Star Wars år for år: En visuel krønike

2 minutters læsetid

Star Wars-franchisen fortsætter med at betage folk af alle aldre, der holder af fantastisk rendyrket underholdning. Folk kan blive ved at huske filmene (især episoderne 4, 5 og 6) for deres fabelagtige og praktiske effekter og de ikoniske citater fra de ligeså ikoniske karakterer som Darth Vader (“I am your father.”), Obi-Wan Kenobi (“Use the force, Luke.”) og fiskefjæset Admiral Ackbak (“It’s a trap!”).

For at markere 35-året for Star Wars-universet udgav man i 2012 den kæmpestore bog Star Wars år for år: En visuel krønike, der gennemgår 35 års kulørt popkultur, der begyndte med et sandt Big Bang-brag med den første Star Wars-film Star Wars Episode IV: A New Hope (1977). I denne anmeldelse ser vi på den store og tunge bog, som lille Yoda sagtens kunne løfte med Kraften.

Der var engang en filmskaber og hans rumsaga

Bogen er opdelt i kapitler pr. årti og går fra 1930’erne til og med nutiden. Den fungerer mere som en billedbog end som en informationstung, tekstbaseret bog. Den er totalt spækket med alle mulige Star Wars-relaterende billeder med tilhørende tekster, og starter med George Lucas’ fødsel og ender med år 2012.

Undervejs hører man om, hvordan Lucas blev filmskaber og skabte Star Wars ud fra sin kærlighed til science fiction og mytologiske fortællinger. Resten er som bekendt historie, hvilket bogen viser på fin omend meget overfladisk vis.

For teksterne er ikke pokkers dybtgående og virker snarere som appetitvækkere til de, der ønsker at blive klogere på Lucas’ multimedie-imperium. Er man i forvejen hardcore Star Wars-fan er der virkelig ikke meget nyt at komme efter, da man så utvivlsomt kender meget til stoffet. Bogen kommer blot med alt det, en nybegynder har brug for at vide.

En god og nyttig bog for nybegyndere

Har man ligget under en sten og først nu har opdaget Star Wars, eller er man så ung, at man først nu kan begynde at se filmene, så er Star Wars år for år en fed og spændende mulighed for at blive klogere på Lucas’ saga, som jo nu ejes af The House of Mouse – bedre kendt som Disney.

Det bliver virkelig interessant at se, hvordan Star Wars Episode VII (2015) bliver, for ifølge filmsider skulle den nye film foregå 30 år efter Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983) og seriens gamle stjerner Harrison Ford, Mark Hamill og Carrie Fisher vender tilbage som deres ikoniske figurer. De får følgeskab af et nyt cast bestående af bla. Andy Serkis, Max von Sydow og Oscar Isaac. Vi krydser fingre og lyssværd for, at den bliver god, og at hardcore-fansene ikke igen får et nervøst sammenbrud!

Indtil da kan man læse Star Wars år for år og blive godt underholdt af den tunge, tunge bog.

4 stjerner

Titel: Star Wars år for år: En visuel krønike
Forfatter: Ryder Windham, Daniel Wallace, Pablo Hidalgo
Forlag: DK Publishing
Udgivelsesår: 2012
hvid
Anmeldte udgave:
Udgivelsesår: 2012
Forlag: Alvilda
Format: Hardcover
Sideantal: 328 sider
Dansk oversættelse: Brian Iskov

Anmeldt i nr. 105 | 13/07/2014

Stikord: Star Wars

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.