The Little Book of Captain America

2 minutters læsetid

The Little Book of Captain AmericaJeg var aldrig den store fan af Captain America. Han virkede aldrig specielt spændende, og det åbenlyst patriotiske look virkede fjollet i min optik.

Men jeg blev betaget af den gode amerikaner Steve Rogers’ rejse fra lille svækling til stor helt med hjertet på rette sted, da jeg første gang så Captain America: The First Avenger (2011).

Jeg blev totalt grebet af filmens herlige retro-eventyr og blev derefter ret fascineret af figuren. Den første film om ham, samt Captain America: The Winter Soldier (2014) og Captain America: Civil War (2016), hører til blandt mine favoritter fra MCU-filmserien, og Chris Evans har været en stor fornøjelse at se i den rolle.

Figuren er også blevet mere populær i resten af verden netop i kraft af Evans’ indsats, og har også fået mig til at læse tegneserierne om den stærke supersoldat.

I 2017 udgav forlaget Taschen kunstbogen The Little Book of Captain America, som bestemt er et kig værd, hvis man vil blive klogere på figurens historie.

En af Marvels ældste helte

Forfatteren Roy Thomas kommer kort ind omkring Captain Americas vigtige betydning for den amerikanske popkultur.

Superhelten blev skabt i samarbejde mellem tegnerne Joe Simon og Jack Kirby, og det første hæfte kom ud i marts måned 1941. Anden Verdenskrig var som bekendt i gang, men amerikanerne trådte først ind i krigen senere det år som følge af Japans angreb på Pearl Harbor.

Forsideillustrationen er en klassiker. Captain America vs. selveste Adolf Hitler, som der blev fornemt referenceret til i den første Captain America-film, hvor helten i en forrygende montage bliver brugt som propaganda for at styrke amerikanernes håb under krigen.

Der er vis charme over de gamle forsider, reklameillustrationer og uddrag fra tegneserierne. De virker måske primitive i dag, men ikke desto mindre var de med til at skabe det solide fundament, som figuren stadig bygger på.

En mere nutidig helt

Efter krigen blev konceptet med Captain America udfordret. Han virkede for en stund irrelevant i forhold til mere tidssvarende superhelte.

Men en omskrivning af figurens oprindelse gjorde ham spændende på ny. Han var styrtet ned med et fly i slutningen af krigen og blev mange år senere fundet i nedfrosset tilstand. Han bliver optøet og vågner op til en helt anden verden; et andet Amerika.

Fra 1960’erne og derudaf blev heltens kodeks udfordret af Den Kolde Krig og særligt i kølvandet på World Trade Center-terrorangrebet den 11. september 2001.

Det blev alle helte, men særligt Captain America. For hans gamle dyder blev testet godt og grundigt, og det kom der godt drama ud af i både tegneserierne og filmene.

The Little Book of Captain America viser rigtigt godt den grafiske udvikling fra kunstnere som Jack Kirby, Jim Steranko, John Romita, Steve McNiven og mange flere i gode reproduktioner.

En glimrende kunstbog for Captain America-fans

The Little Book of Captain America lever op til sin titel. Den kommer godt omkring figurens visuelle historie og afspejler hans udvikling gennem tiderne.
Så er man fan af det omvandrende amerikanske flag, så er bogen bestemt være at have.

5 stjerner

Titel: The Little Book of Captain America
Forfatter: Roy Thomas
Forlag: Taschen
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 2017
Sideantal: 192 sider

Anmeldt i nr. 166 | 13/08/2019

Stikord: Superhelte

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.