Black Dog: The Dreams of Paul Nash

2 minutters læsetid

Black Dog: The Dreams of Paul NashPaul Nash var en af de vigtigste modernistiske billedkunstnere i England. I starten blev han ikke bemærket for sine ellers nydelige landskabsbilleder, men efter hans hårde tid under 1. Verdenskrig skete der noget med hans billedkunst. Den blev mørk, dyster og surrealistisk.

En ny Nash blev født i krigens skygge og hans senere kunst var stærkt påvirket af det. Billederne viste de landskaber, der var blevet ødelagt af den voldsomme krig. Slag blev udkæmpet, men naturen tabte.

I den engelske kunstverden blev der i 2012 oprettet et større kunstprojekt, der udforskede 1. Verdenskrigs betydning for kunst og kultur.

Projektet hedder 14-18 NOW, og folkene bag tog direkte kontakt til multikunstneren Dave McKean, der er berømt for sine utallige projekter med forfatteren Neil Gaiman.

De ville have McKean til at skabe noget, der handlede om Nash. Resultatet blev den grafiske semi-biografi Black Dog: The Dreams of Paul Nash.

Hjemsøgt af en sort hund

Titlen Black Dog: The Dreams of Paul Nash hentyder til noget, Nash tit drømte om. En sort hund der plagede ham igen og igen i underbevidstheden.

Udtrykket “sort hund” er en metafor for depression, som Nash var ramt af. McKean bruger hunden som et gennemgående motiv i tegneserien, bl.a. ses den på den flotte forside.

Tegneserien er opdelt i kapitler, i vigtige perioder fra barn til voksen. Hvert kapitel er på få sider og giver småbidder af en kunstner, der var af en rastløs og urolig størrelse.

Om det så var som barn, i skolen, i sit ægteskab eller i krigen. For en original billedmager som McKean byder det på muligheder for at udtrykke de forskellige scener på varierede måder, og han leverer bestemt varen på den front.

McKeans kendetegn som tegneserieskaber er hans brug af mixed media. Blæk, blyant, maling osv. bliver brugt med stor effekt.

Bedst er de ordløse sekvenser, hvor Nash er fanget i krigens mareridtsagtige helvede. McKean er heller ikke bleg for at efterligne Nashs egen stil, dog uden at det går ud over hans egen stil. Det er en fin forening af to kunstnere med hver deres egen personlighed.

En fin introduktion til Nash og hans liv

Med Black Dog: The Dreams of Paul Nash skal man ikke forvente at få en biografi, der giver et komplet portræt af Nash. Det er mere et kalejdoskop, der viser højdepunkter fra et liv omend på en meget surrealistisk facon.

Den helt store fornøjelse er derfor McKeans billedkunst, hvor han overrasker igen med sine forskellige teknikker.

Black Dog: The Dreams of Paul Nash når ikke samme mesterlige højder som McKeans hovedværk Cages, men den er bestemt værd at kigge nærmere på for fans af McKean.

4 stjerner

Titel: Black Dog: The Dreams of Paul Nash
Forfatter: Dave McKean
Tegner: Dave McKean
Forlag, år: Dark Horse, 2016
Format: Paperback
Albumlængde: 120 sider

Anmeldt i nr. 146 | 13/12/2017

Stikord: Biografi

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.