The Art of Todd McFarlane – The Devil’s in the Details

2 minutters læsetid

The Art of Todd McFarlane - The Devil's in the DetailsJeg læste meget Spider-Man i mine barndomsår og var meget optaget af de forskellige tegnere, der satte deres præg på den menneskelige edderkop.

En af dem, jeg især husker, var Todd McFarlane. Han tog om nogen figuren og gav den nyt liv. Han gjorde øjnene store som tekopper og tegnede spindelvæv som spaghetti. Kort sagt: Han tog Spider-Man og lagde virkelig vægt på ordet “spider”!

For nogle år siden udgav McFarlane den længe ventede bog om hans tegneseriekunst, The Art Of Todd McFarlane – The Devil’s in the Details. Det er en 400 siders tung moppedreng af en kunstbog, der også er en biografi om hans karriere i underholdningsbranchen med forord af selveste Stan Lee.

Den tidligere begyndelse og Spider-Man

Spider-Man.
Spider-Man.

Todd McFarlane blev født den 16. april 1961 og tegnede meget, da han var lille. Han blev grebet af tegneseriemediet og ville have en karriere som professionel tegneserietegner.

I bogens første kapitel “Don’t Take No for an Answer” ser man et hav af tidlige tegninger og skitser. Man ser nogle ivrige forsøg fra McFarlanes side på at være den nye Jack Kirby. Han forsøgte at sende sine tegninger til mange tegneserieforlag, men fik hele 700 afslag(!), hvoraf nogle kan læses i bogen.

McFarlanes ihærdige og fandenivoldske energi gav dog pote, da han blev hyret til at tegne nogle numre af Coyote – en nogen obskur serie fra Marvel. Resultatet gav mere freelance-arbejde fra både Marvel og DC og dermed mulighed for at tegne ikoner som Batman, Superman, Hulk og især Spider-Man.

Med netop den figur skabte McFarlane stor opmærksomhed med sine dynamiske tegninger fuld af drama, spænding og action. Bogen viser mange af hans populære Spider-Man-tegninger, der var med til at gøre ham et hit blandt fans, og billederne er stadig fantastiske at se på.

Spawn og Image

Forsiden af 'Spawn' nr. 1.
Forsiden af ‘Spawn’ nr. 1.

Midt i Spider-Man-succesen opstod der kreative uenigheder og frustrationer mellem McFarlane og Marvel. Han følte, at der var for mange begrænsninger på, hvad han kunne gøre med netsvingeren og fik i sidste ende nok.

Sammen med andre kollegaer (bl.a. Jim Lee og Erik Larsen) sagde McFarlane op, og i fællesskab skabte de forlaget Image, der i år kan fejre 25 års jubilæum.

Nu med eget forlag og fuld kreativ kontrol udgav McFarlane Spawn, en brutal og blodig tegneserie om lejesoldaten Al Simmons, der bliver til den dystre helvedesyngel Spawn. McFarlane skabte sin figur allerede i high school-årene, men som en kulørt sci fi-figur, der intet havde at gøre med Helvede.

Det er sjovt at se de tidligere Spawn-tegninger kontra de mere berømte billeder, som man kan se i flotte reproduktioner. Der er mange flotte Spawn-forsider. Min personlige favorit er fra Spawn nr. 9 (som også er forsiden til den danske Spawn nr. 3 fra 1996), hvor den hotte engel-babe Angela lige har udslettet en Spawn-kriger. McFarlane tegnede de første tyve numre, indtil Greg Capullo tog over som fast tegner og McFarlane tog sig af rentegningen.

Succesen med Spawn udnyttede McFarlane i stor stil og på egne betingelser. Han skabte legetøjfirmaet McFarlane Toys og satte nye standarder for produktion af legetøjfigurer med ekstrem høj detaljerigdom.

Med sit eget produktionsselskab Todd McFarlane Productions (den mand elsker virkeligt sit eget navn!) skabte han den noget mislykkede filmatisering Spawn (1997) og den fantastiske HBO-animationsserie Todd McFarlane’s Spawn (1997-99). Han har også planer om at lave en helt ny Spawn-film og har interesse i at skrive og instruere filmen på egen hånd.

En mesterlig illustreret livshistorie for fans

For fans af Todd McFarlane er der meget at hente i de utallige billeder og anekdoter fra hans kreative liv, der omfatter tegneserier, legetøj, film, tegnefilm og computerspil.

Har man aldrig hørt om ham, er The Art of Todd McFarlane – The Devil’s in the Details en god og solid introduktion, som bestemt ikke skuffer.

Til slut i bogen opfordrer McFarlane dem, der har drømme, om at blive ved med at følge dem, uanset hvad livet bringer af udfordringer. Så er de ord hermed givet videre.

6 stjerner

Titel: The Art of Todd McFarlane – The Devil’s In The Details
Forfatter: Todd McFarlane
Illustrationer: Todd McFarlane, Jim Lee, Greg Capullo
Forlag, år: Image Comics, 2012
Format: Paperback
Sideantal: 400 sider

Anmeldt i nr. 137 | 13/03/2017

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.