The Complete Making of Indiana Jones

3 minutters læsetid
The Complete Making of Indiana Jones

I år får vi en ny film i serien om arkæologen Indiana Jones med titlen Indiana Jones and the Dial of Destiny, hvor blandt andet Mads Mikkelsen er med på rollelisten.

Dog bliver det ikke Steven Spielberg, der står for instruktionen, da det er blevet overladt til James Mangold, der tidligere har lavet film som Logan (2017). Spielberg er dog en af filmens producenter.

Udover at gense de første fire film som optakt til den næste film, kan man også give sig i kast med at læse om skabelsen af de populære film.

Det kan man med den store bog The Complete Making of Indiana Jones, der giver læserne et komplet overblik over de første fire film, Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Indiana Jones and the Last Crusade (1989) og Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008).

Bogen, vi kigger på her, udkom helt tilbage i 2008 i forbindelse med film nummer fire, så mon ikke, at der med tiden kommer en endnu mere komplet bog med nu alle fem film i serien, når den nye film kommer ud.

Historien om en ikonisk filmhelt

Meget oplagt bliver The Complete Making of Indiana Jones introduceret af makkerparret George Lucas og Steven Spielberg, der kommer ind på deres fælles kærlighed til de gamle eventyrfilm, der var inspiration til Indiana Jones samt deres glæde over den positive respons, deres filmserie fik fra publikum gennem årene.

Lucas og Spielberg havde på det tidspunkt skrevet filmhistorie med hver deres store hit: Star Wars (1977) og Jaws (1975) havde virkeligt taget Hollywood med storm.

På en ferietur til Hawaii fortalte Spielberg Lucas om sin drøm om at instruere en James Bond-film. Men så foreslog Lucas noget, der efter hans mening var endnu bedre.

Lucas havde en idé til en film om en arkæolog, der er på jagt efter overnaturlige skatte rundt omkring i verden, og som altid havner i den ene nervepirrende situation efter den anden.

Spielberg var vild med idéen fra starten af, dog lige på nær figurens efternavn. Så Indiana Smith endte med at blive Indiana Jones. Tak, Steven!

Startskuddet

Det blev startskuddet på udviklingen af den første Indiana Jones-film, Raiders of the Lost Ark, der sendte Jones på en farlig jagt efter Pagtens Ark, skarpt forfulgt af nazisterne, anført af Jones’ ærkefjende, Dr. René Belloq (Paul Freeman).

Lucas udviklede historien i samarbejde med Philip Kaufman, mens selve manuskriptet blev skrevet af Lawrence Kasdan, der var med til at skrive Star Wars – Episode V: The Empire Strikes Back (1980).

Skuespilleren Tom Selleck var oprindeligt tænkt til rollen som Jones, men Selleck måtte trække sig, rollen gik til Harrison Ford, og resten er som bekendt filmhistorie.

Det hårde arbejde bag om filmene

Bogen kommer omkring det samlede eventyr, det uundgåeligt har været at lave de underholdende film, hvor de forskellige locations bød på udfordringer for filmholdet, især dengang de filmede etteren i Tunesien (også brugt i den første Star Wars-film) under ekstremt varme forhold.

Der er også om det fantastiske visuelle arbejde, der lå i at designe de kulørte løjer, og som lagde vægten på det eventyrlige aspekt i historierne. Det bliver vist i uddrag fra concept art, stillbilleder og storyboards, der er hentet fra Lucasfilm-arkiverne og reproduceret i høj kvalitet.

Det er en kendt sag, at der gik tid mellem de efterfølgende film i serien, da det tog tid at udvikle de forskellige historier. For at det hele kom på plads, skulle Lucas og Spielberg være totalt enig om historierne, hvilket de ikke altid var.

Et godt eksempel var de næsten tyve år, der gik mellem The Last Crusade og The Kingdom of the Crystal Skull, fordi serien, for Spielbergs vedkommende, var slut efter treeren, der sluttede med, at Indiana og hans far red ud i solnedgangen.

Men Lucas og Ford var sultne efter at lave en fjerde film, hvilket endte med at handle om jagten på et krystalkranie med rødder i det ydre rum og med Cate Blanchett som skurkagtig russer. Fansene var ikke imponeret over resultatet, og især ikke over Shia LaBeouf som Indianas søn Mutt.

Oplagt læsning før den nye film

The Complete Making of Indiana Jones er proppet med spændende interviews med alle de medvirkende fra filmene. Alle kommer med spændende anekdoter fra settet, og det giver noget ekstra til læseoplevelsen.

Bogen er også en fed visuel oplevelse, da de tilhørende billeder også bidrager til den spændende læseoplevelse.

Har man som Indiana Jones-fan ikke denne bog i sin samling, så kan det klart anbefales at få fat i den, da den absolut er alle pengene værd. Den er oplagt læsning, før Indiana Jones and the Dial of Destiny får premiere til sommer.

6 stjerner
Titel: The Complete Making of Indiana Jones
Forfatter: J.W. Rinzler, Laurent Bouzereau, Steven Spielberg (forord), George Lucas (introduktion)
Forlag: Random House Worlds
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 2008
Sideantal: 300 sider

Anmeldt i nr. 208 | 13/02/2023

Stikord: Indiana Jones

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.