Arrowsmith: Så Smarte I Deres Fine Uniformer

4 minutters læsetid
Arrowsmith: Så Smarte I Deres Fine Uniformer

Arrowsmith er skrevet af Kurt Busiek, der nok er bedst kendt for Astro City, og tegnet af Carlos Pacheco, der er berømt for sit arbejde for Marvel. Dette album samler hele serien i en bog.

Arrowsmith er den klassiske, nærmest arketypiske, krigsfortælling, som foregår i et alternativt univers, der er en variation af historien, som vi kender den i årene omkring Første Verdenskrig.

I Arrowsmith-universet findes magi og overnaturlige væsner side om side med den spirende teknologiske udvikling.

Kampen mod preusserne

De gamle guder
De gamle guder.

Bortset fra at magi, troldmænd, feer og trolde findes i verden, er historien i Arrowsmith-universet tilsyneladende forløbet nogenlunde, som vi kender den. Således begynder historien i september 1914: Første Verdenskrig er i gang, og vi møder den franske ærkemagiker, der som optakt til historien truer sin overordnede med, at prisen for at holde ham uden for krigen, bliver den galliske ungdoms undergang.

Med spørgsmålet om, hvem der så skal kæmpe, når de ligger døde, skifter scenen til USA, hvor vi introduceres til vores helt Fletcher Arrowsmith.

Fletcher overværer en flyveopvisning med det Oversøiske Luftkorps – et korps af frivillige “luftsoldater”, der via magi og små drager, såkaldte dragonetter, flyver i kamp, bevæbnet med magiske armbrøster og sværd. Fletcher er meget imponeret, og hverken hans faders kategoriske afvisning af temaet eller stentrolden Rockys rædselsberetninger fra den gamle verden, kan få ham til at glemme, hvad han så.

Både hans lyst til eventyr, og hans sans for retfærdighed er vakt af propagandaen. Selvfølgelig sker det uundgåelige: Fletcher stikker af hjemmefra sammen med barndomsvennen Jonathan, og sammen begiver de sig af sted for at melde sig til kampen mod preusserne og deres onde nekromanti.

Den fuldendte kliché

Luftkamp
Luftkamp.

Arrowsmith bygger på den fuldendte krigsfortællings-kliché. Knøsen Fletcher Arrowsmith er ung, idealistisk og naiv og kommer sågar fra landet. Han tager i krig i en søgen efter de evige værdier – ære og hæder. Under træningen udsættes han for mobning af de andre, fordi han er for god til at flyve. Især den næstbedste i delingen er ude efter ham, men de forsones naturligvis, da de står ansigt til ansigt med faren, og må samarbejde for at redde en kammerat.

Fletcher lærer meget hurtigt, at krigen ikke er det eventyr, han troede, og i de breve han skriver hjem, reflekterer han i større og større grad over sin konfrontation med virkeligheden og sandheden om krigens gru.

Fletchers eventyr er som sagt den arketypiske historie om drengens udvikling til mand. Hvordan han konfronteres med, og må lære at leve med, kammeraternes død, den meningsløse vold, sine idealers sammenbrud og sandheden omkring, hvad fjenden er parat til at gøre. Men så sandelig også hvad hans egen side er parat til.

På vejen møder han kærligheden i form af Grace, der tilmed, måske lidt imod klichéerne, følger med Fletcher over Atlanten og melder sig frivilligt som sygeplejerske. Fletcher har dermed mulighed for at gense hende i det øjeblik, hvor det ser mest sort ud. Han må på trods af sine bristede illusioner, situationens håbløshed, samt tabet af sin læremester og faderfigur, kaptajn Foxe, træde i karakter og blive fuldbyrdet som mand. Mere skal der ikke afsløres her.

Smukt håndværk

Holbruck brænder
Holbruck brænder.

Arrowsmith er smukt tegnet af Carlos Pacheco i en helt klassisk og naturalistisk stil, hvor der er forsøgt at give verdenen et så realistiske præg som muligt. De fantastiske elementer gengives troværdigt og fungerer godt i sammenspillet med de mere realistiske sider af historien.

Menneskerne i Arrowsmith-universet har integreret det overnaturlige i deres hverdag på alle tænkelige planer, fra krig til budbringere, og tegningerne underbygger dette. Et godt eksempel er de plakater med krigspropaganda, der hænger i Fletchers hjemby. Samtidig fokuserer Pacheco på personerne. Deres gestik og mimik er utroligt godt fanget.

Arrowsmith er en glimrende tegneserie, der excellerer i den svære kunst at tage en komplet kliché og gøre den til noget mere, samtidig med at bevare håndværket. Netop håndværket er i højeste grad i orden. Smukt, solidt og professionelt tegnet fortæller Arrowsmith en god historie, som ikke er overraskende, men den gamle eventyrhistorie er godt fortalt og godt udført.

Uudnyttet potentiale

'Dræb mig!'
‘Dræb mig!’

Drejningen, der gives gennem anvendelsen af en alternativ historie, giver nogle fine detaljer og pudsigheder, der er med til at gøre det hele mere interessant og underholdende at læse. Alligevel kan man ikke lade være med at tænke på, om man ikke kunne have fået endnu mere ud af de præmisser, der er sat op.

Det overnaturlige bliver i langt de fleste tilfælde detaljer, og masser af forskellige idéer og begreber nævnes, men uddybes aldrig. Dermed forbliver de i det væsentlige uudnyttede i forhold til, at de kunne have udviklet universet eller historien. Det er lidt ærgerligt, da det måske kunne have været endnu bedre, men får én til at håbe, at der rent faktisk kommer flere afsnit i historien, som der har været snak om siden den udkom første gang.

Bogen er tyk og lækkert produceret med et godt tryk på godt papir, og et solidt cover – sådan som en grafisk roman bør være. Den skal herfra anbefales varmt, hvis man på nogen måde interesserer sig for en god krigsfortælling eller blot nogle flotte tegninger.

Arrowsmith: Så Smarte I Deres Fine Uniformer er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.

4 stjerner
Titel: Arrowsmith: Så Smarte I Deres Fine Uniformer
Originaltitel: Arrowsmith: So Smart in Their Fine Uniforms
Forfatter: Carlos Pacheco
Tegner: Kurt Busiek
Forlag, år: G. Floy Studio, 2006
Forlag, år (originaludgivelse): DC/Wildstorm, 2004
Albumlængde: 160 sider
Dansk oversættelse: Mathias Larsen
hvid
Udkom oprindeligt i USA i 6 dele i 2003.

Anmeldt i nr. 6 | 13/04/2006

Stikord: Alternativt Univers, Drager, Første Verdenskrig, Magi

Skriv et svar

Your email address will not be published.