Death Save

2 minutters læsetid

Death SaveTegneserieskaberen Rune Ryberg har siden sin første tegneserie, Gigant, tilbage i 2014 vist sig som en af de mest spændende tegneserietalenter i Danmark.

Hans streg er fuld af personlighed, og hans brug af farver nærmer sig psykedeliske højder. Har man læst hans minitegneserie Turbo Fang, så ved man, hvad jeg taler om.

Hans seneste grafiske epos, Death Save, er en seriøs moppedreng på 224 sider og er virkelig fyldt med smarte visuelle referencer til flippermaskiner, som er et gennemgående element i den vidunderligt skæve historie.

Et usikkert venskab i en kulørt dyreverden

Historien udspiller i en meget kulørt verden, der er befolket af antropomorfe dyr med menneskelige følelser.

Fuglen Bass og firbenet Rick har været venner, siden de var helt små, og de bruger meget tid i den lokale arkadehal, hvor de spiller løs på flippermaskiner. Bass er totalt nørdet med det og er god til at fikse dem, hvis de driller.

Rick er til gengæld en total anarkist og laver altid ballade, der tit bringer Bass i problemer med omgivelserne. Fælles for dem begge er, at de er drømmere, men har ikke det, der skal til for at gøre deres planer til virkelighed.

Deres tvivlsomme venskab er måske på vej til at falde sammen, idet Bass bliver seriøst lun på den kønne kattepige Jeanie, og han har sine egne drømme om at skabe de fedeste flippermaskiner. Men Rick lurer altid i baggrunden, og han giver næppe slip på Bass…

Klassisk ungdomsdrama i forfriskende streger

Historien i Death Save giver mindelser om klassisk ungdomsdrama. Hovedpersonen der er i tvivl om sin fremtid, den svære kærlighed på grund af generthed og et venskab, der nærmer sig det farlige.

Man har set det før i andre sammenhænge, men Ryberg formår at give de gamle klichéer nyt liv med sine herlige, udtryksfulde figurer og den sjove dialog.

Selvom det er en tegneserie, så er der så sindssygt meget liv i de talende dyr, at de nærmest virker animerede i udtrykket. Ryberg har også en baggrund som animator fra sin tid på den danske animationsskole i Viborg, hvilket helt klart er med til at skabe følelsen af bevægelse.

Som nævnt er der mange hilsner til flippermaskiner, hvilket jeg nyder, da jeg som knægt elskede at besøge den lokale grillbar og spille på de dejlige maskiner. Ryberg har bestemt gjort sin research med de detaljerige gengivelser af dem. Er man selv nørdet med flippermaskiner, vil man sætte stor pris på tegningerne af dem.

Death Save er nok en af de mest farverige danske tegneserier, jeg har set. Ryberg bruger farver til at tydeliggøre sine figurers sindstilstand uanset hvad situation, de er i. Det har han gjort i sine andre tegneserier, men her overgår han sig selv.

Det er dejligt at se farver blive brugt på en alternativ måde, og det er med at skille Death Save ud fra mængden af danske tegneserier.

En af de bedste nyere danske tegneserier

Rune Ryberg bekræfter sit ry som en af de dygtigste kunstnere indenfor danske tegneserier, og Death Save hører til blandt de bedste nyere tegneserier, jeg har læst til dato. Den formår at gøre det gamle funny animal-koncept friskt igen og giver det en uventet voksen kant.

Death Save viser, at der sker mange spændende ting på den hjemlige tegneseriefront, og det forsætter forhåbentlig de næste mange år. Rybergs flotte mesterværk fortjener en plads på alle tegneseriefans’ reol.

Death Save er venligst stillet til rådighed af Forlaget Forlæns.

6 stjerner

Titel: Death Save
Forfatter: Rune Ryberg
Forlag: Forlaget Forlæns
Format: Softcover
Udgivelsesår: 2019
Sideantal: 244

Anmeldt i nr. 166 | 13/08/2019

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.