Mars Attacks!

2 minutters læsetid
Mars Attacks!

I 2012 fyldte firmaet Topps’ klassiske tyggegummikortserie Mars Attacks! 50 år. De fleste tænker nok på Tim Burtons kitschede sci fi-komedie fra 1996, når de hører titlen, men oprindelig var Mars Attacks! en serie på 55 illustrerende samlekort, der fortalte historien om en grusom invasion fra Mars, hvor man ser hvordan de lede marsmænd mishandlede og myrdede uskyldige mennesker og dyr med brug af laservåben, robotter og gigantiske insekter!

Kortserien blev dog trukket tilbage fra markedet i løbet af ingen tid på grund af klager over det voldelige indhold. I vore dage virker Mars Attacks!-kortene direkte uskyldige i deres visuelle udtryk, og for at fejre deres kortserie valgte Topps at lave den ultimative Mars Attacks!-bog.

De gamle kort…

Mars Attacks!-bogen starter med en nostalgisk introduktion fra en af kortseriens skabere, forfatteren/redaktøren Len Brown. Han fortæller entusiastisk om sin fascination af de gamle ruminvasionsfilm fra sin barndom og om, hvordan det førte til skabelsen af Mars Attacks! Dygtige kunstnere som Wallace Wood og Norman Saunders blev hyret, og resten er kulthistorie.

De gamle kort er alle gengivet i bogen, hvilket i sig selv er fedt. Hvis man skulle finde kortene i deres oprindelige form, vil det koste flere tusind dollars på auktion! Kortene er nydeligt gengivet i deres størrelse, og hver kort har to sider til rådighed, hvoraf bagsiden fra kortet kommer først, før selve illustrationen. Så får man på den måde den samlede fortælling om marsmændenes invasion. Under billederne får man små bag om-historier fra Brown, hvor han kommer ind på skabelsesprocessen og problemerne med censurfolket.

… og de nye

Et par år før Tim Burtons film udgav Topps en ny serie af Mars Attacks!-kort med illustrationer af forskellige kunstnere som Miran Kim, Simon Bisley og John Bolton. De nye kort er også med i bogen. De er noget mere makabre end de gamle, og anderledes på den måde, at alle kunstnerne kommer med hver deres unikke vision af Mars-invasionen.

I bogens næstsidste kapitel får man skitser af kortene og designforslag til marsmændenes look. At se skitserne er som at se storyboards, for motiverne er af filmisk kvalitet. Med bogen får man fire samlekort, der er lavet i samme ånd som de gamle kort. Det er en fed bonusgave!

Bogen slutter med kærlige ord fra Norman Saunders’ datter Zina, der fortæller om sin far og om, hvorfor han var den mest oplagte kunstner til at lave Mars Attacks! Han elskede nemlig den politiske ukorrekthed, der lå bag idéen med kortene, og hvem gør ikke stadigvæk det i dag, 50 år efter..?

Et must have for Mars Attacks!-fans

I samarbejde med forlaget Harry N. Abrams har Topps skabt en bog, der på fornem vis hylder Mars Attacks! Bogen er lavet med stor kærlighed til stoffet. I disse tider, hvor de fleste illustrationer af den type er tegnet og malet digitalt, er der noget forfriskende ved Saunders’ og Woods vidunderlige illustrationer, der er old school på den fede måde. Er man fan eller bare almindelig interesseret i klassisk sci fi-billedkunst kan man ikke komme uden om Mars Attacks!-bogen.

6 stjerner
Titel: Mars Attacks!
Forfatter: Len Brown, Zina Saunders
Udgivet: 2012
Forlag: Harry N. Abrams
Format: Hardcover
Sideantal: 224 sider

Anmeldt i nr. 99 | 13/01/2014

Stikord: Alien Invasion, Rumvæsner

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Skriv et svar

Your email address will not be published.