Angela – Asgard’s Assassin Vol. 1: Priceless

3 minutters læsetid

Angela: Asgard's Assassin Vol. 1: PricelessEnglen og dusørjægeren Angela så dagens lys i Spawn nr. 9 tilbage i 1993 og fik sin egen miniserie Angela’s Hunt nogle år senere.

Hun blev skabt af forfatteren Neil Gaiman og tegnet af Spawn-skaberen Todd McFarlane i en periode, hvor McFarlane havde brug for at få flere forfattere på Spawn, der ikke just blev rost for skriveriet.

McFarlane tegnede og skrev de første otte hæfter om sin antihelt, men nogen stor forfatter er han ikke.

Derfor hyrede McFarlane nogle af branchens mest anerkendte forfattere, der foruden Gaiman også talte folk som Alan Moore, Dave Sim og Frank Miller.

Gaiman skabte hele tre figurer til Spawn nr. 9 – Angela, den tidligere hellspawn Cogliostro og middelalderens Spawn – og skrev den nævnte miniserie, der blev tegnet af den senere Spawn-tegner Greg Capullo.

Da McFarlanes forlag Image Comics gik op i kunstnernes rettigheder, gav han forfatterne besked om, at de ejede de figurer, de fandt på til Spawn-universet.

Det viste sig dog ikke at være tilfældet. Gaiman fik nemlig ikke alle de penge, han skulle have i forbindelse med skrivearbejdet og heler ikke de penge, han skulle have haft fra merchandise-rettighederne, da McFarlane lavede Angela-legetøj via sit firma McFarlane Toys.

Det førte til en lang retssag, der varede over 15 år (!) og resulterede i, at Gaiman vandt rettighederne til Angela og fik de manglende penge.

Han endte med at overgive englen til Marvel Comics, og dermed var hun færdig med at optræde i Spawn. Gaiman og McFarlane er forsat krediteret som skabere af Angela.

Angela i Asgård

Angela optrådte først i Marvels event-historie Age of Ultron og senere i reboot-udgaven af Guardians of the Galaxy som medlem af det skøre team.

Hun fik sin helt egen serie Angela – Asgard’s Assassin, komplet med ny baggrundshistorie. Hun er stadig en engel, nu fra et helligt sted i rummet kaldt Heven, men hun har ase-navnet Aldrif Odinsdottir og er også Thor og Lokes ukendte søster.

I den første solohistorie, samlet i indeværende paperback, er Angela på flugt fra Asgård gennem det fjerne kosmos. Hun har kidnappet en baby, der er født af Odin og Frigga, men hun er overbevist om, at dæmonen Suthur’s ånd har besat barnet.

Sammen med krigeren Sera forsøger Angela at nå frem til sit oprindelige sted Heven for at løse problemet, men hun har den hidsige Thor og en større hær efter sig…

Maleriske og mytiske tegninger

Første gang, jeg så Angela-figuren, lignede hun noget fra malerier af Frank Frazetta og Boris Vallejo. Begge herrer er specialister i at male krigeriske kvinder med meget lidt tøj på.

McFarlane tegnede Angela i 1990’erne, hvor der var mange sexede tegneseriebabes med stramme kroppe og naturligvis store bryster. Det var en sjov periode i teenageårene!

Det vovede look til Angela er blevet bevaret selv i disse års mere politisk korrekte tider. Hun ligner heldigvis stadig noget fra en kinky opsætning af Richard Wagners Nibelungens Ring med det sparsomme kluns og det lange, ildrøde hår. Det passer perfekt til Marvels Asgård-univers, der i denne udgave byder på en topløs Thor, så der er også noget til tøserne!

Marguerite Bennett og Kieron Gillens historie er imidlertid kringlet skrevet og giver indtryk af, at man skal have læst en del af de nyere Thor-tegneserier plus de andre historier, Angela medvirker i, for at få en komplet sammenhæng af handlingen.

Det er ofte problemet med de sammenviklede historier, der udspiller sig på tværs af de forskellige Marvel-titler. Så selvom Priceless er underholdende læsning, så det er en udfordring at få det bedste ud af historien.

Læseoplevelsen bliver heldigvis hjulpet af en fed billedside, der giver den kosmiske historie et malerisk og mytisk præg.

Phil Jimenez og Stephanie Hans’ tegninger er sindssygt smukke. De nyder tydeligvis at tegne Angela som en forførende kombination af kriger og pin up-babe. De mange flotte covers af Stephanie Hans er lige til at indramme – særligt selve forsiden af Priceless.

Et lækkert rod

Angela – Asgard’s Assassin Vol. 1: Priceless har en spændende heltinde, der harmonerer godt med Marvel. Selve historien er til gengæld noget rodet og kræver virkelig, at man har godt styr på de seneste fem års Marvel-udgivelser.

Men det er fedt at se Marvel give deres kunstnere tid til at skabe visuelle pragtperler. Næste gang vil det dog være rart med en bedre historie.

3 stjerner

Titel: Angela – Asgard’s Assassin Vol. 1: Priceless
Forfatter: Marguerite Bennett & Kieron Gillen
Tegnere: Marguerite Bennett, Phil Jimenez, Stephanie Hans
Forlag, år: Marvel Comics, 2015
Format: Paperback
Sideantal: 136 sider
hvid
Oprindelig udkommet i seks hæfter i 2014-15 på Marvel Comics.

Anmeldt i nr. 161 | 13/03/2019

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.