Outlander

3 minutters læsetid
Outlander

Hvis du kan lide filmene The 13th Warrior (1999), Predator (1987), Enemy Mine (1985) og tegneserien Thorgal (1980-), så er Outlander lige noget for dig!

Fra en fremmed verden ankommer soldaten Kainan og monstret Moorwen til vikingetidens Norge – filmen er optaget på velvalgte locations i Canada, som det også var tilfældet med The 13th Warrior, så Canada er åbenbart vikingeland. Monstret og manden har en fælles blodig fortid, og enden på deres bitre strid skal udkæmpes på Jorden.

Action i vikingeland

Kainan lærer om Jorden gennem maskinen.
Kainan lærer om Jorden gennem maskinen.

Kainan styrter ned i sit rumskib, og efter han gennem en maskine har lært jordboernes sprog, bliver han taget til fange af vikingerne. To kulturer mødes, men snart må fangen blive til hjælperen, da monstret begynder at dræbe vikinger.

Handlingen er simpel og effektiv, og den understøttes fremragende af en lækker teknisk udførsel og dejligt voldelige kampscener. Det er en film, hvor mænd er mænd, og hvor kvinderne gerne vil være som mændene. Og samtidig er det en film, der trækker på monstergenren og myten om Beowulf.

Som sådan kunne Outlander lige så godt være en tidsrejsefilm, da den har det klassiske tema med mødet mellem to forskellige kulturer: Kainan kommer fra sci-fi-land mens vikingerne er, som vikingerne nu engang er på film. De lærer af hinanden og må gøre fælles front mod døden i form af monstret.

Fint og veludviklet subplot

Rothgar, vikingernes konge.
Rothgar, vikingernes konge.

På rollelisten finder vi den altid gode Jim Caviezel, der formår at blande hårdmands-retorik med den martrede mands undertrykte følelser. Caviezel er en alsidig herre, der både stikker sit ansigt frem i genrefilm og mere “fine” film. På mange måder ser jeg ham som en afløser til typer som Dennis Quaid og Kurt Russell: En old school-helt med den rigtige tilstedeværelse, som både har til gården og gaden.

Ron Perlman er perfekt i rollen som Gunnar.
Ron Perlman er perfekt i rollen som Gunnar.

Kainan er en ægte actionhelt med kant. Man skal naturligvis ikke foranlediges til at tro, at Outlander handler om følelser: Hovedplottet er død, action, hævn og krigslist. Men i et veludført subplot, hvor vi langsomt, gennem flashbackscener, introduceres til Kainans fortid, får vi lige præcis den mængde af følelser, som gør, at man som tilskuer drages ind i filmen som andet end ”bare” en actionfilm. For det er en actionfilm, hvor sci-fi-elementerne er nedtonet til et minimum, og hvor det er vikingelandskabet og mentaliteten, der er det bærende.

Som vikingekongen Rothgar spiller John Hurt på rutinen, mens altid seværdige Ron Perlman stjæler scener som den ultravoldelige Gunnar. Men som det er med den her type film, så må skuespillet ikke tage fokus væk fra filmens brutale fremtoning. Så på den måde kan jeg kun sende en stor skål efter skuespillerholdet på Outlander.

Fine inspirationskilder

Kainan i vikingeoutfit.
Kainan i vikingeoutfit.

Fra The 13th Warrior får vi vikingedelen og mødet mellem kulturerne. Fra Predator monstret og de seje mænds kamp mod overmagten. Fra Enemy Mine er der astronautens møde med en fremmed verden, og fra Thorgal har vi manden fra stjernene. Alt i alt en skøn blanding, der fungerer fremragende i Outlander.

Filmens instruktør, der også er medforfatter til manuskriptet, er den stort set ukendte Howard McCain. Men at McCain kun har tre film på sit CV, mærker man ikke. Både personinstruktionen og afviklingen af plottet er veludført, og som genrefan kan man kun håbe, at Outlander bliver McCains billet til fremtiden.

Desværre floppede filmen ved billetlugerne (en syngende lussing med et underskud på omkring 40 millioner dollars!), og i Danmark kom den direkte ud på DVD/Blu-ray. Og det er sgu’ ærgerligt, for Outlander er en film, jeg gerne havde set i biografen – og på den konto er jeg faktisk lidt misundelig på svenskerne, som kunne se den i deres biografer!

Something is rotten in the state of Denmark

Sådan skal et monster laves.
Sådan skal et monster laves.

Der er desværre en tendens til, at vi Danmark går glip af genrefilm, som fortjener et stort publikum, og som faktisk sagtens kan stå distancen i forhold til mange af de middelmådige film, vi ser i biografsæderne. Film som Solomon Kane (2009) og The House of the Devil (2009) hører også til i en lang række af film, som burde have været i dansk biografdistribution, og så kunne man have droppet makværker som The Spirit (2008), Knowing (2009) og Skyline (2010).

Outlander har stort set kun ét problem: den lidt for lange spilletid. Den bliver 15 minutter for lang (en spilletid på næsten to timer kan plottet desværre ikke bære), og det skyldes primært, at slutningen trækkes i langdrag. Men når det er sagt, så er Outlander en fantastisk underholdende B-film med et stort budget i ryggen og et sejt monster under sengen.

5 stjerner
Titel: Outlander
Instruktør: Howard McCain
Manuskript: Dirk Blackman og Howard McCain
Cast: Jim Caviezel (Kainan), John Hurt (Rothgar), Ron Pearlman (Gunnar), Sophia Myles (Freya), Jack Huston (Wulfric)
Producere: Chris Roberts (producer), John Schimmel (producer)
Foto: Pierre Gill
Klip: David Dodson
Musik: Geoff Zanelli
Spilletid: 115 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby digital
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, finsk, norsk
Produktionsland, år: USA/Tyskland, 2008
Produktionsselskaber: The Weinstein Company
Distributør (DVD): Pan Vision (DK)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 71 | 13/09/2011

Stikord: Rumvæsner, Vikinger

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.