinth) (2006), der virkelig fik alles opmærksomhed og vandt tre Oscars.

Tilbage i Hollywood lavede han så Hellboy 2: The Golden Army (2008), hvorefter han brugte nogle år på Hobbitten-filmene, som Peter Jackson selv endte med at lave.

Del Toros første film i fem år blev monsterfilmen Pacific Rim (2013) og derefter det gotiske gyserdrama Crimson Peak (2015).

Del Toro har produceret film for andre, bl.a. den fremragende El Orfanato (2007) (The Orphanage / Børnehjemmet), og har i samarbejde med forfatteren Chuck Hogan skrevet vampyr-bogtrilogien The Strain, som senere blev til en TV-serie.

Indenfor i Bleak House

Bleak House.
Bleak House.

Cabinet of Curiosities: My Notebooks, Collections, and Other Obsessions kommer omkring alle de ting, der fascinerer instruktøren. Naturligvis monstre i alle former og skikkelser, men også mekanik, underjordiske miljøer og eventyr.

Del Toro er især kendt som en ubetinget nørd, der ejer et hus, fyldt med hans kolossale samling af bøger, film, tegneserier og rekvisitter – både fra egne og andres film.

Huset er kendt som Bleak House og netop der planlægger del Toro sine værker. Når man ser billeder fra Bleak House i bogen kan man som nørd godt blive misundelig.

Huset ligner et Paradis for nørder. I teksterne om Bleak House lægger del Toro ikke skjul på sin kærlighed til sit andet hjem, der er indrettet efter hans særlige behov.

Indblik i en spændende, fantasifuld hjerne

Fra idé til resultat: Blade 2.
Fra idé til resultat: Blade 2.

Det allervigtigste ved bogen er de mange reproduktioner fra del Toros notesbøger. Siderne fra notesbøgerne indeholder smukke tegninger fra del Toros egen hånd komplet med spanske notater, der er blevet oversat til engelsk.

De utallige monstre fra hans film kommer fra de bøger, som han deler med de kunstnere, der hjælper med at skabe det færdige resultat. Tegninger og skitser fra netop de kunstnere kan man også se i bogen.

Hver film har sit eget kapitel og er bygget op i form af interviews med del Toro, der som altid kan fortæller spændende historier om sine film. Det kan i øvrigt også anbefales at høre hans kommentarspor til filmene, da han er dygtig til at fortælle om sit arbejde.

Del Toro har naturligvis mange kendte venner fra underholdningsbranchen, og de kommer også til orde her. Hans instruktørkollegaer James Cameron og John Landis udtrykker deres begejstring, mens Hellboy-skuespilleren Ron Perlman, forfatteren Neil Gaiman og andre kommer med deres personlige betragtninger om del Toro.

Bogen del Toro-fans ikke kan undvære

Cabinet of Curiosities: My Notebooks, Collections, and Other Obsessions er spækket med alt godt om den populære filmmager.

Det er en stor moppedreng af en bog, der kommer godt omkring del Toros liv og værker, og den er selvfølgelig oplagt læsning som opvarmning til The Shape of Water.

6 stjerner

Titel: Cabinet of Curiosities: My Notebooks, Collections, and Other Obsessions
Forfatter: Guillermo del Toro, Marc Zicree
Forlag: Harper Design
Udgivelsesår: 2013
Format: Hardcover
Sideantal: 256 sider

Anmeldt i nr. 148 | 13/02/2018

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.