Alien: Resurrection: The Official Movie Novelization

3 minutters læsetid

OBS! Denne anmeldelse indeholder spoilers.

En blockbusterfilm følges tit af mængder af merchandise som tæller actionfigurer og andet legetøj. Ind imellem kommer der også læsestof i form af tegneserier og romaner, der fortolker den pågældende film i disse medier.

De fire oprindelige film i Alien-serien fik også hver en romanudgave, og her kigger vi på romanversionen af den lettere kontroversielle Alien: Resurrection (1997), som blev instrueret af franske Jean-Pierre Jeunet (Delicatessen, La cité des enfants perdus).

Alien: Resurrection: The Official Movie Novelization er skrevet af A.C. Crispin, som tidligere havde skrevet Star Trek– og Star Wars-bøger. Hun har også skrevet originale bøger såsom StarBridge – en science fiction-serie af bøger for yngre læsere.

Ripley er tilbage… på en måde

Plottet i Alien: Resurrection: The Official Movie Novelization følger naturligvis plottet i filmen.

Der er gået over 200 år siden handlingen i Alien 3 (1992), hvor Ripley ofrede sig selv for at stoppe xenomorph-racen én gang for alle og for at undgå, at xenomorphen inde i hende blev overtaget af The Company.

Men nu har skumle forskere fra militæret klonet hende med netop det formål: At få genoplivet xenomorph-racen via Ripleys ufrivillige “graviditet”.

Ripleys “barn” er nemlig en dronning, der kan lægge æg. Militæret, anført af den skruppelløse Dr. Wren og General Perez, skaffer menneskeværter til æggene takket været en flok rumpirater.

Den nye Ripley – Ripley 8 som hun kaldes – er dog langt fra sit gamle jeg, da hun er et nyt væsen med svage minder om sit tidligere liv. Hun har et slags genetisk bånd med xenomorph-racen og har syre-blod i kroppen.

Inden længe bryder helvede løs om bord i militærets store rumskib, idet monstrene slipper ud af deres bure.

Ripley 8 og rumpiraterne må slå sig sammen, hvis de vil bevare livet og undgå at de ækle monstre når frem til Jorden.

Flere detaljer til et tyndt plot

Joss Whedon (Buffy The Vampire Slayer) skrev det actionfyldte manuskript til Alien Resurrection.

Filmselskabet Fox hyrede ham til at skrive et manuskript, der kunne kombinere det skræmmende fra Alien (1979) og den intense action fra Aliens (1986). Og bringe Ripley tilbage fra de døde!

Resultatet blev et manuskript, der er blottet for fantasi til trods for en spændende mulighed for Sigourney Weaver for at spille Ripley på en helt ny måde i form af klonen Ripley 8. Resten af manuskriptet virker til gengæld som en dårlig omgang fanfiktion.

Whedon har i de efterfølgende år kommet med negative bemærkninger om Jean-Pierre Jeunet og hans filmhold, da han føler, at hans manuskript på alle tænkelige måder blev fuldstændig fejlfortolket under produktionen. Av for den…

Alien: Resurrection blev heller ikke en overvældende succes i biograferne, omend den underholder mere end den dunkle Alien 3. Jeunets visuelle fantasi og Weavers skuespil er filmens egentlige højdepunkter.

Med Whedons manuskript som det afgørende fundament har A.C. Crispin udvidet visse aspekter fra historien.

Man får mere om alt, hvad der sker i forbindelse med forskernes arbejde med at genskabe Ripley og deres forsøg på at blive klogere på den perfekte organisme, samt mere information om de nådesløse rumpirater.

Fint flow gennem xenomorph-kaoset

Crispin guider læseren fint gennem det groteske xenomorph-kaos, som også var filmens egentlige kvalitet. Teksten er lige så detaljeret som filmens voldsomme scener, der virkelig var meget grafiske med brug af blod, indvolde og slim.

Det gælder især i filmens tredje og kaotiske akt, hvor et alien-foster bliver brugt som et våben på en af filmens menneskelige skurke!

Filmens bedste scene, hvor Ripley 8 finder de andre klon-udgaver af sig selv, bliver godt skildret her i bogen. Vi får ord på den skræmmende effekt, det har på Ripley 8, især når hun møder klon nummer 7. Her går der aktiv dødshjælp i det på en uhyggelig måde.

Underholdende supplement til en ujævn Alien-film

Er man hardcore-fan af Jeunets Alien-film og af Alien-serien generelt, vil man sikkert være nysgerrig efter at læse Alien: Resurrection: The Official Movie Novelization.

Crispin får det bedste ud af en utaknemmelig opgave med at skrive en roman over et tyndt Joss Whedon-manuskript og udnytter fint den mulighed, som novelization-mediet kan give i forhold til det, man så i filmen.

Bogen er bestemt værd at gå efter til ens samling af Alien-merchandise.

4 stjerner
Titel: Alien Resurrection: The Official Movie Novelization
Forfatter: A.C. Crispin
Forlag: Warner Books
Format: Paperback
Udgivelsesår: 1997
Sideantal: 282 sider

Anmeldt i nr. 214 | 13/09/2023

Stikord: Novelization, Rummet, Rumvæsner

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.