All Star Batman & Robin, the Boy Wonder volume 1

3 minutters læsetid

All Star Batman & Robin, the Boy Wonder volume 1Tilbage i nullerne valgte DC Comics at lave det såkaldte All Star-label. Det gik ud på at samle et stjernehold af kendte forfattere og tegnere til at puste nyt liv i de klassiske superhelte uden at tage højde for den etablerede kontinuitet. Det gav også rum til innovation og dermed en ny vinkel på heltene.

Der var All Star Superman, en miniserie af Grant Morrison og Frank Quitely, og All Star Batman & Robin, the Boy Wonder fra Frank Miller og Jim Lee.

Vi ser her på Miller og Lees værk som er samlet i paperbackudgivelsen All Star Batman & Robin, the Boy Wonder volume 1 og er en slags reboot, der fortæller om, hvordan Batman mødte den unge cirkusartist Dick Grayson, og hvordan han blev til Batmans makker Robin.

Da Batman mødte Robin

Historien lægger ud med Dick Grayson, der optræder sammen med sin far og mor under en cirkusforestilling. Men tro mod Robins oprindelseshistorie bliver hans forældre myrdet, og den arme dreng bliver knust af sorg.

Et af vidnerne til dobbeltmordet er journalisten Vicky Vale, der er på date med Bruce Wayne aka Batman, som beundrer Dicks evner som akrobat.

Idet Dick bliver kidnappet af korrupte politifolk, slår Batman til og redder drengen. Men han er ikke udpræget flink over for Dick og prøver at mande ham op på den grove måde; noget der vakte kontrovers blandt Batman-fans.

En usædvanligt grov Batman

Miller har før portrætteret Batman som en hardcore badass i sit hovedværk The Dark Knight Returns, hvor den gamle Bruce Wayne påtager sig sit tidligere bat-alter ego og uddeler tæsk til vilde bander og selveste Superman.

I All Star-udgaven her er Batman om muligt endnu mere fandenivoldsk, og det vakte røre i forbindelse med udgivelsen. Alene replikken “I am the goddamn Batman!” pissede mange af.

Jeg blev ikke selv forarget, da jeg aldrig har haft problemer med Millers provokerende skrivestil. Men inden for de senere år kniber det med kvaliteten af hans skriveri, og All Star Batman & Robin, the Boy Wonder er et slående eksempel på det.

Først og fremmest så tager de mange gamle DC-helte aldrig skade af nyfortolkning, da de har været udsat for det i årevis. De kan tåle det, og det er derfor, at de holder i dag.

Men Millers Batman i All Star-sammenhæng virker ikke særlig klog og slynger om sig med fjollede one-liners, der er som taget fra Sin City-universet.

Denne her Batman er sågar sexistisk overfor kvinder, særligt over for Black Canary, hvilket ikke var gået i dag med nutidens kulturverden.

Historien i All Star Batman & Robin, the Boy Wonder er noget rodet og involverer lige lovligt mange figurer. Første bind her ender uforløst, især efter at der ikke kom flere numre som følge af den massive kritik af serien, netop på grund af Millers håndtering af Batman.

Mesterlige tegninger af Jim Lee

Jim Lee har tidligere tegnet Batman i den noget bedre Batman: Hush og også her i All Star Batman & Robin, the Boy Wonder leverer han kvalitetskunst sammen med sin rentegner Scott Williams.

Det redder ikke Millers pinagtige ord, men tegningerne er lækre at se på. Jim Lee har længe været populær for sit fremragende arbejde for Marvel på X-Men og også for sine egne serier hos Image. Derefter tog han over til DC og har været der lige siden.

Som vanen tro er Lees tegninger spækket med detaljer, der viser action på den fede måde. På den front er det ikke noget nyt, da Lee spiller på de vanlige trademarks med de stramme anatomiske figurer, især hvad angår Vicky Vale og Black Canary.

Man mærker tydeligt Millers indflydelse i Lees arbejde på kvinderne og actionscenerne, mens Miller også selv har tegnet alternative covers, som kan ses som ekstramateriale.

Lees fortolkning af Batman er heller ikke anderledes i forhold til den måde, han så ud på i Batman: Hush. Han er stadig lige så sej i udtrykket og slagkraftig over for sine fjender.

Et uforløst rod

Lees evner med det grafiske redder som sagt ikke All Star Batman & Robin, the Boy Wonder fra at være en slem fuser.

For Miller vil alt for meget, og det resulterer i et værre uforløst rod, som ikke giver én lyst efter flere Batman & Robin-fortællinger fra hans fantasi. Den gamle provokatør trænger efterhånden til et tiltrængt kunstnerisk comeback.

Så spring den her Batman over og kig efter bedre versioner af den kappeklædte helt og hans trofaste makker.

2 stjerner

Titel: All Star Batman & Robin, the Boy Wonder Volume 1
Forfatter: Frank Miller
Tegnere: Jim Lee, Scott Williams
Forlag: DC Comics
Udgivelsesår: 2009
Format: Paperback
Sideantal: 240 sider
hvid
All Star Batman & Robin, the Boy Wonder volume 1 samler de ni numre af serien, der oprindelig udkom på DC Comics i 2005-2008.

Anmeldt i nr. 185 | 13/03/2021

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.