Toxicology

1 minuts læsetid
Toxicology

Den engelske forfatter Steve Aylett er nærmest i familie med utraditionelle forfattere som J. G. Ballard, Philip K. Dick, William Burroughs og Grant Morrison. Ligesom dem bryder Aylett de traditionelle litteraturnormer og skaber det, man kalder “weird fiction”.

Det er med andre ord en type fiktion, hvor alt kan ske og vil ske – uanset hvor langt ude det er. Så folk der sætter pris på rationel historiefortælling, skal gå langt uden om Ayletts syrede novellesamling Toxicology (1999). For logik er slet ikke noget, Aylett går op i.

Små syrede tekster med sci fi-elementer og satire

Aylett startede sin forfatterkarriere med debutromanen The Crime Studio (1994) – den første roman i hans Beerlight-serie, der forgår i den futuristiske og dysfunktionelle by Beerlight. Efterfølgende kom de andre bøger Slaughtermanic (1997), Atom (2000) og Novahead (2011). Nogle af historierne fra Toxicology forgår i Beerlight, blandt andet ”The Siri Gun” og ”Shifa”.

De kan sagtens læses uden at have et dybere kendskab til Beerlight-universet. Om ikke andet kan man som læser blive inspireret til at udforske den sære by og dens ligeså sære indbyggere.

De andre historier emmer af sarkasme og surrealisme og har været udgivet før i forskellige magasiner. ”Gigantic” er en ret bizar og uhyggelig sag om mange døde mennesker fra det tyvende århundredes brutale krige, der bogstaveligt talt regner ned fra himlen! ”If Armstrong was interesting” giver et alternativt og hamrede sjovt portræt af astronauten Neil Armstrong. ”Albatros” er mere en finurlig tekst, end den er en historie, men den er vildt morsom, hvis man er til surrealistisk nonsens.

Spøjs og blandet omgang læsning

Toxicology er en af de mest mærkelige novellesamlinger, jeg har læst. Nogle af Ayletts tekster fungerer bedre end andre, men der er meget sort humor at hente i hans rappe og gakkede skrivestil. Trods de noget kryptiske handlinger i de egentlige historier, kunne jeg ikke undgå at beundre Ayletts alternative brug af sprog og struktur.

Er man interesseret i utraditionel litteratur, og har man lyst på at give sig i kast med Steve Ayletts særprægede bøger, så er Toxicology et godt sted at starte. De dybt rationelle læsere, der foretrækker deres bøger med logik og mening, vil dog hade bogens mangel på selvsamme.

4 stjerner
Titel: Toxicology
Forfatter: Steve Aylett
Udgivet: 1999
Forlag: Four Walls Eight Windows
Format: Paperback
Sideantal: 208 sider

Anmeldt i nr. 100 | 13/02/2014

Stikord: Novellesamling

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.